Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 09.02.2012.
10:46
Mondo A

Lažiraju pozive da bi im očistili sneg

Na dežurne telefone za pomoć zbog vanredne situacije u prestonici od petka javljali su se i sugrađani koji su se pretvarali da su stari, nemoćni i bolesni. A zvali su zbog ćelavih guma, čišćenja terase, cepanja drva

Zaposleni iz svih volonterskih servisa objašnjavaju da su kriterijumi na osnovu kojih odobravaju pomoć su pre svega godine života i zdravstveno stanje
 

Od kada je prestonica "okovana" velikom količinom snega sugrađani imaju mogućnost da osim u Gradskom štabu za vanredne situacije, pomoć potraže i u nekoliko gradskih opština.

Prioritet Gradskog štaba za vanredne situacije je uklanjanje ledenica sa krovova zgrada.


”Osim njih mogu nam se obratiti i oni koji nisu u mogućnosti da se prevezu u Hitnu pomoć, kada ona ne može da se "probije" do njih”, objašnjava za “Novosti” Sanja Žugić Vuksanović, načelnica Štaba za vanredne situacije.


”Ima dosta slučajeva zloupotrebe, pa je tako zvala majka čije je dete prehlađeno, a ona zbog letnjih guma ne može da ga odvede do doma zdravlja.

Građani se od prošlog petka svakodnevno javljaju na dežurne linije, a volonteri im pomažu u čišćenju snega i leda, nabavci lekova i osnovnih životnih namirnica. Iako je pomoć namenjena najstarijim sugrađanima i osobama sa posebnim potrebama, vanrednu situaciju je pokušalo da zloupotrebi nekoliko sugrađana.

Tako je opština Zvezdara pre nekoliko dana primila poziv od žene koja se predstavila kao stara i nemoćna i zamolila da joj se iscepaju drva za ogrev.

”Kada je zaposleni došao da pomogne ispostavilo se da je reč o zdravoj ženskoj osobi u društvu muškarca starosti oko 25 godina”, objašnjava Aleksandra Kuzmanović, zamenica načelnika Uprave GO Zvezdara.

” Do sada su naši volonteri pomogli 50 sugrađana, najčešći problemi zbog kojih se javljaju su čišćenje prilaza u zgrade, prevoz dece i bolesnih osoba do lekara, nošenje lekova ili pijaće vode onima kojima su se zaledile cevi. Bilo je i onih kojima su popravljene grejalice, odneta so i ogrev za kritične dane.


I zaposleni sa opštine Stari grad dobijali su "čudne" zahteve. Jedan sugrađanin zaražen gripom zatražio je da mu volonteri kupe namirnice, ali je odbijen jer se pomoć pre svega odnosi na osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Takođe jedan se javio sa molbom da mu se očisti terasa, pišu “Novosti.”

Zaposleni u opštini Savski venac kažu da ih Beograđani najčešće zovu kako bi im volonteri odneli hleb i lekove. U ovoj službi zloupotreba nije bilo, ali su imali slučaj da im se javio građanin čak iz Srema.

Zaposleni iz svih volonterskih servisa objašnjavaju da su kriterijumi na osnovu kojih odobravaju pomoć su pre svega godine života i zdravstveno stanje. Na dežurne brojeve telefona mogu se javiti stariji od 65 godina, osobe sa posebnim potrebama, invalidi, i svi oni koji zbog snega i leda ne mogu sami da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.02.2012. 10:55
e vala ko se s ovim sluzi treba da dobije lopatu po ledjima...kako ih nije sramota...nadam se da ovih parazita nema mnogo u Srbiji...svaki tako lazan poziv treba ostro kazniti zbog onog stvarno nemocnog sveta kome treba pomoci...
Četvrtak 09.02.2012. 15:21
Па добро ми смо домишљат народ.Нема ту ништа лоше него је то СИСТЕМ СНАЂИ СЕ .БРАВО ЗА ЊИХ ЈЕР КОМУНАЛЦЕ ЈЕ ОПЕТ ИЗНЕНАДИО СНЕГ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online