Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Nedelja 12.02.2012.
16:41
Dnevnik A

"Autonomija Vojvodine, ali u okviru Srbije"

Autonomija Vojvodine je normalno stanje, kao što je normalno i to da ta autonomija bude u okviru Srbije, izjavio je akademik Tibor Varadi.

Zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi
 

On smatra da je Zakon o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine “jedno nastojanje da se to normalno stanje uspostavi u okvirima Srbije”, napominjući da je taj zakon donela Skupština Srbije i da misli da je donet u okvirima Ustava.
 

Ističući da smatra da je strah od autonomije Vojvodine "potpuno bez opravdanja", Varadi je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" napomenuo da mu se čini da "strah od autonomije Vojvodine ima korene u iskustvu sa Kosovom, te i u želji da se izbegne jedan scenario”.

Upoređenja sa Kosovom su bez osnova i “suština nije ni u upoređivanju, već u tome da je Vojvodina zaista nešto drugo”, ocenio je taj ugledni stručnjak za međunarodno pravo i napomenuo da su “drugi istorijski koreni, drugačiji sastav stanovništva, drugačije su želje građana Vojvodine”.

Varadi je dodao da Kosovo nije faktički izgubljeno nakon toga što je od oblasti postala autonomna pokrajina, nego nakon što je Slobodan Milošević ukinuo tu autonomiju i tako “uspeo da ujedini one kosovske Albance koji su zaista želeli secesiju, sa onima koji bi prihvatili autonomiju”.
 

U interesu vansudsko poravnanje Srbije i Hrvatske
 

Zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Tibor Varadi izjavio je da bi bilo u interesu i Srbije i Hrvatske da do kraja godine dođe do vansudskog poravnanja po međusobnim tužbama za genocid.

"Evropske integracije, ali ne samo evropske integracije već i sopstveno dostojanstvo, traže da prevaziđemo atmosferu devedesetih godina", rekao je Varadi.

Prema njegovim rečima, ukoliko vansudsko poravnanje izostane, onda bi došlo do javne usmene rasprave, na kojoj bi svaka strana trebalo da koristi najjaču retoriku da bi nekako potkrepila optužbu za genocid.

"Time bismo se vratili u retoriku i atmosferu devedesetih", upozorio je Varadi i podsetio da pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju niko nije osuđen za krivično delo genocida u Hrvatskoj.

On se založio za dosledno utvrđivanje individualne odgovornosti i za kažnjavanje onih koji su činili zlodela, bez obzira na kojoj su bili strani.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 16:44
Vojvodini je potrebna istinska autonomija u okviru Srbije, a ne samo autonomija na papiru. Zaššto nam ne daju naše pare! Gde su onih 6 milijardi dinara?
Nedelja 12.02.2012. 17:14
Ja zivim u Vojvodini,Srbin sam i ne zelim da se odvojim od Srbije,nikako,to nikako ne bi bilo pametno za Vojvodinu...samo bi bilo dobro da vise novca iz Vojvodine ide u nju samu nego u BG i sl..
Nedelja 12.02.2012. 16:49
"Autonomija Vojvodine, ali u okviru Srbije" Pa normalno,,tako i treba da bude..! Opet ,gde su "nase pare" ,gde su nase pare pa gde su pare PA SVI SE PITAMO GDE SU PARE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online