Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.02.2012.
13:33
Beta A

Kosovo i Srbija stižu daleko uz malo dobre volje?

Međunarodna krizna grupa ocenila je da konflikt Beograda i Prištine ugrožava unutrašnju stabilnost Kosova i napore Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, ali je istovremeno pozvala vlade Nemačke, Holandije i Britanije da podrže davanje Srbiji statusa kandidata za EU.

U najnovijem izveštaju pod nazivom "Kosovo i Srbija: Uz malo dobre volje može se daleko stići", MKG ukazuje da bi napori kosovske vlade da uspostavi kontrolu nad celokupnom teritorijom, posebno na graničnim prelazima sa Srbijom, i odlučnost kosovskih Srba da se tome suprostave mogli da dovedu do novih sukoba i žrtava.

Kada je reč o Srbiji, ističe se da je Beograd izgubio poverenje i kontrolu nad srpskom zajednicom na severu Kosova. MKG je pozvala Srbiju da prihvati kosovsku vladu kao ravnopravnu iako je formalno ne priznaje.

Međutim, MKG ocenjuje da se ipak uz malo dobre volje mogu rešiti mnogi problemi na Kosovu i daje preporuke vladama u Beogradu i Prištini, Srbima na severu Kosova.

Vlade Nemačke, Holandije i Velike Britanije MKG poziva da u martu podrže davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU ako ispuni uslove - dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima i uklanjanje barikada.

Od Beograda i Prištine očekuje se da se dogovre o "punom i ravnopravnom učešću Kosova na regionalnim sastancima, uključujući i pravo potpisivanja, bez 'kape' Unmika i uz formulaciju koja uključuje ili napomenu da učešće ne prejudicira stav država članica o statusu, ili uz pozivanje na Rezoluciju 1244 Saveta
bezbednosti UN, savetodavno mišljenje međuanrodnog suda pravde i
Rezoluciju 64/248 Generalne skupstine UN.

U izveštaju se Beogradu i Prištini takođe preporučuje da se dogovore o procesu koji bi bio prihvatljiv za obe strane i obezbedio da izabrane zvaničnike na severu Kosova i jedna i druga strana smatra legitimnim.

MKG takođe preporučuje završetak tehničkih priprema i postepeno sprovođenje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima uz podršku EU i normalizaciju saobraćaja preko prelaza Jarinje i Brnjak.

U izveštaju se kosovskoj vladi preporučuje da sarađuje sa svim izabranim predstavnicima Srba na severu Kosova bez preduslova i uvredljive retorike prema lokalnim liderima.

MKG preporučuje Vladi Srbije da obezbedi da putevi na prelazima sa
Kosovom budu bez prepreka, da nastavi da poziva kosovske Srbije da
uklone barikade, omoguće slobodu kretanja Euleksa i Kfora i da
razgovara sa međunarodnim agencijama i Prištinom o bezbednosnim i
drugim pitanjima.

Vladi Srbije je preporučeno i da se jednostrano dogovori o jednistvenom telefonskom kodu za Kosovo, omogući avionima koji lete na Kosovo, da koriste vazdušni prostor Srbije i preduzme ostale pragmatične korake kako bi se pomoglo stanovnicima Kosova, a da se ne nanese šteta srpskim interesima.

Zajednici na severu Kosova preporučuje se da bez preduslova sarađujesa vladom u Prištini, učestvuje u dijalogu Prištine i Beograda uzposredovanje EU i u političkom dijalogu koji će uslediti i da prihvati i primeni njegove rezultate, kao i da ukloni sve barikade i omogući Euleksu i Kforu slobodno kretanje.

MKG preporučuje međunarodnoj zajednici na Kosovu da ne uklanja barikade niti da pokušava da na silu promeni realnost na terenu na severu Kosova dok traje dijalog Beograda i Prištine, kao i da obezbedi puno osoblje za specijalne policijske jedinice Euleksa.

Petak 03.02.2012. 13:45
SVI CLANOVI MEDJUNARODNE KRIZNE GRUPE..MOGU DA NAS POLJUBE U D..E! SAMO DA BUDEMO JEDINSTVENI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online