Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 16.02.2012.
19:12
Beta A

Stefanović: Još nije određen datum nastavka dijaloga

Šef pregovarčkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine još nije određen, iako se govori o 21. februaru, kao i da je srpska delegacija spremna za razgovore u svakom trenutku.

Šef pregovaračkog tima Srbije: Borislav Stefanović
 

"U dijalogu će se odlučivati o regionalnom predstavljanju Prištine i to će biti glavni zadatak ove runde razgovora, a razgovaraćemo o primeni do sada dogovorenih sporazuma. Mi smo spremni na to i dali smo nekoliko konkretnih rešenja, ona su sva kreativna i nova i sadrže rezoluciju 1244", rekao je Stefanović televiziji B92.

Prema njegovim rečima, predstavljanje Prištine na međunarodnim forumima je još uvek "kamen spoticanja".

Stefanović je ponovio da je referendum na kome su Srbi na severu Kosova odbacili kosovske institucije bio nepotreban.

"On je bio u koliziji sa zakonom i Ustavom i kao takav neće imati bilo kakve pravne posledice, ali imaće određene političke posledice", rekao je on.

Na pitanje da li referendum i njegov ishod ograničavaju pregovaračku poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom, Stefanović je kazao da će "pregovori da se nastave", što je, kako je dodao, "u interesu Srbije".

On je kazao da je dijalog sa Prištinom "najbolji okvir za rešavanje svih problema" i istakao "da Srbi na Kosovu to znaju, bez obzira na disbalans koji je stvoren referendumom".

"Naš zajednički strateški cilj je isti i tu se ništa neće promeniti, niti će Vlada Srbije da napusti Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je on.

Stefanović je kazao da je nastavak dijaloga važan kakao Srbija ne bi bila dovedena u situaciju da je optuže da opstruiše dijalog ili da je protiv rešavanja konkretnih problema.

On je, međutim, ocenio da Priština u vezi sa pitanjem regionalnog predstavljanja ima "maksimalističke" zahteve.

"Još uvek je taj stav vrlo negativan i mislim da cela međunarodna zajednica vidi da je Priština ta koja odbija svaki predlog, da se ponaša rigidno i maksimalistički", rekao je on i dodao da će Srbija "ostati na svojim pozicijama".

"Za sada se naši stavovi nisu približili, ali spremni smo da o svemu da pregovaramo, jer ne postoji drugi format da se problemi reše. Sve ostalo smo kroz našu skoriju istoriju pokušali, dosta neuspešno", kazao je on.

Stefanović je kazao da će Srbija učiniti sve da ispuni uslove da dobije status kandidata za članstvo u EU, naravno ukoliko su ta rešenja u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244.

Zamoljen da prokomentariše stav šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova da međunarodna zajednica ne treba da ignoriše referendum na Kosovum, Stefanović je kazao da se "Ruska Federacija slaže sa porukom zvaničnog Beograda da instaliranje institucija takozvanog Kosava nije prihvatljivo ni za Srbe na Kosovu i Metohiji, ni za državu Srbiju".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 19:17
Stefanović je ponovio da je referendum na kome su Srbi na severu Kosova odbacili kosovske institucije bio nepotreban. Ne tebe cemo da pitamo,a sto se nas ticemozes da pregovaras koliko hoces mi necemo nista da prihvatimo.A tuzba je predata mozete da je krijete jos neko vreme posle toga ides u zatvor.
Petak 17.02.2012. 10:20
Drzava se prepoznaje po pregovorima.Neko rece da je politika k...va,a nasa nije ni za onu stvar.Ovaj gore sa slike dobro zna da je Srbija za EU jos velika,i da bi ikada usla u tu zlokobnu zajednicu,mora se jos vise smanjiti,sve do BG pasaluka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online