Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 15.02.2012.
03:33 >> 16:57h
Beta, Blic A

Srbijo, srećan ti Dan državnosti!

Tradicionalnim odavanjem državnih i vojnih počasti, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli i u Marićevića jaruzi u Orašcu danas su obeleženi Dan državnosti Srbije i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka. Dan državnosti Srbije praznuje se na Sretenje, 15. februara, kao spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković, tačno u 11 sati položio je lovorov venac na sarkofag vožda Karađorđa u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli i odao poštu junacima Prvog srpskog ustanka. Centralna proslava Dana državnosti održana je u Marićevića jaruzi u Orašcu.

Na spomen obeležje Karađorđu i ustanicima, lovorov venac je u ime Vlade Srbije položio ministar kulture Predrag Marković, predsenik Opštine Topola mr Vlada Gajić i Aleksanadar Karađorđević.

Tradicionalnim odavanjem državnih i vojnih počasti, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli i u Marićevića jaruzi u Orašcu danas su obeleženi Dan državnosti Srbije i 208. godišnjica Prvog srpskog ustanka.

Vence i cveće u Marićevića jaruzi i kraj spomenika Karađorđu Petroviću, položile su i udruženja koja neguju tradicije oslobodulačkih ratova Srbije, studenti Beogradskog univerziteta i mnogi građani.

Obraćujući se stotinama prisutnih građana, predsednik opštine Aranđelovac Vlada Gajić je istakao da je "da smo Srbiji svi potrebni, pa da zato ne treba da se delimo i razvijamo svaki svoje barjake".

Dan državnosti Srbije praznuje se na Sretenje, 15. februara, kao spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. potvrđen prvi Ustav Kneževine Srbije.Na današnji dan 1804. godine u mestu Orašac u Šumadiji podignut je Prvi srpski ustanak i počela borba za oslobođenje od Turaka.

 

Takođe, 15. februara 1835. godine Skupština u Kragujevcu proglasila je prvi Ustav Srbije. Dan Državnosti Srbije će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna proslava biće organizovana u Domu Narodne skupštine, u Beogradu.

Predrag Marković je u poetski intoniranom govoru rekao da su dostojanstvo i samopoštovanje ono što Srbija ovim praznikom slavi. Prema njegovim rečima, u Orašcu se Srbija pre 208 godina odvojila od Azije, u kojoj joj nije biolko mesto, i krenula sa Evropom, gde je pripadala.

Sa mesta odakle je vožd Karađorđe podigao ustanak, već tradiconalno se obratio i njegov potomak Aleksandar, na opšte oduševljenje okupljenih monarhista koji su skandirali: “Hoćemo kralja!”.


- Da bi bila u Evropi, Srbija nikuda ne treba da ide. Ona treba da se vrati tamo gde je bila kao stara kraljevina - poručio je Aleksandar Karađorđević.

Na svečanosti u Marićevića jaruzi, uručena je tradicionalna nagrada za rodoljubivu poeziju "Odzivi Filipu Višnjiću" za 2012. godinu pesniku Draganu Lakićeviću, uredniku Srpske književne zadruge, koju mu je dodelilo Zadužbinsko društvo "Prvi srpski ustanak" u Orašcu. Na kraju zvaničnog dela programa glumac Ivan Vučković, maskiran u Karađorđa, odrecitovao je prigodan monolog. 

Povodom Sretenja, pre podne je u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Orašcu Svetu arhujerejsku liturgiju služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenicima Orašačkog namesništva, a potom u Marićevića jaruzi i pomen Karađorđu i ustanicima.

Prvi put ove godine zakonom je predviđeno da se Dan Državnosti proslavlja neradno dva dana, 15. i 16. februara. Zbog vanredne situacije i loših vremenskih uslova neradan dan biće i 17. februar.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.02.2012. 06:19
Srbija je vecna dok su joj deca verna za Kralja i Otadzbinu Za Krst Casni i Slobodu Zlatnu Srecan Dan Drzavnosti svim Srbima u Matici i rasejanju
Sreda 15.02.2012. 07:10
Srecan ti Dan moderne drzavnosti Srbijo, sa zeljom da se izcupas iz Velikog zivog blata, resis se modernih komunista i da dobijes ruku spasenja od bratske RUSIJE! Nisam mogao bolju zelju da ti pozelim jer OVA ima sve receno! KAKO LEPO ZVUCI SRPSKO --RUZKI ZAGRLJAJ !
Sreda 15.02.2012. 07:37
Свим грађанима лепе наше земље СРЕЋАН ДАН ДРЖАВНОСТИ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online