Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.02.2012.
14:11
Z. Gligorijević - Vesti A

Spasena od bele smrti

Temperature su u Pomoravlju danima deset stepeni ispod nule, a snežni prekrivač od najmanje pola metra svima otežava život. Ali, najteže je onima koji nemaju krov nad glavom ili žive u straćarama.

NAJZAD U TOPLOM: Vesna Stošić

Zbog toga što su životno bile ugrožene, Gerontološki centar u Jagodini prihvatio je Zagorku Radisavljević (96), iz Crnča kod Jagodine, Slađanu Stanojević (50), iz Varvarina, i Vesnu Stošić (54), iz Belušića kod Rekovca.


U najgorim uslovima živela je Vesna. Ona je stanovala u napuštenoj kući u Belušiću, spavala je na podu, pokrivala se sa dva kaputa i nekoliko ćebadi. Ali, svi prozori u toj prostoriji bili su razbijeni, a na krovu su nedostajali crepovi, tako da su kroz rupe padali kiša i sneg. Nju je gotovo polusmrznutu našla rođaka Smiljana Radovanović i pozvala nadležne, koji su joj odmah pružili lekarsku pomoć, a potom i smeštaj.
 

- Verovatno bih se smrzla i umrla. U toj kući sam 16 godina. Nisam imala struju, a vodu sam donosila iz parka. Ali, do pre dve godine živela sam u drugoj prostoriji te kuće, imala sam šporet i krevet. Celog proleća dovlačila sam drva da bih pregurala zimu. Onda je taj deo kuće izgoreo - priča Vesna za "Vesti".


A nekada je imala dovoljno para, živela na moru i radila u Italiji. Ali, kaže, nije pomišljala da nešto ovako može da joj se desi. Zbog toga nije ni štedela.

- Zaposlila sam se u restoranu stacionarnog broda u Portorožu, čiji su vlasnici bili Željko, Istranin, i Džini, Italijanka. Mnogo su me lepo prihvatili i dobro sam zarađivala, ali pošto nisam imala ni 16 godina, rešila sam da se vratim - priča Vesna.

Njen boravak u Srbiji bio je kratak. Otišla je u Opatiju, zaposlila se u trgovačkoj firmi, koja je imala predstavništvo u Trstu. I ona je u Italiji radila do 1992. godine. Vratila se u Belušić, da bi zagrlila svoje najbliže. Idila nije dugo trajala i ona se preselila u napuštenu kuću. Živela je od socijalne pomoći od oko 70 evra. Vesna kaže da žali što se nije potrudila da ostane sa bivšim momkom, kapetanom trgovačkog broda.
 

- Njemu su na prvom mestu bili more i karijera, pa onda ja. Žao mi je što nisam imala više razumevanja za njegov posao, koji ga je vodio po svetu. Mislila bih i na budućnost i umela da štedim - kaže Vesna, svesna da je za to odavno kasno.

Srećom, njena rođaka nije zakasnila da joj spasi život.
 

Pobegla iz Austrije


- Kada sam završila prvu godinu srednje ugostiteljske škole otišla sam kod pokojne majke Milanke Kostić, koja je radila u Bregencu u Austriji. Ali, strašno smo se posvađale, ona me je istukla i ja sam pobegla - priča Vesna.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online