Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 04.02.2012.
19:52
Blic A

Ovako država tretira svoje građanke

Žene kojima je zbog operacije karcinoma uklonjena dojka imaju pravo na ugradnju imlantanta o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali niko im ne garantuje kako će taj zahvat biti urađen. Problem je i u tome što država plaća rekonstrukciju samo obolele dojke, a to što usaglašenost sa drugom zdravom ne postoji nikoga ne zanima. Ovako izgledaju grudi pacijentkinje posle estetske rekonstrukcije dojke urađene zbog mastektomije.

Pacijentkinja posle neuspele rekonstrukcije bolesne (na slici desno) i odbijanja da joj se uradi simetrija sa zdravom (na slici levo) dojkom

"Ja sam sada veći invalid nego što sam bila. Da su mi rekli na početku da će mi samo uraditi rekonstrukciju dojke koju nemam, a da drugu stranu sama moram da platim, nikada ne bi ulazila u ovaj program, jer za to nemam para. Ovo nije podrška ženama obolelim od raka, ovo je dodatno ponižavanje. Moje grudi tek sada ninašta ne liče", očajna i kroz suze priča V.D.R (47) kojoj je ugrađen implant u odstranjenu dojku o trošku Zdravstvenog osiguranja, ali korekciju druge dojke, kako bi bile simetrične, sama mora da plati 126.000 dinara.

V.D.R. nije jedina žena koja ima ovaj problem, takvih je na desetine, jer Zakon o zdravstvenom osiguranju iz 2005. godine finansira samo ugradnju implanta na mesto odstranjene dojke, dok intervenciju na drugoj dojci da bi se postigla simetrija mora da finansira sam pacijent.

Drama ove žene počela je 2009. godine, kada je otkriveno da ima karcinom dojke. Hrabro se suočila sa bolešću i nastavila dalje. U KBC "Bežanijska kosa" odstranjena joj je leva dojka. Operacija je dobro prošla tako da se puna nade i po savetu lekara otišla u Centar za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS da joj se o trošku Zdravstvenog fonda ugradi implant. Usledili su mesici čekanja.

"Ugrađena mi je ekspander - privremena proteza čija je funkcija da raširi kožu. Rečeno mi je da ću ga nositi dva - tri meseca i da mora da se na svake dve nedelje puni fiziološkim rastvorom. Umesto dva, ekspander sam nosila devet meseci, a svaki odlazak na punjenje značio je višesatno čekanje po čekaonicama i parkovima u Zvečanskoj", priseća se ova žena.

Ugradnja implanta, nastavlja ona, konačno je zakazana za 19. maj 2011. godine i plan je bio da se rade obe strane. Lekar koji je radio intervenciju savetovao joj je da se ipak ne rade odjednom obe strane, jer će biti asimetrične, već da se prvo ugradi implant, a za dva- tri meseca da se obavi korekcija druge dojke. Prvi šok usledio je, kada je videla kako je urađena intervencija, jer je implant ugrađen previsoko i došao je skoro do ključne kosti.


"Otišla sam kod direktora da se žalim na dr Nebojšu Đuknića, koji je radio operaciju i da se ubrza korekcija druge dojke, ali tu je usledio novi šok. On mi je saopštio da od jula 2011. godine Fond više ne finansira operaciju zdrave dojke kako bi se postigla simetrija. Da sam na početku znala da Fond finansira samo ugradnju implanta, a ne i korekciju druge dojke ne bi ništa radila. Sa penzijom od 19.000 dinara ne mogu ni da razmišljam o tome", ogorčena je V.D.R.


U Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS ne poriču da asimetrija grudi postoji i kažu da je planirana još jedna intervencija, ali da su im sada ruke vezane jer Zdravstveni fond od jula prošle godine više ne prima fakture za intervencije na zdravoj dojci.


"Poznat mi je ceo slučaj i na žalost ova žena se našla u zakonskom raskoraku. Od jula prošle godine Zdavstveni fond više ne pokriva bilo kakve korekcije na zdravoj dojci. Jedino što možemo da uradimo, a to smo joj i ponudili, jeste da uradimo korekciju implanta i da se koliko- toliko popravi ova bolesna strana. I nije samo ova žena u problemu, ima takvih još", rekao je za "Blic" dr Milan Todorović, direktor Centru za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS.

Plaćanje rekonstrukcije druge dojke po zakonu neosnovano

 

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje tvrde da od 2005. godine kada je usvojen Zakon o zdravstvenom osiguranju ne plaćaju korekciju druge strane dojke. Na opasku da je Centar za opekotine do prošle godine uredno naplaćivao od njih ove intervencije, kažu da je jedino moguće da je korekcija zdrave dojke prikazivana kao nešto drugo.


"Izmena Zakona u članu 61, gde se navodi šta sve ne spada u obavezno osiguranje, do sada nije bilo osim u delu koji se odnosi na promenu pola. Zakon jasno kaže da Fond ne pokriva 'kozmetičke hirurške procedure koje imaju za cilj da poboljšaju spoljašnji izgled bez uspostavljanja i vraćanja telesne funkcije, kao i vršenje hirurških estetskih korekcija organa i delova tela, osim za: korekcije urođenih anomalija koje prouzrokuju funkcionalne smetnje, estetske rekonstrukcije dojke koje su nastale posle mastektomije i estetske korekcije posle teških povreda", kažu u Zdravstvenom fondu.

Subota 04.02.2012. 20:28
Eto sto je nam je drzava , kako se selektivno odnosi prema gradjanima ,u ovom slucaju prema zenama. Para ima za besplatnu promenu polova ,oni nisu oboleli od raka(nisu zivotno ugrozeni) ali je verovatno razlog operacije da budu psihicki zdravi kao kompletne osobe. za ostale zakon vojne bolnice, zakrpi i pusti kuci , nije vazan izgled --ziv si !
Nedelja 05.02.2012. 07:00
Što je najgore, ženama kojima je odstranjena dojka često i ne kažu da imaju pravo na inplantant, pa se same snalaze. Komšinica već godinama prsluće puni sa vatom, da bi održala simetriju. Ovo je sramno šta su uradili dotičnoj pacijentkinji.
Nedelja 05.02.2012. 08:22
Sram ih bilo nesposobne! Ne znam dal' su gori ovi naši nepsosobnjakovići, ili onaj kapitalista što je ženama ugrađivao nezdrave implatante, kao i ovi što su distribuirali otrovne veštačke kukove...i to ti je moderno, kobojagi napredno društvo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online