Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 18.02.2012.
12:12
B92 A

Euleks ponovo na severu Kosova

Posle višemesečne "zabrane", Euleksu je ponovo omogućena sloboda kretanja na severu Kosova na osnovu dogovora koji je postignut 24. januara. Ovaj "džentlmenski sporazum" je omogućen na sastanku lidera Srba sa severa Kosova i predstavnika međunarodne zajednice.

Srbi "dobili potvrdu da neće biti prevoženi albanski carinici u Brnjak i Jarinje, i oni veruju oficirskoj reči"
 

Usmeno je dogovoreno da pripadnici misije EU mogu da se kreću kopnenim putem do administrativnih prelaza Brnjak u opštini Zubin Potok i Donje Jarinje u opštini Leposavić pod uslovom da „ne prevoze albanske carinike".


Na sastanku kojem je prisustvovao Radenko Nedeljković, načelnik kosovskomitrovičkog okruga, ali ne i svi predsednici opština sa severa zbog nevremena, snega i hladnoće, odlučeno je da Euleks ponovo može da bude na drumovima opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.


"To je tada dogovoreno, s obzirom na to da smo imali težak period, a kretanje severom, kada je u pitanju Euleks, nije vremenski ograničeno. Dobili smo potvrdu da neće prevoziti albanske carinike u Brnjak i Jarinje, i mi verujemo oficirskoj reči", naveo je Dragiša Milović, predsednikopštine Zvečan, uz napomenu da će na jednom od narednih sastanaka biti potvrđeno da li Euleks poštuje dogovor ili odstupa od njega.


Milović podseća da barikade ostaju sve dok se ne bude tačno znalo šta je s "prelazima Brnjak i Jarinje i sve dok albanski carinici s njih ne odu".


U razgovoru s jednim od Srba koji je kontrolisao vozila Euleksa, a koji na osnovu dogovora imaju određenu satnicu po kojoj mogu da uđu na teritoriju opštine Zvečan i dalje ka Donjem Jarinju, na pitanje da li su sigurni da Euleks ne prevozi albanske carinike i na koji način to mogu da utvrde, odgovorio je:


"Nemamo pravo da ih legitimišemo, ali verujemo na reč koju su dali, tako da svakodnevno uz pratnju Kfora, prelaze teritoriju opštine Zvečan i dalje idu, magistralnim putem ka Donjem Jarinju".


Da je Euleksu omogućeno ponovno kretanje ka Jarinju, potvrdio je Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, naglasivši da je "dobio usmenu potvrdu od komandanta američkih snaga, stacioniranih u bazi u Donjem Jarinju, da neće prevoziti albanske carinike":

"Nisam bio na sastanku kada je dogovor postignut, ali sam nakon toga obavešten da se u konvoju u kojem su vozila Kfora propušta Euleks. Usmena je garancija da neće prevoziti albanske carinike”, kazao je Ninić i naglasio da je u razgovoru s američkim komandantom takođe dobio potvrdu da Euleks cirkuliše severom samo zbog sopstvenih potreba.


Što se tiče opštine Kosovska Mitrovica, Krstimir Pantić, prvi čovek ove opštine, kazao je da se vozila Euleksa ne kreću ovom opštinom, a sa zvaničnicima ove misije prekinuta je svaka saradnja 9. decembra, samo nekoliko dana pošto je ubijen Savo Mojsić u predgrađu Kosovske Mitrovice, u naselju Brđani.


Da je misiji EU ponovo, posle višemesečne blokade, dozvoljeno kretanje na teritoriji severnog Kosova potvrdila je za "Politiku" Irina Gudeljević, portparol misije EU u Prištini, uz akcenat da "sloboda kretanja za Euleks nije potpuno uspostavljena, ali je pristup severu relaksiran".

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2012. 12:26
dobili su slobodu kretajna dok je ovaj sneg :P , posle kada se otopi bice jovo nanovo euleks out ! 1244 IN !
Subota 18.02.2012. 14:35
Еулекс нема везе са резолуцијом 1244 .Ове колонијалне санаге довео је на Свету српску земљу њихов вазал и Антисрбин Тадић-и. Које су то ћутуре које верују својим џелатима на реч и које су искористиле отсутност председника општина , да би могли Србе натерати да капитулирај пред еукексом. Сигуран сам да им се еулекс церека у брк.
Subota 18.02.2012. 15:19
Ovo je najveca glupost,ako se sada propuste da slobodno idu putem onda su trebali da poslusaju IZDAJNIKA Tadica i ne maltretiraju narod za referendum i sve ostalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online