Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2012.
13:06
T. Zečević - Vesti A

Terapija bez provere leka

Tek uvezeni "paket" citostatika od 5.000 ampula 5fluorouracila farmaceutske kompanije Ebeve po hitnom postupku je raspoređen i već se koristi na institutima za onkologiju u Sremskoj Kamenici, KBC Bežanijska kosa, KC Niš, KC Kragujevac, VMA, zdravstvenim centrima u Čačku, Šapcu, Valjevu, Sremskoj Mitrovici... To ne bi bilo iznenađenje da ovaj lek nije zaobišao sve kontrole i provere nadležnih institucija.

Da bude stvar još čudnija, niko ne zna ni ko je privatnom preduzeću izdao dozvolu za uvoz i ko je dozvolio distribuciju leka, a da nije prošao obaveznu proveru porekla, sastava i dejstva.


Ova brzometna distribucija posebno je zabrinula stručnjake Agencije za kontrolu lekova i medicinske opreme u čijoj su nadležnosti sve provere svih uvezenih lekova.

- Tačno je, iz štampe saznali smo da je uvezena manja količina citostatika 5fluorouracila, da je distribuirana i da se već daje kao glavna terapija pacijentima obolelim od malignih bolesti.

IMA I FALSIFIKOVANIH LEKOVA: Aleksandar Tucović

I što je najčudnije ti citostatici nisu prošli našu kontrolu, a morali su da prođu sve naše laboratorije radi provere i zbog činjenice da se često susrećemo i sa falsifikovanim lekovima na srpskom tržištu - kaže za "Vesti" Aleksandar Tucović načelnik Službe za kontakte s javnošću naše agencije.


A da se ovaj citostatik bez provere već koristi u bolnicama potvrdila je i Dajana Jevtić, šef pi-ar službe Zdravstvenog centra Valjevo.


- Naš centar dobio je samo 210 pilula i još pre nedelju dana počeli smo da ih dajemo našim pacijentima obolelim od malignih boelsti. Sve ostalo je u nadležnosti drugih institucija - rekla je Jevtićeva.


I u Fondu zdravstva Srbije rekli su da znaju za uvoz manje količine ovog citostatika, ali o načinu uvoza, odabiru uvoznika i kontroli ništa ne znaju.


- Pošto je taj citostatik kod nas neregistrovan, a veoma potreban, stavili smo ga na "D" listu, što znači da on može biti uvezen, a Fond će refundirati bolnicama kupovinu tog leka. Sve ostalo, a vezano za ime uvoznika i kontrolu, treba pitati Agenciju za kontrolu lekova - rekla je šef pi-ar službe Fonda zdravstva Srbije Sanja Mirosavljević.


U Agenciji potvrđuju da je davanje dozvole za uvoz u njihovoj nadležnosti, ali i tvrde da dozvolu za uvoz nikom nisu dali.


- Zaista ne znamo ni ko je omogućio privatnom preduzeću Farmalogis iz Beograda da uveze te citostatike - objasnio je Tucović.


Sve se ovo izdogađalo u vreme aktuelne afere vezane baš za uvoz citostatika, a čiji su akteri odavno pritvoreni i protiv njih se već vode sudski procesi. A da li je u ovom slučaju bilo mućki u vezi sa određivanjem uvoznika moraće još jednom odgovore dati istražni organi. No, ono što je gore od eventualnih mućki, jeste otkrivena činjenica da naši najteži bolesnici koriste neproverene lekove.
 

I bez papira


Zakon o uvozu lekova u izuzetnim slučajevima daje mogućnost uvoza medikamenata po kratkom postupku, što znači da se uvoznik ne određuje putem tendera. Međutim...
- Da, ali je uvoznik u takvim situacijama obavezan da dostavi Agenciji sve papire o leku. Drugo, uvoznik takođe može da se pozove na kontrolu neke strane agencije, ali i te provere mora da dostavi Agenciji. No, u oba slučaja to nije učinjeno, Agencija je zaobiđena - kaže Tucović.


Nestašica


Prema trenutnoj evidenciji obolelih od malignih bolesti, Srbiji na godišnjem nivou troši oko 100.000 kutija. Trenutno je uvezeno 5.000, što je količina za kratkoročno zadovoljenje potreba. Inače, baš taj 5fluorouracil košta po kutiji "samo" 200 dinara, ali pošto kod nas vlada nestašica, rođaci obolelih plaćaju kutiju u Makedoniji po 4.500 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online