Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 18.02.2012.
12:26
Đ. Barović - Vesti A

Na Mladića sa 100.000 "dokaza"

Haški tribunal najavio je početak suđenja generalu Ratku Mladiću za 14. maj, ali njegov advokat Branko Lukić kaže da su male šanse da se to i dogodi, istovremeno najavljujući mogućnost da bi u slučaju da se odbrani ne omogući adekvatna priprema, mogao da se povuče iz tog procesa.

- Ne postoji ni teorijska šansa da pripremim odbranu do tog roka i ukoliko Sudsko veće ne prihvati moj zahtev da se početak suđenja ne prolongira do oktobra, ne isključujem mogućnost da se Mladić tada ne pojavi u sudnici, ali i da se ja povučem iz tog procesa. Ne vidim zbog čega bih učestvovao u suđenju, ako nisam u stanju da pomognem svom klijentu i ako ću u sudnici biti samo ikebana.


Ozbiljno ćete izaći iz procesa?

- Kažem da je to jedna od realnih varijanti. Ali da ipak sačekamo odluku suda. Nepobitna je i dokaziva činjenica da je u ovom trenutku nemoguće da se sa svojim saradnicima pripremim za početak suđenja.
 

Šta Vas to onemogućava?

- Pa fizički ne možemo da stignemo da pregledamo sve spise koje nam je dostavilo Tužilaštvo, a reč je o više od 100.000 dokumenata. Nije problem samo u količini dobijenog materijala, već u tehničkom problemu što  nijedan od dobijenih dokumenata nije prilagođen takozvanoj "elektronskoj pretrazi". U pitanju su dokumenta koja nose takozvani ERN - elektronski registracioni broj, ali sem tog broja nijedan nema ništa više, pa saznajemo o čemu se radi tek kada ga pročitamo, a to je pipav i spor proces. Moj tim uveliko pregleda i razvrstava te spise, radimo i vikendima, bez prestanka, ali ne možemo da pregledamo dnevno više od 300 ili 400 dokumenata.
 

Što je to toliko bitno?

- Pa, kako ćemo da ispitujemo eksperte tužilaštva ili svedoke kada tačno ne znamo koja dokumenta se odnose na koga? Dobili smo spisak od 406 svedoka Tužilaštva, ali šta ću da ih pitam kada ne znam koja sam sve dokumenta dobio koja su u vezi sa njihovim svedočenjem? Da postoji mogućnost "elektronske pretrage", onda bih mogao samo da ukucam ključnu reč i dobio bih sve potrebne informacije.

Jeste li uspeli da pregledate barem spisak ubijenih, koji Vam je dostavilo Tužilaštvo?

- To je tek ogroman problem, jer smo dobili spisak sa više od 8.000 imena vezanih i za Srebrenicu, ali i druge opštine u Bosni, međutim, svako sumnjivo ime moramo "ručno" da pregledamo, pošto ni u tom spisku nije omogućena "elektronska pretraga".

Neko će reći da se "vadite" i namerno otežete početak procesa?

- Voleo bih da mi se ti "stručnjaci" obrate i upute me kako da ubrzam pripreme. Neka pitaju i Tužilaštvo kako se snalaze, jer i pored ogromnih resursa sa kojima raspolažu, ni oni neće moći da se priprema za početak suđenja, ali to ne smeju javno da kažu.
 

Tražićemo ispitivanje Erdemovića


Hoće li odbrana Mladića tražiti unakrsno ispitivanje Dražena Erdemovića, ključnog svedoka za Srebrenicu, kao Karadžić?


- Naravno da ćemo tražiti, ali ne samo za njega, već sve svedoke čije pisane izjave izazivaju sumnju ili ne mogu da se zdravo za gotovo uvrste u dokazni postupak.


General se bolje oseća
 

Kako je general Mladić?

 

- Za čoveka koji je preživeo tri moždana udara, ima visok pritisak i probleme sa povišenim šećerom, sada je relativno dobro. Tu pre svega mislim da više nije životno ugrožen kako je bio pre nekoliko meseci. 

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2012. 12:57
COVEK KOJI SPASAO NA HILJADE ZIVOTA I KOJI JE PONOS NASE NACIJE! GENERALE,OBILICU NAS !
Subota 18.02.2012. 13:05
Жртвовао си свој живот за слободу српског народа.Ниси убијао жене,децу и старчад,значи ниси починио геноцид.Више никакве овоземаљске пресуде нису битне.Битно је то д си постао већ сада за живота легенда српског народа.Сви наши непријатељи ма ко они били нека пукну од муке. Само Бог има право да суди.
Subota 18.02.2012. 13:18
Какви су то докази кад их треба 100 000 да би се доказала нечија кривица за нешто, а још при томе се не сме дозволити одбрани да се припреми за побијање тих ''доказа''? Ако при томе не упали ни једно ни друго и испостави се да ''докази'' ништа не доказују и да су сведоци лажни, онда се измиксају лекови и ''заврши пос'о''. У супротном за 3500 побијених Срба и ''очишћену'' заштићену зону ''Сребреницу'' од Срба, у којој се башкарила муслиманска дивизија, Насер добије укор и снижено владање или десетине заштићених сведока против Харадинаја буду побијени, ако ико и буде позван на суд због 250 000 протераних и хиљаде побијених Срба-цивила на Космету. За такве ствари злочинци марке Кушнер...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online