Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 20.02.2012.
10:04 >> 10:14h
Beta A

Ne zna se da li će biti poplava ili ne

Direktor "Srbija voda" Nikola Marjanović izjavio je danas da se još ne zna da li će zbog topljenja snega i leda biti poplava, navodeći da dosta zavisi od klimatskih uslova.

Šta će biti kad počne da se topi led na Dunavu?

"Ne treba dizati paniku 'biće poplava', niti spuštati loptu 'neće biti ništa'. Mi u ovom trenutku ne znamo; ko god kaze da zna mislim da nagađa", rekao je Marjanović za Radio televiziju Srbije. On je rekao da je povoljna činjenica ta što je prošle godine bila suša i što su korita "relativno prazna" i što mogu da prime određenu količinu vode.

Govoreći o situaciji na Dunavu on je naveo da se sneg i led polako otapaju i da će voda lagano da otekne ako takva situacija bude potrajala duži period.

Marjanović je kazao da je situacija još kritična na Dunavu kod Golupca zbog velike količine leda, ali je dodao da se nada da će to sve biti u redu jer postoje ledolomci koji obezbeđuju nesmetan rad hidrocentrale. On je ponovio da su na nekim kanalima izgrađeni objekti, a da su neki toliko zapušteni da se tu više ništa ne može uraditi.

"Mi kada su poplave zaklinjemo se da će biti bolje, ali kad prođu sve teramo po starom. Određeni postupci moraju da postoje i moraju da se poštuju. Ne može da se gradi bez dozvole, ne može se graditi u plavnoj zoni i na kanalu", istakao je

Otapanje snega uslovljava mestimične odrone

Otapanje snega i leda uslovljava
odrone na putevima kroz stenske useke i klisure, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Dodaje se i da je u jutarnjim i večernjim satima zbog mraza i mokrih kolovoza izražena opasnost od poledice. Poseban oprez savetuje se dolinom Ibra, kroz grdeličku, ovčarsko-kablarsku, sićevačku i drensku klisuru. Putevi ka zimskim
turističkim centrima su prohodni, na pojedinim deonicama kolovoz je sužen zbog većih snežnih nanosa. Na regionalnim putevima, na području Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Zaječara, Kruševca, Užica, Ivanjice, Požege i Čačka snega na kolovozu ima do pet centimetara. Pojedini lokalni putevi u regionu Novog Pazara, Sjenice, Tutina, Bora i Nove Varoši i dalje su neprohodni, ili je u funkciji samo po jedna traka.

Marjanović.

Marić: Stabilizacija nakon 24 sata

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da bi situacija

sa kretanjem leda u Dunavu trebala da se stabilizuje nakon 24 sata. Marić je za Radioteleviziju Srbije rekao da što se tiče poplava ne očekuje pogoršanje situacije, ali je naveo i da to u priličnoj meri zavisi od temperature.

"Noć ide u minus, tokom dana ne u veliki plus i uopšte korito reke je u prilično niskom nivou duž celog toka Dunava", rekao je Marić.

Govoreći o zavejanima u selima u Srbiji Marić je rekao da se taj broj smanjuje svakog dana i da se danas do 3.300 osoba može doći samo helikopterom.

Marić očekuje da se u sredu na sednici republičkog štaba za vanredne situacije ostavi na snazi vanredna situacija samo u tri okruga, a da se sledeće subote raspravlja o potpunom ukidanju vanredna situacija ako događaji budu išli u prilog toga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.02.2012. 10:45
nazalost..posle ovoliko snega..poplava ce biti..ne treba ih cekati vec sve preduzeti da se reaguje na vreme!
Ponedeljak 20.02.2012. 10:28
bolje je sprečiti nego liječiti,a ne slušati naklapanja bez veze.
Ponedeljak 20.02.2012. 10:30
Kako neko moze da kaze da se poplave nemogu predviteti, jer to zavisi od klime ili neznam cega?! Toliko snijega napadalo, tolike ledene povrsine se stvorile, a da ne bude posle topljenja i poplava, i klizista, tesko je i zamisliti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online