Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.02.2012.
15:52
24sata.rs A

Afrikanci u Beogradu jedva preživljavaju zimu i sneg

"Nikada ranije nisam video sneg i dok nisam došao u Beograd gledao sam ga samo na televiziji. Mrzim sneg jer ne mogu da izađem bez kaputa, jakne, džempera", počinje priču o Beogradu na minus 15 stepeni Mbesumugongo Bosko iz Burundija koji studira medicinu u Beogradu.

Slike i videi sa snega atrakcija među porodicom u domovinama

Bosko sa kolegama pokušava da se privikne na debeli minus posle sunca i prosečnih temperatura koje su u njihovim zemljama veće od 30 stepeni. On je jedan od studenata iz Burundija, Malija, Kenije, Ekvadora koji studiraju u Beogradu, a koji ovde prvi put moraju da nose džempere, čizme, kape i rukavice, a neki od njih su zimsku garderobu prvi put kupili u Beogradu.

S obzirom na to da porodice i prijatelji studenata iz toplih krajeva, nikada uživo nisu doživeli sneg, ovi mladi ljudi obasuti su njihovim molbama da objasne kako je biti na minusu, pa zato najčešće stavljaju slike na Fejsbuk ili poput Nikol Tambako iz Ekvadora prave video-snimke.

"Ne volim sneg i hladno vreme, ali volim kad se grudvamo. Prvi put sam ovde pravila Sneška Belića. Moja majka Isaura nikada nije videla sneg. Ona prati prognozu i najčešće pita jesam li živa i kako je na zimi, a ja joj šaljem video-snimke i fotografije", uz osmeh kaže Nikol, koja studira Građevinski fakultet.

David Davu iz Malija je u jakni i sa kapom na glavi došao je iz zemlje gde temperatura dostiže i 48 stepeni.

"Teško mi je da preživim. Izlazim samo kad moram. Kad sam stigao, tražio sam od kolega da me odvedu u prodavnicu da kupim džempere i jakne jer mi to do sada nije trebalo", kaže Davu, student Mašinskog fakulteta, dok njegov kolega Ali iz Irana kaže da mu rodbina stalno šalje toplu odeću.

Student medicine Ohnela Karabumba iz Burundija priznaje da je u Beogradu prvi put kupila čizme. Njen kolega Ahmed Hlif iz Palestine nije ovde prvi put video sneg, pa s obzirom na to da je najiskusniji u snežnim „nevoljama”, kaže da mu se sneg dopada, ali ima i primedbu na to što je rastresit i ne može da pravi grudve.

Sneg u Beogradu nije strašan studentu medicine Hasanu Alnadžaru iz Gaze, koji uz osmeh kaže da se majka stalno raspituje o tome da li mu je hladno, dok otac podseća da je važna - diploma.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 16:41
tadic je skoro pre godinu dve,na samitu nesvrstanih,da bi se pokazao,odobrio iz budzeta milion evra,za studente iz afrike i bliskog istoka.opljackana i osiromasena srbija,treba da skoluje jos vecu sirotinju,ko da smo mi svajcarska,pa mozemo da sponzorisemo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online