Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 08.02.2012.
12:16
Mondo A

Mraz odneo 12 života u Srbiji

Dvanaest osoba u Srbiji umrlo je od smrzavanja, najnoviji je tragični bilans talasa hladnoće i snežnih padavina koje su zahvatile zemlju, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Prema njegovim rečima, jedna od nastradalih osoba je pronađena na području Sombora, odnosno sela kod Apatina, dok je drugo nastradalo lice pronađeno na teritoriji Jagodine. U toku jučerašnjeg dana bila su dva slučaja smrzavanja, a uglavnom se radi o osobama koja žive u skromnim uslovima bez grejanja, a niske temperature su doprinele da dođe do tragičnog ishoda, rekao je Marić.

Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na Crnom Vrhu je izmereno minus 20, a u Požegi i Sremskoj Mitrovici minus 19 stepeni.

U Loznici, u Valjevu i u Kragujevcu je bilo minus 18 stepeni, a na Paliću i na Zlatiboru minus 17.

U Zrenjaninu je bilo minus 16, a u Banatskom Karlovcu minus 15 stepeni.

 

U Novom Sadu, u Kikindi, u Kraljevu i na Kopaoniku je bilo minus 14, u Negotinu, u Kruševcu i u Smederevskoj Palanci minus 13, a u Dimitrovgradu minus 12 stepeni.

 

U Ćupriji i u Velikom Gradištu je bilo minus 11, a u Beogradu i u Leskovcu minus 10, dok je u Nišu i u Vranju bilo minus devet stepeni.

Marić je rekao da je vanredno stanje proglašeno u 38 opština, a da je od sveta "odsečeno" oko 70.000 ljudi. Među opštinama u kojima je proglašeno vanredno stanje SU i Ćićevac, Varvarin, Koceljevo, Rekovac, Trstenik, Boljevac, Novi Pazar, Rača i Sečanj.

On je najavio da će u toku dana sve opštine u Srbiji kojima je namenjena nafta, odnosno 31 ugrožena opština, dobiti to gorivo koje će moći da preuzmu na lokalnim benzinskim pumpama, a da se, takođe, nastavlja i akcija dopremanja potrebne mehanizacije. Marić je rekao da je do sada 180 osoba spaseno i da je juče obavljeno više akcija evakuacija i dopremanja hrane i lekova.

On je istakao da su se javili mnogobrojni donatori u pogledu nafte i pomoći u terenskim vozilima i da je ponuđeno i angažovanje tri dodatna helikoptera za dopremanje lekova i evakuaciju ljudi.

Marić je rekao da je, što se tiče problema na Ibru, u toku sastanak u Vojsci Srbije i da očekuje da se danas preduzmu konkretne mere za razbijanje ledenog čepa i da se, kada je reč o problemima na Dunavu, očekuje izveštaj Republičke direkcije za vode.

Da se ne bi ponovila jučerašnja tragedija iz Beograda na popularnoj društvenoj mreži Twitter, sve je više upozorenja na opasnost od visećih ledenica sa krovova u novosadskim ulicama.

 

Tviteraši kao posebno opasne u Novom Sadu navode ulice Marka Miljanova i Železničku, u kojima su primećene ledenice duže od jednog metra kako vise sa krovova zgrada.

 

Pored upozorenja sugrađanima na konkretne opasnosti, pojedini tviteraši navode da su već obavestili nadležne službe u gradu.

Marić je rekao da bi, ukoliko temperatura vazduha bude naglo porasla, sigurno postojala i realna opasnost od poplava, ali da očekuje da će, ako temperatura bude rasla postepeno, nadležne službe moći to da kontrolišu.

Inače, u celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo u Somboru, gde je u šest sati izmeren minus 21 stepen.

U Srbiji će danas biti veoma hladno, iz najvišu dnevnu temperaturu od minus 10 do minus pet stepeni.

U jutarnjim satima po kotlinama biće kratkotrajna magla, a tokom dana umereno do potpuno oblačno, u većini krajeva suvo. Samo će u planinskim predelima provejavati slab sneg. Vetar slab i umeren, istočni I severoistočni.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Srbije, jutarnja temperatura biće od minus 16 do minus 10, a najviša dnevna od minus 10 do minus 5 stepeni.

I u Beogradu će danas biti veoma hladno. Tokom dana biće umereno do potpuno oblačno i suvo sa slabim severoistočnim vetrom. Jutarnja temperatura biće oko minus 11, a najviša dnevna oko minus osam stepeni.

Do 15. februara nas očekujuledeni dani. U četvrtak će biti suvo uz delimično razvedravanje. U petak će na jugozapadu, a za dane vikenda i u ostalim krajevima uslediti naoblačenje mestimično sa snegom.

Do kraja perioda će se zadržati oblačno, mestimično sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivača i manji porast jutarnje i dnevne temperature.

Ukoliko zubato sunce bude tokom dana jače ogrejalo, pešacima preti opasnost od ledenica i snega sa krovova.

PAZITE SE LEDENICA

Na opasnost od ledenica i snega sa krovova, upozorio je i Štab za vanredne situacije u Novom Sadu, koji je apelovao na građane da skinu led sa krovova i terasa zgrada ako je to moguće i bezbedno za njih, a da u slučaju, da ga ne mogu sami ukloniti, obaveste Komunalnu policiju ili druge gradske službe.

Da velike naslage snega mogu dovesti do rušenja objakata dokaz je slučaj iz Valjeva i Nove Varoši.


U Valjevu se nedaleko od centra grada, kod autobuske stanice "Evropa bus", srušila garaža u kojoj je bilo desetak vozila, a sneg je znatno oštetio i pokriveni balon za male sportove na stadionu Budućnosti.

Kako je novinarima rečeno u Štabu za vanredne situaciju, vlasnik vozila koji se nalazio u garaži na vreme je napusti mesto, ali je krov koji se srušio oštetio nekoliko automobila. Za sada se, kako je rečeno, ne zna da li je garaža imala dozvolu nadležnih da bude izgrađena, a vlasnici nisu učinili ništa da uklone sneg sa krova.

Pod teretom snega znatno je oštećena i balon sala za male sportove na stadionu Budućnosti. Zahvaljujući intervenciji vatrogasno-spasilačkih ekipa izbegnuta su veće štete i ljudske žrtve.

I krov pilane Aleksandra Sekulića u novovaroškom selu Akmačići srušio se pod teretom snega, izjavio je danas načelnik Štaba za vanredne situacije u Novoj Varoši Radivoje Bujišić. On je agenciji Beta rekao da je to bila metalna konstrukcija pa su, osim krova, stradali i zidovi pilane.

Bujišić je naveo da je to drugo preduzeće koje ima veliku materijalnu štetu zbog visokog snega i da je pre nekoliko dana stradao krov nekadašnjeg magacina pogona "Galenike".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2012. 14:14
Strasno...sve sirotinja ,bez ogreva i snage ,verovatno i izgladneli ! E Srbijo .....
Četvrtak 09.02.2012. 07:10
Proći će ova zima, otopiće se sneg, doći će proleće i leto, Ovih 12 izgubljenih života su crvena lampica za državu i socijalne službe da se siromašnima mora pomoći. Slogan ove države bi moralo pod hitno da bude- Ni jedna kuća bez grejanja- zatim tek sve ostalo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online