Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.02.2012.
16:26
Beta A

Srbija predsedava OEBS-u 2015. godine

Srbija će predsedavati Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) 2015. godine, jer je o tome postignut konsenzus unutar organizacije, saznaje danas agencija Beta.

Prema odluci Ministarskog saveta OEBS-a od 7. decembra, sutra u podne ističe rok za eventualne primedbe na odluku da Srbija bude predsedavajuća 2015, a Švajcarska 2014. godine, ali prema saznanjima Bete nijedna od članica OEBS-a nije se usprotivila toj odluci, pa će ona od sutra u podne biti konačna.

Postojale su najave da će se Litvanija usprotiviti predsedavanju Srbije OEBS-om, ali litvanski predstavnik je na današnjoj sednici stalnog saveta OEBS-a rekao da se njegova vlada ne protivi srpskom predsedavanju, rekli su Beti diplomatski izvori.

Protivljenje Litvanije predsedavanju Srbije OEBS-u najavljivalo se nezvanično kao reakcija na odluku Srbije da za predsedavajućeg Generalne skupštine UN kandiduje svog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića. Litvanija je ranije za tu funkciju kandidovala svog ambasadora u UN.

Obe zemlje pripadaju istočnoevropskoj grupi zemalja u UN, koja će dati narednog predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Sukcesivno predsedavanje dve zemlje potpuno je novi model za OEBS koji je, kako saznaje Beta, rezultat nastojanja zapadnih zemalja da se, ako bi Srbija preuzela predsedavanje OEBS-om, ograniči uticaj Beograda na pitanja vezana za Zapadni Balkan, odnosno Kosovo i Metohiju.

Pre decembarskog sastanka u Viljnusu, Zapad je naime pokušavao da nagovori Švajcarsku da preuzme kandidaturu Srbije za predsedavanje, na šta je Švajcarska pristala, ali pod uslovom da Srbija bude predsedavajuća neposredno pre ili posle nje, zbog toga što joj je, kako tvrde diplomatski izvori, potreban glas Beograda u Svetskoj banci.

Zapadne zemlje tražile su takođe da se Beograd obaveže da će pitanja vezana za Zapadni Balkan u najvećoj meri prepustiti Švajcarskoj.

Na insistiranje Nemačke i SAD u zajedničke principe koje su potpisali minsitri spoljnih poslova Švajcarske i Srbije, Mišel Kalmi-Rej i Vuk Jeremić, podnoseći zajedničku kandidaturu, ubačen je stav u kom se navodi da će dve zemlje "zajednički imenovati predstavnike, ali će specijalni predstavnik za Zapadni Balkan, čiji će mandat obuhvatati poltička pitanja i operacije na terenu biti Švajcarac".

Jeremić se navodno oštro protivio ovoj formulaciji kojom se faktički ograničava mogućnost da Beograd utiče na odluke OEBS na Zapadnom Balkanu, ali je na ubeđivanje Švajcarske ipak pristao kako ne bi doveo u pitanje i samo predsedavanje.

Švajcarska i Srbija formulisale su načela saradnje tokom sukcesivnog predsedavanja OEBS-u 2014. (Švajcarska) i 2015 (Srbija) u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online