Sreda 26. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.02.2012.
13:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Borčane raselilo bespuće

"Preživeli smo NATO-bombardovanje, napade Albanaca sa Bajgore, dolazak Kfora, krađe stoke i šume, stalne provokacije "komšija" iz susednih sela... Kada smo pomislili da je najgore prošlo i da su se konačno stvorili uslovi za ostanak i bolji život, mi se u miru raselismo, za koju godinu Borčana više neće biti, izbrisaće nas sa geografske karte i iz spiska živih". Ovako, pun gorčine, o propasti najpoznatijeg i nekada najvećeg sela u opštini Leposavić priča Bogoljub Janićijević, žitelj Borčana, sela rasutog na padinama Bajgore i od centra Leposavića udaljenog više od 30 kilometara.


 

PEKU RAOKIJU: Stanislav, Miljan i Radoš
 

Pošto se iz Borčana "kao na dlanu" vidi i kontroliše cela dolina Ibra, mnogi su žitelje ovog sela smatrali i prvom linijom odbrane celog severnog Kosmeta.


- Svašta smo preživljavali, napadali su nas Albanci iz susednog sela Seljance, ali mi se nismo ni plašili, ni uzmicali, ni selili, završetak rata na Kosovu dočekalo je više od stotinu žitelja, bilo je i mladih, mislili smo da će mladići ostati u selu, da će nam opština i Vlada Srbije pomoći da izgradimo put, da sagradimo farme, razvijemo poljoprivredu i da vratimo bar deo odseljenih.... Nažalost, dogodilo se sve suprotno: stariji su poumirali, a mladi otišli, jer u bespuću, bez pomoći i razumevanja, nije bilo uslova za pristojan život i opstanak - kaže Janićijević.


Sada u Borčanima živi još 14 staračkih domaćinstava sa ukupno 25 stanovnika, mahom bolesnih staraca od kojih neki planiraju skori odlazak deci koja žive u Kraljevu, Kragujevcu, Beogradu....

Prodaju kuće i odlaze

- Za koju godinu Borčane će ostati bez stanovništva, mi stariji brzo ćemo poumirati, a mlađi žitelji će, poput stotina naših rođaka i komšija koji su se ranije odselili, bolji život potražiti ili u Leposaviću ili negde u centralnoj Srbiji. Biće to velika šteta, jer smo "pokrivali" i čuvali ogroman prostor na tromeđi opština Leposavić, Kosovska Mitrovica i Podujevo - kaže starina Vlajko Simić i naglašava da je za sve kriv makadam kojim se zimi jedva stiže od Sočanice do Borčana.


- Naša opština je nemoćna da sama asfaltira taj put, više od desetak kilometara rekonstrukcije i asfaltiranja za nas je preveliki zalogaj. Čak i da u skorije vreme obezbedimo pare, bojim se da je za Borčane kasno, sve što je moglo otišlo je iz sela, ovaj deo naše opštine potpuno će se isprazniti, što nije dobro - kaže Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić i naglašava da opština nije "digla ruke" od Borčanaca i da će, u domenu svojih mogućnosti, pomoći svakom mladom čoveku koji ostane u selu ili poželi da se ovamo vrati.
 

Kazan jedina zabava


U Borčanima ovih hladnih zimskih dana "nema žive duše", mladi se mogu izbrojati na prste jedne ruke, jedan od njih je Stanislav Dimitrijević koji, zajedno sa komšijama Radošem i Miljanom Senićem vreme provodi "uz kazan" i "mučenicu" koja je, uz televizor, jedina zabava u selu. Nekada, uprkos snegu, "meku" rakiju prepeku u "ljutu" i tako skraćuju vreme do proleća.


- Svi smo na relaciji Kragujevac - Borčani, malo tamo, malo ovamo: ovde više nema perspektive, ipak, ne bi želeli da odemo, ako Leposavić ostane u Srbiji, a Srbija ovde nešto uloži, ostali bi na rodnom ognjištu, ni u Šumadiji ne cvetaju ruže, pogotovu za nas došljake - kaže Dimitrijević.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2012. 18:50
Ovo bi trebalo da bude veca briga za Bogdanovica jer je to njegova opstina a ne referendum.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online