Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 12.02.2012.
15:41
Beta A

U Kolubari borba za svaku tonu uglja

U Rudarskom basenu "Kolubara", od čijeg se lignita proizvodi oko 60 odsto struje u Srbiji, ulažu se danonoćno veliki napori da se u uslovima niskih temperatura i velikog snega održi redovna proizvodnja na kopovima i postrojenjima za preradu uglja.

Svi površinski kopovi spremni da isporučuju veće količine uglja
 

Kako je rekao zamenik direktora najvećeg ugljenokopa u Srbiji, Slobodan Marković, uvedena su dežurstva u menadžmentu basena, a nadzorno tehničko osoblje stalno zaseda kako bi se odmah i na licu mesta intervenisalo i otklanjali kvarovi na rudarskim i postrojenjima za preradu i otpremu uglja.

Marković je rekao da je do ponoći trajalo osposobljavanje prevoza uglja, s obzirom na to da je sa industrijske pruge izletela lokomotiva sa zaleđenih šina, što je prouzrokovalo prekid transporta lignita sa kopova "Kolubare" do TENT-a u Obrenovcu.

Vreme zastoja na otpremi uglja sa kopova iskorišćeno je da se zamene pojedini delovi na uskim grlima proizvodnje i osposobe transportne trake, koje zbog mraza pucaju.

Ipak, zbog leda i nemogućnosti redovnog transporta lignita, ali i manjka vagona, rekao je Aleksandar Stanković iz Službe za praćenje proizvodnje, u protekla 24 sata sa kopova je iporučeno oko 22.000 tona uglja TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu i TE "Kolubara" u Velikim Crljenima, ili 30 odsto planiranih količina.

Precizirao je da je do TENT-a isporučeno 14 vozova sa oko 19.000 tona, a do TE "Kolubara" sedam vozova sa oko 3.400 tona uglja.

Marković je istakao da su površinski kopovi spremni da, uprkos ekstremnim zimskim uslovima, isporučuju znatno veće količine uglja ukoliko se obezbedi dovoljno vagona i optimalan industrijski prevoz železnicom do TENT-a.

Stabilna maksimalna proizvodnja

Svi proizvodni kapaciteti u Kostolcu rade u maksimalnom režimu rada tako da se elektroenergetskom sistemu isporučuje dnevno nešto više od 21 milion kilovat sati
električne energije.

Na Površinskom kopu Drmno proizvodnja uglja odvija se u veoma teškim uslovima ali je stabilna i za sva četri bloka isporučuje se 25 hiljada tona uglja dnevno.

Tokom jučerašnjeg dana probijeni su smetovi koje je nanela jaka košava i do dva metra kod sela Kličevac, čime su omogućene komunikacije za nadzor sistema za odvodnjavanje kopa, ali je omogućeno i meštanima Kličevca i Rečice da izađu iz snežne blokade. Ista blokada smetova očišćena je i kod sela Petka. Sva mehanizacija privrednog društva je angažovana, a angažovana su i preduzeća Autotransport i Rekultivacija i ozelenjavanje za održavanje putnih komunikacija u kopu.

Što se tiče rezerve uglja na deponijama one se troše ali su na 60 odsto punog kapaciteta i iznose nešto više od 380 hiljada tona uglja što je dovoljno za rad blokova za deset dana ali se blokovi snabdevaju pre svega protočno direktno iz kopa Drmno, tako da se rezerve ostavljaju za slučaj eventualniih većih zastoja u proizvodnji uglja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.02.2012. 16:01
To su sad pravi heroji!
Nedelja 12.02.2012. 17:13
koga bre ovde lazu,sta su radili celu godinu ???
Nedelja 12.02.2012. 16:35
зашто нема угља на стовариштима???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online