Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 17.02.2012.
16:02
Blic A

Lideri opozicije imali važnija posla od dodele ordenja

Od 120 poslanika i drugih funkcionera srpske opozicije na centralnoj proslavi Dana državnosti u Domu Narodne skupštine sedela je jedino Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke.

Novak Đoković je jedan od dobitnika Karađorđeve zvezde
 

Razlog izostanka, tvrde sagovornici “Blica” iz opozicionih stranaka, nije nepoštovanje prema dobitnicima, niti prema ceremoniji, već prema vlasti i njenom nosiocu koji je na toj ceremoniji, pored Novaka Đokovića, bio u glavnoj ulozi. Sem toga, očigledno je da je većina opozicionih stranaka procenila da učestvovanje na tom skupu ne bi donelo poene kod biračkog tela.


U DSS-u kažu da nisu došli jer se ne slažu s tim što je akcioni tim za lociranje i hapšenje haških optuženika odlikovan najvišim državnim priznanjem. Oni, naime, tvrde da se vlast time dodvorava Briselu, dok protiv ostalih odlikovanih nemaju ništa protiv. Radikali navode kako nemaju apsolutno ništa protiv ceremonije i dobitnika, nego su - eto, baš za Sretenje - imali drugih obaveza.


- Ljudi su bili zauzeti drugim poslovima, neki od njih su bili u Hagu. Što se tiče ordenja, tu se ne mešamo - kaže Aleksandar Martinović, zamenik šefa poslaničke grupe SRS.


Bilo kako bilo, za vreme svečanosti u holu Skupštine, dok je predsednik Srbije Boris Tadić uručivao ordenje Karađorđeve zvezde zaslužnim pojedincima i institucijama, redovi stolica postavljeni za opoziciju bili su upadljivo prazni.


- Ne verujem da bi se građanima Srbije dopalo da gledaju kako se slikamo s predsednikom Tadićem i ekipom koja nas je odvela u nedođiju - kaže za “Blic” šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić.


Aligrudić, pored toga, ima zamerke na ceremoniju koja je, po njegovoj oceni, bila prilično svečarska i neprilična u vreme ekonomske krize. On smatra da akcioni tim za hapšenje haških begunaca nije trebalo da bude odlikovan budući da su “samo radili svoj posao”.


- Dodelili su im nagrade kako bi se dodvorili Zapadu - kaže šef poslaničke grupe DSS, ali podvlači da je prvobitni razlog njihovog izostanka sa ceremonije - predsednik Tadić i politika koju on vodi.


- To ne znači da mi imamo bilo šta protiv obeležavanja tog datuma. Naprotiv. Niti imamo bilo šta protiv toga što je orden dobio Novak Đoković, ali neprilično je što se od toga pravi spektakl - dodaje on.


Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže da je za Sretenje bio na Oplencu i da nije došao na ceremoniju u Skupštinu zato što smatra da je Tadić od toga napravio ličnu promociju.


- Godinama idem u Orašac, a sada sam bio na Oplencu. Ne znam zašto su ove godine izabrali Skupštinu za mesto centralne proslave. Inače, podržavam dobitnike ordenja i mislim da su svi sjajni - kaže Ilić.


U Liberalno-demokratskoj partiji tvrde da nemaju ništa protiv ceremonije ni dobitnika, ali da “ne žele da grade svoj rejting na popularnosti drugih”.


- Za razliku od poslanika vladajuće većine, mi se ne grebemo o lični uspeh drugih kako bismo na njemu gradili svoju popularnost. Po pravilu, poslanici vlasti su uvek tu za protokolarno slikanje, ali ih zato nikada u Skupštini Srbije nema kada treba da se zakaže sednica Odbora za finansije po hitnom zahtevu LDP kako bi se raspravljalo o zamržavanju sporazuma sa MMF-om - kažu u pres službi LDP-a.

POVEZANE VESTI

Petak 17.02.2012. 16:10
U svom dugom govoru o danu DRZAVNOSTI, G.Tadic ni jednom recju nije pomenuo KiM ,.Kao da to nije deo drzave Srbije koji je danas pod OKUPACIJOM
Petak 17.02.2012. 18:47
Nemamo mi brate ni predsednika a niti kralja!
Petak 17.02.2012. 18:11
Karađorđevu zvezdu je trebao da dodeljuje Kralj!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online