Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 14.02.2012.
22:31
Večernje novosti A

Dačić: Guraju nas u ruski zagrljaj

”Evropa bi napravila veliku grešku ukoliko Srbija u martu ne dobije kandidaturu. Ako EU i Amerika ne razumeju naše stavove i uvek su na strani Albanaca, onda je normalno očekivati i da na vlast dođe politička opcija koja će se možda okrenuti Rusiji”, kaže zamenik premijera i prvi čovek MUP Ivica Dačić u sretenjskom intervjuu za ”Večernje novosti”.

Ivica Dačić: Mi padnemo u nesvest pre nego što velike sile sednu za naš sto
 


Novi ”dan D” u Briselu iščekujemo sa starom dilemom: gazimo Rezoluciju 1244 ili nema nastavka evroputa. Ima li izlaza?

- Očekujem da ćemo ga pronaći u dijalogu sa Prištinom. Moramo insistirati na očuvanju Rezolucije 1244 i asimetričnom predstavljanju KiM na regionalnim forumima. Ispod toga ne smemo da idemo.


Šta da se radi ako naša kandidatura opet ne prođe?

- Očigledno je da u narodu postoje velike simpatije prema Rusiji i da je sve veći pad popularnosti EU. Ako je njihov interes da srpski narod stalno ima osećaj da mu se čini nepravda, hajde sad da vidimo ima li višeg interesa od toga.


Koji je to viši interes?

- Šta bi, recimo, bilo da se u Srbiji izgradi ruska vojna baza? Da li bi to bio problem za SAD? Sigurno bi bio. A ja se pitam zašto bi bio kada ih je baš briga za Srbiju? Ali, mi ne znamo da pričamo na takav način sa velikim silama. Padnemo u nesvest pre nego što sednu za naš sto.


Vi biste Rusima ponudili bazu?

- Sto puta su me pitali svuda u Evropi i Americi za bazu u Nišu. Kažu: ”Pa, nije to valjda preteča vojne baze.” Ja ih pitam: ”A šta vi nudite?” Oni ćute. E, pa kad nešto budete nudili - javite se. Da nekome ne bi palo na pamet da Rusima ovde ponudi izgradnju vojne baze, onda EU i Amerika moraju da vode nepristrasnu politiku prema nama. Da Amerikanci imaju interes da napravimo veliki dogovor oko Kosova, naš interes bi možda bio da uđemo i u NATO. Ali, očigledno je da oni neće takav dil.
 

I DOS treba da se izvini

Dok se vi izvinjavate za devedesete, Mrkonjić traži izvinjenje DOS. Zašto ste u raskoraku?

- Nema raskoraka. Imao sam hrabrosti da kažem da nastavljamo ono što je dobro iz devedesetih, a da ono loše ne treba da se ponovi. Slažem se i da oni koji su došli posle 5. oktobra 2000. treba da se izvine građanima. Sve teme koje su bile aktuelne kod Miloševića, žive su i sad. Ili kraće: oni koji su bili pre 2000, morali su da odu, a ovi koji su došli posle njih nije trebalo ni da dođu.

Mogu li EU i Amerika, ipak, da omekšaju zbog izbora u Srbiji?

- Ne. Sad svi tamo kažu da ih je baš briga za izbore u Srbiji. Zašto ih nije bilo briga kada je Milošević bio na vlasti? Mešali su se u sve i svašta. Pošto su u saradnji sa onima za koje računaju da bi mogli da dođu posle Tadića, onda ih nije briga za naše izbore.


Da li je Vlada praktično pala?

- Nije pala zato što u njoj ne postoji problem.


Kako ne postoji kada više u Skupštini ne može da se okupi 126 poslanika?

- Ukoliko bi bio poslat predlog za razrešenje Vlade, ne verujem da bi dobio neophodnih 126 glasova. Baš kao i što ne verujem da SPO ima interes da sruši Vladu, ali je očigledno da više ne želi koaliciju sa DS i obratno.


Jeste li se i vi pokajali što ste sa Vukom bili u Vladi?

- Mi nismo ni potpisivali sporazum sa njima, pošto smo pregovarali sa demokratama. Mada, moram da primetim da Vuk i dalje vodi borbu sa Miloševićem.


Otkud to da sada niste gadljivi ni na LDP? Možete li da zamislite sebe u budućoj vladi u kojoj bi šef diplomatije bio Čeda Jovanović?

- U vladi bih želeo samo SPS, Jedinstvenu Srbiju i PUPS. To bi bilo idealno, ali nije realno. U svakom slučaju, ne bismo ušli u vladu u kojoj bi neke od ključnih poluga držali SPO i LDP i koja bi sprovodila program koji se suštinski kosi sa političkim načelima SPS. Ali LDP kao manjinski deo koalicije, koji neće moći da nametne svoje ideje u spoljnoj politici, ne bi pravio teškoće u radu koalicije. Dobar primer je vlast u Beogradu.


Po pitanjima KiM i spoljne politike, od Čede i Vuka su vam bliži Nikolić, pa i Koštunica, ali njih ne spominjete kao partnere. Zašto?

- Ne odbacujem SNS i DSS kao partnere. Ali, ne možemo sada, kada smo u koaliciji sa DS, da govorimo da nam je bolje sa Tomom i Koštunicom. To se graniči sa zdravim razumom. Normalno je da prvo razgovaramo sa DS, koja je naš strateški partner.
 

Veljović me ne ”preskače”

Ima li podela u MUP? Kažu da vas direktor policije Milorad Veljović često ”preskače” u odlučivanju.

- Ne postoje podele, niti bi smele da postoje. Ali treba više da se radi na poboljšanju koordinacije. Veljović operativno vodi policiju, a po zakonu je obavezan da me o svemu obaveštava. Moje instrukcije su obavezujuće. Niko mi u Srbiji ne veruje da vrlo često i ne znam za neke akcije. Inače, ponosan sam što u MUP nisam ostvarivao partijsku politiku. Jedan sam od retkih ministara koji za načelnike policijskih uprava nije doveo nekoga izvan policije.

Da li je realno da se pravi velika koalicija DS i SNS, o čemu ste među prvima ”alarmirali” javnost?

- I dalje tvrdim da će DS i SNS pokušati da naprave tehničku ili prelaznu vladu, ukoliko posle izbora ne bude matematički bila moguća neka druga većina.


U tom slučaju SPS se seli u opoziciju...

- Ne bi nam zaista bio interes da budemo ikebana u vladi SNS i DS.


Vučić vam poručuje da vam se crno piše ako odete u opoziciju. Na šta je konkretno mislio?

- Nisam rizničar njegovih umotvorina, ali kada je on preživeo u opoziciji, preživeću i ja. Naprednjacima je potrebniji SPS, nego oni nama. Od njihovog odnosa prema nama, zavisiće i naš odnos prema njima.


Da li vas je zvao Toma na onaj čaj koji je najavljivao?

- Nije. Čaj pijem samo kada sam prehlađen. Ali kontaktiram sa njim, Veljom Ilićem, Čedom Jovanovićem. Policija brine o njihovoj bezbednosti.


Imate li kontakt sa Krkobabićem ili su i pre pregovora pukle veze zato što navodno traže jake finansijske funkcije?

- Nije o tome bilo reči. Tek treba da razgovaramo o podeli mandata i kadrovskoj šemi. Programski nemamo nikavih razlika. Mislim da sa PUPS i JS možemo da osvojimo 15 odsto glasova.


Šuška se i da u DS čak razmišljaju da vam unapred ponude premijersku fotelju kako posle izbora ne biste prebegli u tabor SNS...

- Nisam o tome razgovarao ni sa kim iz DS. Sačekajte da podvučemo crtu kada se završe izbori. Premijersko mesto nije moj osnovni cilj.


Želite novi mandat na čelu MUP?

- Ovo mesto je na neki način zahvalno, jer sam zavisiš od svojih odluka. Ali o tom - potom.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 22:39
Pa da, sad zapad ne interesuju izbori..ko god da dodje od stranaka na vlast njima je isto..???? Svi rade za zapad !!? A ti kao nikad nisi bio za ruse ,pa sad treba neko da te gura.. Daj im bazu do baze ,samo ograda da ih deli
Utorak 14.02.2012. 22:53
šta znači ta kanditatura? ništa,možda samo nekome treba pred izbore da bi nešto ušičarili.ljudi sutra da srbija dobije "kanditaturu" kandidat može biti narednih sto godina,ne zavaravajte se zapad opasno gazi putem koji je trasirao adolf hitler i što je najgore ne preža ni od čega u svojoj namjeri da obnovi svoja kolonijalna carstva iz 19.veka naravno danas sa novim kolonijama".neutralnost je jedini ispravan put za srbiju."
Utorak 14.02.2012. 23:25
SAMO UZ RUSE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online