Ponedeljak 27. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 08.02.2012.
21:56
Srna A

Moskovski manastir u akciji za srpske svetinje na KiM

Sretenjski manastir u Moskvi pokrenuo je akciju pomoći srpskim pravoslavnim manastirima i crkvama na Kosovu i Metohiji, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

U ovom moskovskom manastiru postavljena je kutija sa natpisom "Za priloge manastirima i hramovima na Kosovu i Metohiji", a Eparhija je prenela poruku arhimandrita Tihona, nastojatelja Sretenjskog manastira, koji pozvao na očuvanje upaljene sveće pravosljavlja na Kosmetu.

Sretenjski manastir u Moskvi

Arhimandrit Tihon je naveo da, uz Božiju pomoć, treba pomoći manastirima na KiM koji su u teškoj situaciji, prostim ljudima koji ne napuštaju zemlju iako ih je veliki deo, oko 250 000, već napustio južnu srpsku pokrajinu.

"Ljudi koji tamo ostaju su pravoslavci i na prvom mestu znaju da su dužni da tamo, u krajnje neprijateljskom okruženju, sačuvaju pravoslavlje. A šta su oni molili od nas? Da im obezbedimo nekoliko narodnih kuhinja gde mogu da se hrane, jer nemaju nikakve druge mogućnosti da dobiju hranu. Mi ćemo sabirati sredstva preko manastira. Pružićemo svu pomoć koju mogu da daju naši parohijani", istakao je nastojatelj Sretenjskog manastira.

On je naveo da će bratija Sretenjskog manastira priložiti deo manastirskih sredstava, te pozvao vernike da učestvuju da bi se pomoglo pravoslavnim hrišćanima koji hrabro čuvaju pravoslavlje u svojoj zemlji.

Ukazavši da se u jednom broju manastira i hramova i dalje služi, arhimandrit je rekao da monasi ne mogu da izađu izvan zidova manastira, pošto im preti smrt i nasilje. Da bi kupili ono što im je neophodno za život oni moraju da putuju u centralnu Srbiju pod konvojem međunarodnih vojnih snaga, istakao je on, i dodao da uprkos svemu oni nastavljaju da žive tamo.

"Sam naziv Metohija prevodi se kao crkvena zemlja. Nigde na svetu se ne nalazi toliko crkava i manastira kao na malom prostoru Kosova i Metohije. To je uistinu bila sveta zemlja, ali se vremenom tu nastanio drugi inoverni narod koji je podstican nečastivim silama postepeno počeo da istiskuje pravoslavne Srbe", rekao je nastojatelj Sretenjskog manastira.

On je izrazio uverenje da će Gospod očuvati pravoslavlje na Kosovu i Metohiji i da će pravda, mir, istina i vera na tom malenom prostoru pravoslavne zemlje ponovo zacariti, ukazavši da do toga neće doći bez ljudskih napora.

"U toj, sada muslimanskoj enklavi u Evropi, na Kosovu i Metohiji i dalje ostaju da žive pravoslavni. U nekim gradovima ostalo je samo po nekoliko Srba. Oni su izgnanici na sopstvenoj zemlji... Njihovi hramovi su razrušeni, mnogi su zapaljeni, ali hrabri ljudi, pravoslavni hrišćani, tamo održavaju upaljenu sveću pravoslavlja", naglasio je arhimandrit Tihon.

Arhimandrit Tihon je za početak ove akcije bratske solidarnosti dobio blagoslov patrijarha. Ova akcija predstavlja i realizaciju ideje koju je prethodnih meseci nagovijestio predsedavajući Odeljenja za inostrane poslove Ruske pravoslavne crkve mitropolit Volokolamski Ilarion, istaknuto je u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Arhimandrit Tihon jedan je od najuglednijih moskovskih igumana i duhovnika mlađe generacije koji aktivno rade na duhovnom preporodu u Rusiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 22:44
Хвала браћи руским монасима за саосјећање с нашим напаћеним народом, нека се моле за њихов спас и спас Православља.
Četvrtak 09.02.2012. 00:47
Oтац (архимандрит) Тихон је људина од човека! И православље треба да буде срећно јер поседује таквог пастира. Отац који је направио предиван документарац о пропасти Византије и византијске империје, и тако на неки начин показао и да од сличне бољке и сада болујемо, је нешто јако квалитетно у последње време! Спасибо оцу Тихону и његовој помоћи, молитви и вери!
Četvrtak 09.02.2012. 02:33
Hala BRATSKOJ RUSIJI sto ne zaboravlja Pravoslavne vernike u teskim trenutcima i ovom napadu na Pravoslavlje - novog svetskog poretka !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online