Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.02.2012.
12:09
D. Dekić - Vesti A

Vuk od Ravne gore do gej parade

Sanja Čeković, smenjeni funkcioner i jedan od čelnika novoformirane frakcije Izvorni srpski pokret obnove tvrdi da su ministar vera i dijspore Srđan Srećković i ona isključeni iz SPO-a zbog protivljenja odluci lidera stranke Vuka Draškovića da pristupi pokretu Preokret.

Sanja Čeković

- Drašković i mali broj ljudi oko njega nisu poštovali program stranke usvojen na Saboru 2010, već su mimo partijskih organa ušli sa Liberalno demokratskom partijom u pokret Preokret, koji je u potpunoj suprotnosti sa programom SPO-a.
 

Zbog čega ne prihvatate Preokret?
- Srđan Srećković ga je slikovito opisao kao transformaciju od Ravne gore do gej parade.

Sa LDP-om nemamo nikakve sličnosti u tradiciji i idejama i sve stranke u Srbiji su SPO-u bliže od njih.

Mnogo smo mitinga držali u crkvenim dvorištima, pa za nas SPC ne može da bude mutant, ni Kosovo nezavisno, niti RS genocidna tvorevina.
 

Da li vam je lider SPO-a objasnio zbog čega se preokrenuo?
- Nije uspeo da objasni, niti je hteo da polemiše o tome, ali je jasno da se tako urušava sve što je SPO negovao decenijama. Zbog toga smo odlučili da, u ovom kratkom vremenu do izbora, oko izvornog stranačkog programa okupimo veliki broj razočaranih.
 

Zašto niste sučelili stavove sa liderom stranke?
- Pokušali smo, ali od decembra prošle godine do Draškovića nisam uspela da dođem. Izbegli su da čuju naše i mišljenje više opštinskih odbora. Pokazalo se da su odbori u istočnoj Srbiji nezadovoljni i da su čak zatražili i ostavku Draškovića. Da je nezadovoljstvo veliko vidi se po tome što nam se od formiranja frakcije javilo puno ljudi.
 

Da li je vaš potez definitivni razlaz sa liderom Vukom Draškovićem?
- Formiranje frakcije mu daje do znanja da je poslednji trenutak da pokuša da uradi nešto i da promeni sadašnje stavove. Ako to ne uradi, delovaćemo kao Izvorni SPO i tako nastupiti na predstojećim izborima.
 

Ako ne dođe do pomirenja, idete li na izbore sami ili u koaliciji?
- Kratko je vreme i nisam optimista da možemo sami, ali je veliki i kapacitet izvornog programa i dugo delovanje SPO-a, pa mislim da će nas mnogi na političkoj sceni videti kao doslednog i principijelnog partnera.
 

Ko bi mogao da bude vaš izborni saveznik?
- SPO je 2008. ušao u Vladu kao deo vladajuće koalicije Za evropsku Srbiju, jer se slagao sa njenom državnom politikom. Drašković je ta zalaganja napustio, a našoj frakciji su bliska ona za koja se i sada zalaže Vlada Srbije.

Osipanje članstva od osnivanja

 

Očekujete li i one koji su i pre saveza sa LDP-om napuštali SPO?
- Nadamo se. Od 1990. stranku su napustila 22 potpredsednika, u vreme vlade Vojislava Koštunice od 13 poslanika je otišlo deset, a od poslaničkog sastava iz 1997. od 45 ljudi, više niko nije u stranci.

 

Isključeni telefonom

 

Da li ćete se žaliti na isključenje iz stranke?
- Ne znamo šta se sve dešavalo na nelegalnoj telefonskoj sednici, pa čekamo da nam odluka o isključenju stigne da bi se na nju žalili. Inače su se u poslednje vreme sednice organa SPO-a održavale mimo statuta, telefonskim putem, a ako ih je bilo nisu pozvani na njih svi koji su imali različito mišljenje.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online