Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 03.02.2012.
15:05
B. Đokić - Vesti A

Ko je spasao Čedu?

Srpsko tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu protiv Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno-demokratske partije, koju je podnela Agencija za borbu protiv korupcije zbog neprijavljivanja prihoda.

Zaštićen: Čedomir Jovanović


Kao što su "Vesti" pisale pre više od mesec dana, nakon što je prijava stigla u tužilaštvo, na insistiranje "viših instanci", ona je odbačena, uprkos tome što je prepuna dokaza da Jovanović nije prijavio imovinu i prihode koje je po zakonu obavezan. Inače, prema zakonu, za neprijavljivanje imovine funkcionerima preti kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Jedva dobili odgovor


Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da su tek pre dva dana obavešteni o odbacivanju krivične prijave protiv Jovanovića.


- Dobili smo pismeno obaveštenje na naše, nekoliko puta ponovljeno insistiranje i to da je protiv Jovanovića naša prijava odbačena još 26. oktobra. Sad treba da odlučimo šta ćemo dalje učiniti - kaže za "Vesti" Kostićeva.
Tomo Zorić, portparol javnog tužilaštva, tvrdi da je sve učinjeno po zakonu.
- Ko vam je to rekao?! - iznenadio se Zorić kad smo mu preneli informacije našeg izvora. On je kratko odgovorio:
- Krivična prijava je odbačena zbog nedostatka dokaza.

Naime, kako "Vesti" nezvanično saznaju u Ministarstvu pravde, krivična prijava protiv Jovanovića je puna detalja o njegovom finansijskom stanju.


- Jovanović je prijavio da ima prihode od poslaničke plate, nešto veće od 100.000 dinara, a žena mu je prijavila relativno malu platu. Međutim, Agencija je to proverila i dobila podatke da je na njegov račun u više navrata prebačeno mnogo para. Tako su mu sa ženinog računa, koja zvanično radi praktično za minimalac, prebačeno nekoliko puta od 800.000 do milion dinara. Takođe, od jedne firme na račun mu je leglo i preko deset miliona dinara za nekakve konsultantske usluge. Sve to Jovanović nije prijavio kao lične prihode, pa ostaje nejasno zbog čega je tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv njega - kaže izvor "Vesti" iz Ministarstva pravde koji je imao uvid u krivičnu prijavu protiv lidera LDP-a.


Kada je krivična prijava protiv Jovanovića stigla u tužilaštvo, njegov advokat došao je do primerka prijave pre nego što je tužilaštvo uopšte odlučivalo o njenoj sudbini, saznajemo od osobe bliske vrhu LDP-a.


- Kad je advokat dobio primerak krivične prijave protiv Jovanovića, shvatio je da nema šale i platio porez na sve prihode, u iznosu od pet miliona dinara. To znači da je imao zaradu od nekoliko desetina miliona dinara, odnosno više stotina hiljada evra, iako zvanično zarađuje samo poslaničku platu - kaže izvor "Vesti" iz ove stranke.
Kako bi rešili ovaj "problem", u tužilaštvu je formirana komisija koja razmatra odbacivanje krivične prijave protiv Jovanovića i hitno donosi odluku da se to i učini jer, prema njihovom mišljenju, "Jovanović nije imao nameru da izvrši krivično delo".

To je dokazao njegovim nakandnim ponašanjem jer je nakon podnošenja krivične prijave prijavio imovinu i uredno platio porez. O tome je Jovanović obavešten, ali ne i Agencija koja je podnela prijavu i koja se sve vreme raspituje za njenu sudbinu, ne znajući šta se dešava u pozadini.


Inače, kako pišu beogradski mediji, Jovanović najavljuje tužbu protiv Agencije za borbu protiv korupcije, jer mu je ona navodno "narušila ugled u javnosti". 

Čeda kao Ceca


Slučaj Jovanović donekle podseća na slučaj pevačice Svetlane - Cece Ražnatović. Ona je uhvaćena zbog zloupotrebe teške nekoliko miliona evra prilikom prodaje fudbalera Obilića stranih klubovima. Međutim, kad je to otkriveno, ona se s tužilaštvom nagodila da plati milion i po evra i odsluži simboličnu kaznu u kućnom zatvoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online