Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2012.
18:10
J. L. Petković - Vesti A

Vinograd je naš hram

Tamo gde najlepše sunce sija, tamo najslađe grožđe zri, tu se peva svako veče, kao reka vino teče, Orahovcu bašto rajska! Uz ove stihove najbolje pupi vinova loza, veruju vinogradari "rođeni pod gidžu", kako se kaže za stanovnike tog kraja. Probijajući se kroz dubok sneg, mnogi su na na Trifundan izašli u svoje vinograde, i uz vino i pogaču pevali baš ovu pesmu.



Za orahovačke vinogradare Sveti Trifun je jedan od najvažnijih svetaca, dan kada se svečano, kao u crkvu, odlazi u vinograd. Po običaju, oseni se krsnim znakom, polije vinom prvi čokot koji će orezati, pa zatim još tri unakrst. Vinogradar onda iz bisaga uzme prošlogodišnje vino i svežu pogaču, pa sa porodicom i domaćinima sa susednih polja, podigne zdravicu:

Strahovanje za rod


Vinogradari u Orahovcu zvog dugotrajnih padavina i niskih temperatura strahuju za rod svojih vinograda.


- Rezanje vinove loze će malo kasniti. Čekamo da nam početkom marta dođe naš prijatelj, stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta da vidi kakvo je stanje vinograda, odnosno da li ćemo raditi kratku ili duboku rezidbu. Kod nas su temperature padale do minus 17 i sigurno je da su neke sorte otporne na mraz, a druge su promrzle, tako da postoji mnogo razloga da strahujemo za rod - objašnjava Marjan Šarić.

- Neka nam, Gospode, godina bude rodna, zrno krupno i sočno, grozdovi bogati, da se bačve napune, a vina bude za liturgije, za slave, svadbe, krštenja! Rezanje čokota na Trifundan je trenutak kada loza počinje ponovo da živi posle višemesečnog zimskog sna. I njen vinogradar zajedno sa njom.


- Trifundan je izuzetno važan dan za sve stanovnike Orahovca, jer nije zaštitnik samo vinogradara, već i svih grnčara i drvara, kojih takođe ima dosta u našem mestu, tako da celo mesto slavi praznik. Ove godine zbog loših vremenskih uslova, ogromnog snega i leda, nisu baš svi mogli u vinograde, ali su svi ispoštovali običaje za ovaj praznik, makar u svom dvorištu - kaže Marjan Šarić, predsednik opštine Orahovac.


I sama opština praznuje zaštitnika vinogradara, pa su opštinski domaćini spremili žito i vino, a sveštenik, otac Srđan Jeremić, isekao je kolač. Predsednik skupštine Golub Kujundžić imao je čast da ove godine prvi iseče vinovu lozu, koja je svila svoj rod čak i u opštinskom dvorištu. Na Trifundan gradić obično zavrvi od gostiju, ali nažalost, ove godine, to nije bilo tako. Smetovi su mnoge odvratilli od puta. Posle obreda sečenje kolača, priređen je ručak za sve prisutne.

- Poželeli smo jedni drugima da rod bude što bolji, da ne pada kiša i grad, da sve bolesti ne napadaju vinovu lozu, da godina bude rodna, a vino dobro - dodaje Marjan.


Oko 300 Orahovčana, kojima godina počinje gledanjem čokota posle zimskog mraza, a završava se kada se bačve napune kvalitetnim crnilom vranca, kabernea ili prokupca, do kasno uveče je slavilo i pevalo držeći palčeve da i ova godina bude rodna i berićetna. Najčešće su pevali: "Ako te jednom put nanese, tamo gde vinograd božji dar, videćeš srećne, dobre ljude, kako ti beskrajnu ljubav nude"...

Slavlje i u Velikoj Hoči


I Velika Hoča slavi ovaj praznik. Liturgiju u kapeli Svetog Trifuna u Velikoj Hoči služio je otac Stefan iz manastira Sv. Kozme i Damjana iz Zočišta. Meštani Orahovca i Velike Hoče uz najbolje želje čestitali su jedni drugima praznik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online