Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.02.2012.
11:46
Alo A

Posle leda - potop?

Snežne padavine u Srbiji se očekuju i narednih dana, a iako trenutne temperature iznad nule omogućavaju spasiocima i vatrogascima da nastave sa čišćenjem prilaza zavejanim seoskim područjima, toplije vreme donosi opasnost od dve vrste poplava u zemlji, pa nam trenutno prete "ledene“ i poplave koje su izazvane naglim topljenjem snega.

Foto: Ilustracija
 

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić je za subotu najavio sastanak republičkog kriznog štaba, na kome će se raspravljati o mogućim poplavama u Srbiji.

Moguć produžetak raspusta?

Zbog otapanja snega koje pravi velike probleme, i dalje je neizvesno da li će u ponedeljak početi nastava u školama. Samo u 20 beogradskih škola prokišnjava krov, a koje škole neće raditi ni posle 20. februara, biće poznato danas. Školska uprava u Kraljevu do sutra će kompletirati podatke o stanju u školskim objektima koji prokišnjavaju (za sada ih je evidentirano desetak) i na osnovu toga će štab za vanredne situacije doneti odluku da li će vanredan raspust u nekim školama biti produžen.

- U Srbiju Dunavom stiže i led iz Mađarske, ali taj led ne bi trebalo da napravi probleme. Preduzete su mere da se taj led brzo transportuje. Kritične tačke na Dunavu, Sikolovac, Daljska krivina, i niz krivina kod Apatina, gde bi se led mogao zadržavati, pokrivene su ledolomcima iz Mađarske. Za sada nam i vremenske prilike i postepeno otapanje idu na ruku. Srbija bi u narednom periodu mogla da se suoči s poplavama, ali za koje smo spremni - tvrde u sektoru za vanredne situacije.

Prema prognozama RHMZ-a, u narednim danima nas očekuje otopljavanje snežnog prekrivača zbog očekivanih dnevnih temperatra koje neće prelaziti pet stepeni i noćnih koje se neće spuštati ispod nule. Zbog ovakve vremenske prognoze i očekivanog otopljavanja velikih količina snežnih nanosa, u Direkciji za vode Srbije najavljuju velike vode, ali ne i potope sa kojima se oni ne mogu izboriti. U Kraljevu, gde poplave prete s Ibra, i Požarevcu, kom prete poplave s Velike Morave i Mlave, već su započete preventivne pripreme za odbranu od poplava u slučaju naglog topljenja snega. Na skoro svim hidrocentralama u Srbiji počelo su vanredne pripreme za povećani vodostaj.

Propao kroz krov hale i poginuo

Miodrag D. iz Nove Gajdobre preminuo je kada je propao kroz krovnu konstrukciju hale. Do nesreće je došlo dok je nesrećni čovek čistio krov od snega. O događaju je odmah obaveštena Hitna pomoć u Bačkoj Palanci, ali je Miodrag zadobijenim povredama podlegao na licu mesta. Policija je obavila uviđaj, a telo je preneto u Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu.
Zdravstveno stanje Dragana Marića (58), radnika kraljevačke fabrike nameštaja „Jasen“, koji je propao kroz krov fabrike dok je po radnom zadatku čistio sneg, prema rečima lekara, jeste teško, ali stabilno.

Od naglog topljenja strahuju i svi u Zaječaru, posebno stanovnici naselja Višnjar, koje su proteklih godina plavili Timok i podzemne vode.


"Pripremamo se za odbranu od poplava u saradnji sa gradskom upravom. Sanirano je korito Belog Timoka i podignuti su bedemi na kritičnim mestima, ali je ostalo da se zaštiti još jedan pojas od oko 200 do 300 metara", rekao je predsednik prve gradske mesne zajednice Radiša Ignjatović, u okviru koje je ovo naselje.


U zgradi Opštine Kuršumlija poplavljene su gotovo sve kancelarije usled topljenja snega, pa zaposleni rade u otežanim uslovima. Voda je prodrla u kancelarije na poslednjem spratu, ali i do prostorija na spratu ispod. Zaposleni u opštini bili su primorani da dokumentaciju sklone na suvo i postavljaju plastične posude svuda po kancelarijama. U Opštini strahuju od posledica otopljavanja snega jer kroz Kuršumliji protiču tri reke. Na Dunavu kod Novog Sada pokrenuo se ledostaj, koji je iz sidrišta pomerio dve barže natovarene starim gvožđem. Plovni objekti su trenutno blokirani ledom šest kilometara nizvodno od Žeželjevog mosta prema Sremskim Karlovcima.

Sa rumunskim baržama, prema tvrdnjama iz Lučke kapetanije, u Novom Sadu nalazi se brod "Merkur", čija posada je odmah intervenisala i barže sklonila na desnu obalu reke. Situacija je trenutno potpuno pod kontrolom.


- Barže su u tranzitu kroz našu zemlju i one će nesmetano da nastave plovidbu prema Rumuniji, čim se za to stvore vremenski uslovi. Na njima nema nikakve materijalne štete. Razgovarali smo s kapetanom putem radio-veze i on nam je potvrdio da je kako na brodu tako i na baržama sve pod kontrolom - kaže naš izvor iz Lučke kapetanije.
 

Pacijente dijaliziraju u vlažnim sobama

- Nakon topljenja snega i leda, procurili su plafoni na odeljenju za nefrologiju u Kliničkom centru u Nišu. Pacijenti leže u vlažnim prostorijama jer voda kaplje sa svih strana, a lekari i medicinske sestre pokušavaju da obavljaju sve potrebne analize i terapije, uključujući i dijalizu u datim uslovima. Slično stanje je u niškoj Hitnoj pomoći, gde takođe prokišnjava krov.
- Pripadnici ronilačkog odreda Žandarmerije, koji u dubinama jezera Perućac tragaju za Momčilom Nikolićem (38), ni trećeg dana pretrage nisu uspeli da pronađu telo nesrećnog Bajinobaštanca koga je u nedelju snežna lavina odvukla u reku.
- Radimo u tri sektora. Prvi je kopno, na strmini između puta kroz Derventu i jezera pretažuju se snežni nanosi pod pretpostavkom da je Nikolić možda ostao zatrpan na obali. Drugi je površina vode, gde su na uklanjanju ledenih santi angažovani vatrogasci. Pod vodom su ronioci koji se spuštaju do samog dna jezera, a to je 50 metara ispod površine - kaže Petar Rakić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta.
- Elektroenergetski sistem Srbije stabilno funkcioniše, ali i pored povoljnijih vremenskih prilika i mera vlade neophodno je i dalje što racionalnije koristiti električnu energiju, saopštila je juče Elektroprivrede Srbije. Potrošnja struje tokom poslednjih nekoliko dana iznosi oko 150 miliona kilovat-časova, što je manje nego u najhladnijem periodu, kada je potrošnja bila i rekordnih 162 miliona kilovat-časova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online