Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 12.02.2012.
17:22
B92 A

Doktori nauka, a nemaju posao

Diploma, pa čak i doktora nauka, u Srbiji ne garantuje da ćete biti zaposleni u struci, zbog čega je Vlada Vojvodine pokrenula projekat kako bi pomogla mladima.

Ni dploma, ni doktorat nije garancija za posao
 

Nakon magistrature i doktorata na Aristotelovom univerzitetu u Grčkoj, Nataša Jovanov se sa velikim entuzijazmom vratila u Srbiju. Iako je radila i u Solunu, želela je posao u rodnom Novom Sadu.
 

"Idem na sve konkurse, overavam diplome i za sada nigde nisam uspela. Baš mi je problematično šta dalje, kako dalje, naći posao u struci. Svi mi kažu da profesora književnosti ili profesora grčkog ima mnogo, nepotrebni smo", rekla je doktorantkinja Nataša Jovanov.

Prva šansa Vlade Vojvodine Nataši je za sada i jedina šansa. Slično razmišlja i Aleksandra Vujko iz Petrovaradina, majka dvoje dece, koja je već godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Tema kojom se ona bavi tiče se sportsko-rekreativnog turizma, koji je aktuelan - u svetu, ali ne i u Srbiji.

"U određenim trenucima je bilo čak i destimulišuće. Vi dođete, zakažete sastanak, razgovarate sa ljudima, oni se oduševe, kažu da je sve što sam uradila odlično, fantastično, kao javiće mi se i onda se niko nikada ne javi. Pričamo o ozbiljnim institucijama koje su stručno vezane za ono što sam radila", kaže Aleksandra Vujko.

U Vojvodini je trenutno oko 60 nezaposlenih doktora nauka. Oni će u okviru projekta

"Prva šansa" godinu dana primati punu platu, koja neće biti ispod 70 hiljada dinara, dok će najuspešniji i zadržati radno mesto. Cilj je da se zaposle svi koji ispune odgovarajuće uslove - bilo da su doktorirali na privatnim ili državnim univerzitetima.
 

"Treba da imaju prebivalište na teritoriji Vojvodine, da imaju doktorat nauka na nekom od pomenutih univerziteta, da predlože projekat kojim bi se bavili u narednih godinu dana. Mi ćemo naći instituciju, odgovarajuće mesto, gde će oni to i obaviti", rekao je Dragoslav Petrović, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj

Zemlja u razvoju, poput Srbije, ne može sebi da dozvoli luksuz da visokoobrazovani ljudi budu nezaposleni ili da odlaze u inostranstvo kako bi pronašli posao, smatraju u Vladi Vojvodine. Za ovaj projekat je izdvojeno 40 miliona dinara, a konkurs za doktorante je otvoren do 31. marta.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 17:33
Pa neka ih zaposle u Novosadskoj carinarnici kada može žena koja je bila čistačica da bude sada šefica ispostave u N.S neka njoj daju otkaz i svima onim sa kupljenim diplomama a takvih je 30 % bar u NS I NEKA zaposle ŠKOLOVANE LJUDE
Nedelja 12.02.2012. 17:40
Dok god ovi nepismeni na vlasti sa "kopijama" od diploma ,zaposljavaju jos neukije da bi se tako prikazali "pametniji", i dok se za savetnike zaposljavaju uspesni sa rijaliti sou-a i "velikog brata" ,kao i rodjaci, komsije .....tako ce nam i biti , a zadrzacemo rekord kao najnepismenija nacija ,ciji je najobrazovaniji TV program grand parada/i ostali sund
Nedelja 12.02.2012. 20:33
Tesko da i u Americi svi doktori nauka imaju posao...doktoratura je zelja pojedinca da se bavi naucnim radom...pa nek se bave, vremena imaju na pretek... Uglavnom, u zapadnim zamljama, su najtrazeniji radnici sa srednjom, visom i visokom strucnom spremom VII stepena....to su sljakeri, a doktori su za finije stvari...po institutima i slicnim ustanovama, kojih na zalost i nemamo bas na pretek...Tako da ne znam sta su ocekivali ti doktori?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online