Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 13.02.2012.
19:18
Beta A

Ključni svedok protiv Haradinaja neće u sudnicu

Na ponovljenom suđenju Ramušu Haradinaju u Trbunalu u Hagu ni danas nije saslušan poslednji svedok optužbe pod pseudonimom PW-80, zato što tužioci tokom skoro tromesečne pauze u procesu nisu uspeli da obezbede njegovo prisustvo u sudnici.

Tužilaštvo zatražilo da postupak protiv Haradinaja bude prekinut do maja
 

Tužioci su PW-80, zajedno sa Šefćetom Kabašijem, smatrali ključnim svedokom, a njihovo odbijanje da svedoče na prvom suđenju Haradinaju 2007. bilo je osnovni razlog za ponavljanje procesa. Kabaši je ponovo odbio da svedoči na početku novog suđenja u avgustu prošle godine. I Kabaši i PW-80 bivši su pripadnici OVK.

Tužilaštvo Tribunala je na današnjem zasedanju zatražilo da postupak ponovo bude prekinut do maja ili da svedok bude saslušan putem video veze iz treće zemlje. Iako je veći deo rasprave vođen iza zatvorenih vrata, u otvorenom delu zasedanja se čulo da se u toj zemlji protiv svedoka vodi neki postupak.

Odbrana se usprotivila zahtevu tužilaca, tražeći od sudija da proglase okončanim izvođenje dokaza optužbe, pošto je postalo izvesno da svedok ne želi da dođe u Hag i da iskaz. Branilac prvooptuženog Haradinaja podsetio je da svedok PW-80 odbija da svedoči od marta 2007.

Odluku o zahtevima optužbe i odbrane, pretresno veće predsedavajućeg Bakone Molotoa saopštiće nakadno. Haradinaj, bivši komandant OVK u području Dečana, optužen je za zločine nad Albancima, Romima i Srbima u logoru OVK u selu Jablanica, u proleće i leto 1998. Zajedno sa Haradinajem, optuženi su i njemu tada potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Na kraju prvog suđenja, Haradinaj i Baljaj su 2008. bili oslobođeni krivice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora. Usvajajući žalbu tužilaštva na prvostepenu presudu, apelaciono veće Tribunala naložilo je, krajem jula 2010, da suđenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Delimično ponavljanje suđenja, žalbeno veće Tribunala naložilo je zato što na prvom procesu nisu bila saslušana dva ključna svedoka – PW-80 i Šefćeg Kabaši, bivši pripadnici OVK - koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i "zastrašeni".

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je i sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali da nije dokazana krivica Haradinaja i Baljaja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 19:31
kada zaprete da ce mu porodica zavrsiti u organima za prodaju zapadu,skoro svako bi se uplasio...A problem je sto prethodno Hag ljude ne preseli,zastit familiju,pa da covek kaze istinu...ali da li tvorci Haga to zele? naravno ne..jer finansijeri su nas bombardovali i odgovara im da kriju istinu.
Ponedeljak 13.02.2012. 19:47
Iskren da budem...ja se ovim Albancima divim...oni imaju svoj inteers i kada u taj interes dirnes...nema te...nema tu Zena u crnom....nevladinih seratora...nema tu demokratje i svakakvih trtomudanja...ima samo intweres koji mora da se sprovede i tu sve pocinje i sve se zavrsava....ne volim ih...ali ovakve neprijatelje ne mozes da ne postujes makar i kao neprijatelje...
Ponedeljak 13.02.2012. 19:33
Sve je zbog LIKVIDACIJE svedoka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online