Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Ponedeljak 06.02.2012.
09:27 >> 13:58h
Vestionline A

Noćas pao sneg i opet nas iznenadio!

Jutros je u celoj zemlji bilo izuzetno hladno sa temperaturama ispod minus deste stepeni, a najhladnije je bilo na Zlatiboru sa izmerenih minus 16. Građanima koji su se u ranim satima probudili i krenuli na posao problem je pravio sneg koji je pao tokom noći. Sneg usporava saobraćaj u celoj zemlji. Isto je i u Beogradu, gde su centralne gradske ulice jutros bile uglavnom prohodne, bez većih gužvi i zastoja.

Beograd, a izgleda kao put ka Kopaoniku u sred sezone
Loše prilike za reumatičare - Opreznost se usled biometeoroloških prilika savetuje se svim hroničnim bolesnicima, a naročito kardio i cerebro-vaskularnim i reumatičarima. Kod svih osetljivih osoba mogu se očekivati tipične meteoropatske reakcije.
Građani mogu da odbiju da rade - Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Srbije upozorila je poslodavce da u vanrednoj situaciji zbog niske temperature i snežnih padavina ne šalju radnike da rade na otvorenom, a zaposlenima je skrenula pažnju da mogu da odbiju da rade ako im preti opasnost po zdravlje.

Poslodavci su dužni da preduzmu sve preventivne mere, sa posebnom obavezom da zaposlenima daju odgovarajuća sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu.

Uprava podseća da rad pri niskim temperaturama podrazumijeva prilagođavanje režima rada, preraspodelu radnog vremena i pauza za odmor, obezbeđivanje prostorija gde će se radnici zagrejati i dovoljne količine toplih napitaka.
 

Razbijanje leda sa reka dinamitom - Direktor Srbijavoda Nikola rekao je danas da je nepovoljno što se reke lede i dodao da je ledeni pokrivač oko pola metra i da će, ako bude povećan, morati da se razbija dinamitom. Razbijanje leda, kako je objasnio, rade stručne služne i ne izaziva nikakavu opasnost.

"Ako se led bude topio naglo i uz kiše i padavine, onda smo u ozbiljnom problemu", ukazao je Marjanović.

Mrkonjić traži pomoć i solidarnost - Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić uputio je danas apel svim putarima i građevinarima da pomognu u raščišćavanju puteva od snega i leda. On je rekao da putara i građevinara da iskustvom, znanjem i svojom mehanizacijom ovih dana budu na usluzi građanima, "nesebični i solidarni kao što su to uvek bili".
Put ka Kopaoniku prohodan- Svi regionalni i magistralni putevi u Rasinskom okrugu su prohodni, ali na njima ima do pet centimetara snega pa se saobraćaj odvija usporeno.
Putni pravac od Kruševca ka Kopaoniku je prohodan, temperatura na toj planini je minus 11 stepeni, ima vetra i vidljivost je smanjena na 50 metara.
Dnevnica za čišćenje snega - Novosađani će poput Beograđana za dnevnicu čisiti grad od visokih sneženih nanosa. Gradski štab za vanredne situacije jutros je ispred novosadske Gradske kuće, podelio građanima lopate i ostali neophodni alat. Visina dnevnica nije saopštena, ali se građani koji su se prijavili nadaju da će ona biti slična onoj u Beogradu.
Mašine idu u najugroženija područja - Načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se očekuje da prve mašine danas ili sutra stignu u područja koja su najugroženija zbog vremenske nepogode izazvane snegom i niskim temperaturama.

Prema njegovim rečima, najugroženije su opštine koje su više od 20 dana pod snegom, a među njima su su Sjenica, Surdulica, Crna Trava i Ivanjica.

U Beogradu jutros kao u Napulju: Do smeća se ne može prići, a od smeća proći

U Beogradskom taksiju i Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) rečeno je da na gradskim ulicama nema zastoja, ali da se saobraćaj otežano i usporeno kreće. U GSP navode da ima sporadičnih usporavanja zbog zastajanja pojedinih vozila, ali da najvećim delom saobraćaj funkcioniše dobro s obzirom na nepovoljne uslove i sneg koji je padao tokom noći.

Kako je rečeno u Javnom preduzeću Beograd-put, ekipe na terenu čiste prve prioritete, odnosno ulice kojima se kreće javni prevoz. Na čišćenju tih lokacija j angažovano 73 kamiona, 30 manjih vozila za uže ulice i pet specijalizovanih vozila za delove gde ima većih snežnih nanosa.

Sjenica: Sneg preti da poruši krovove

Veoma hladni dani s jakim mrazem očekuju se i u narednom periodu, zbog čega najveći problem predstavlja led na pojedinim deonicama. Njega je vrlo teško ukloniti i pored posipanja kolovoza svim raspoloživim supstacama, koje imaju odloženo dejstvo ili skoro nikakvo kada su ovako niske temperature.

Posle intenzivnih intervencija putara, autoputevi i glavni magistralni putevi su prohodni, ali je saobraćaj nešto usporeniji jer i dalje na pojedinim mestima ima snega u raskvašenom stanju.

Saobraćaj preko Fruške Gore ka Novom Sadu jedva ide

Na autoputu od Beograda ka Nišu mestimično ima snega u brzoj i zaustavnoj traci, pa se vozačima savetuje da posebno obrate pažju na prevojima i usponima. Od Beograda ka Subotici i ka Šidu, ima snega na kolovozu do tri centimetra, zbog čega je saobraćaj usporen, ali se za sada obavlja bez posebnih prekida.

Na putevima drugog i trećeg prioriteta snega ima od pet do 10 centimetara, a poledica koja se stvarala prethodnih dana i koja je i dalje prisutna ispod snežnog pokrivača dodatno otežava kretanje vozila. Najkritičnije je u regionima Užica i Kruševca.

Jug Srbije: Belo dokle pogled seže

Pojedini regionalni putevi zbog visokih snežnih nanosa u regionima Novog Pazara i Sjenice su neprohodni, dok se na nekim deonicama u pomenutim regionima saobraćaj obavlja samo jednom trakom.

Na svim prilaznim putevima zimskim turističkim centrima i dalje je veoma otežano, jer pored snega i jakog mraza, vetar dodatno pravi problem i stvara snežne nanose.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.02.2012. 09:45
Ne pada sneg da pokrije breg...nego pada sneg da se pokaže koliko je loša Tadićeva vlast.Vlast koja nas bezalternativno vodi u EU a ne može ni pišljivi sneg da počisti sa glavnih magistralnih puteva i saobraćajnica.Alo...o čemi mi pričamo?! Ovaj narod će biti lud ako ponovo bude glasao za ove trenutno na vlasti.Biće lud i u tom slučaju zaslužuje da propadne!
Ponedeljak 06.02.2012. 10:55
a zalili smo se kako su nestale one hladne zime,sa obilnim padavinama snega..puno romantike..sad kada je napadao,opet nije dobro
Ponedeljak 06.02.2012. 11:20
Sneg ih jeste iznenadio u ovoj kolicini (mada se iznenade svake zime) Ali,drzavu ne sme iznenaditi : Polave koje ce uslediti kada snegovi pocnu da se tope.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online