Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.02.2012.
13:45 >> 16:05h
Blic, Mondo, Agencije A

Vanredno stanje: Vlada šalje gorivo i mazut u ugrožene opštine

Vanredna situacija proglašena je danas u 26 opština u Srbiji, a najteže stanje i dalje je u Sjenici koja je već 27 dana okovana snegom i ledom. Vlada Srbije upućuje pomoć u 29 najugroženijih opština i gradovima Kraljevu i Novom Pazaru, odlučeno je na današnjoj sednici.

 

Vlada je za otklanjanje posledica elementarnih nepogoda u 15 opština izdvojila 69 miliona dinara. Opštinama će za raščišćavanje puteva biti bespovratno upućeno 332.500 litara dizel goriva, 7.000 litara bezolovnog benzina i pet tona ulja za loženje.

Šest osoba smrtno je stradalo usled smrzavanja i posledica elementarne nepogode, snežnih padavina i hladnog vremena koji su zadesili Srbiju, dok se jedna osoba vodi kao nestala. Zbog velikog snega od sveta je odsečeno 11.500 ljudi.


Kako kažu u Vladi sektor za vanredne situacije će kordinirati lokalne samouprave da što pre preuzmu gorivo od Republičke direkcije za robne rezerve.

- Do juče je u 14 opština bila na snazi vanredna situacija, dok je danas zbog padavina i niskih temperatura proglašena u još 12 opština. Za sada je 11.500 ljudi u planinskim selima i dalje odsečeno od sveta - kaže za list "Blic" Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

I Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je danas da je zbog velikih snežnih padavina i niske temperature naložilo načelnicima školskih uprava da predlože prekid nastave ukoliko je ugrožena bezbednost dece i učenika. Beograd je već otkazao popodnevnu smenu u školama.

Glavni grad je osvanuo neraščišćen, autobusi GSP-a su se zaglavljivali i klizali na okretnicama, a vozači psovali putare.

Obdaništa u gradu neće moći da budu zatvorena, ali će racionalno biti organizovano čuvanje dece, saopšteno je danas.

Potrošnja struje premašila je sve dosadašnje rekorde

Potrošnja struje u Srbiji zbog hladnog vremena premašila je sve dosadašnje rekorde i dostigla rekordnih 159,27 miliona kilovat-sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS).

 
Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima predložiće Vladi Srbije da uvede vanredne mere i zatvaranje škola kako bi potrošnja energenata bila smanjena, izjavio je danas član Radne grupe Petar Škundrić.

On je novinarima nakon zasedanja Radne grupe kazao da će vanredne mere verovatno uključiti i da veliki potrošaci u industriji rade smanjenim kakapcitetom jer se očekuju još niže temperature i veća potrošnja struje i energenata u narednih 10 dana.

"Elektroenergetski sistem u Srbiji je za sada stabilan iako radi u vanrednim uslovima i moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno", kazao je Škundrić, koji je i savetnik srpskog premijera.

Radna grupa je uputila apel svim građanima da smanje potrošnju struje i energenata, dodao je on. On je naveo i da je isporuka gasa za Srbiju smanjena za dva miliona kubika zbog hladnog vremena, koje je zahvatilo najveći deo Evrope, i dodao i da se te količine gasa kompenzuju, iz podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Zbog snežnih padavina đaci beogradskih osnovnih i srednjih škola neće imati nastavu u popodnevnoj smeni, odlučila je danas gradska uprava Beograda.

Na sajtu grada Beograda navodi da je Sekretarijat za obrazovanje doneo odluku u skladu sa nadležnostima grada na osnovu Zakona o obrazovanju kojima je propisano da se rad u školama može prekinuti u slučaju više sile, epidemije i u drugim slučajevima u kojima su ugroženi bezbednost i zdravlje dece, učenika i zaposlenih.

Vanredno stanje je zbog snežnih padavina i hladnog vremena proglašeno u 17 opština u Srbiji, izjavio je danas Goran Nikolić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Šest osoba smrtno je stradalo usled smrzavanja i posledica elementarne nepogode, snežnih padavina i hladnog vremena koji su zadesili Srbiju, dok se jedna osoba vodi kao nestala. Zbog velikog snega od sveta je odsečeno 11.500 ljudi.

 

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić kaže da je policija juče u Lebanima pronašla telo smrznute osobe, beskućnika, što je šesta žrtva surove zime u Srbiji.

 

- U još tri opštine je proglašena vanredna situacija zbog jakih snežnih padavina odnosno ukupno u 17 opština, a očekuje se proglašenje i u Surdulici - rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.Vanredna situacija je još proglašena u Ražnju, Svrljigu i Gornjem Milanovcu, a najteža je i dalje u Sjenici, naveo je Marić za agenciju Beta.

 

- Radimo na dopremanju nafte ugroženim opštinama i angažovanju dodatne mehanizacije za čišćenje puteva. U tim opštinama ništa ne funkcioniše, škole ne rade, saobraćaj je otežan ili se ne odvija i teško se doprema struja - dodao je on.

Zamenica sekretara za obrazovanje Dragica Moro kazala je da odluka važi samo za današnji dan, dok će se situacija pratiti i narednih dana.

Ministarstvo prosvete je "naložilo načelnicima školskih uprava u Srbiji da ukoliko ne postoje odgovarajući uslovi za rad i ako je ugrožena bezbednost dece i učenika, da odmah štabovima za vanredne situacije lokalnih samouprava predlože donošenje odluka o prekidu nastave".

Imajući u vidu vremenske neprilike koje su zahvatile područje cele Srbije, kao i najavu novih snežnih padavina, Ministarstvo je zadužilo načelnike školskih uprava da nastave sa aktivnim praćenjem mogućnosti za normalan i nesmetan rad obrazovno-vaspitnih ustanova na području svake školske uprave i da o tome svakodnevno izveštavaju Ministarstvo.

Škundrić je još rekao da se, s obzirom da se u Beogradu očekuju ekstremno niske temperature 9, 10. i 11. februara, do minus 24 stepena Celzijusa, može očekivati dodatno povećanje potrošnje energije i energenata. Škundrić je naglasio da se ne razmišlja o uvođenju restrikcija struje i dodao da mazuta ima u dovoljnim količinama.

"Ministarstvo je dalo saglasnost za dodatni uvoza struje, ako to bude potrebno iz tehničih razloga. Svi termoblokovi rade u prenapregnunotom stanju i moguće je da dođe do iskakanja i u tom trenutku će biti povučene dodatne količine struje iz uvoza", istakao je on.

Direktor Uprave za energetiku Beograda Marko Stojanović najavio je da će Grad Beograd, ako bude potrebno, preduzeti i dodatne vanredne mere, kako bi potrošnja enegenata bila smanjena.

Zamenik direktora Beogradskih elektrana Petar Vasiljević je rekao da su i vanrednim okolnostima minimalni kvarovi u radu te elektrane, ako i da sve elektrane u Srbiji za sada dobro funkcionišu.

"Imamo govoljno gasa i mazuta za rad elektrana u narednih 10 do 15 dana", rekao je Vasiljević i istakao da su te količine enegenata bile predviđene za potrošnju do kraja grejne sezone.

On je dodao da su sve elektrane u Srbiji osposobljene i da koriste mazut, ako budu smanjene isporuke gasa. Vasiljević je naveo da su Beogrdske elektarne, po zahtevu Srbijagasa, dnevnu potrošnju gasa smanjile za 500.000 tona, a povećane je potrošnja mazuta za dodatnih 500 tona.

Petak 03.02.2012. 16:28
HA, HA! Pa u prestonici su dopustili kolaps, kome će onda oni da pomognu?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online