Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.02.2012.
14:04
Đ. Barović - Vesti A

Otac pobegao od sina invalida

Jedna bezazlena dečačka igra u zimu 2005. godine, jedno grudvanje iz korena promenili su život Slavici Jelić iz Užica i njenom najstarijem od trojice sinova, Milošu.

NE GUBE NADU:
Miloš sa majkom Slavicom

Kao u nekom lošem filmu, na jednu nevolju se lepila druga, pa treća, da bi danas, sedam godina kasnije, nekima život ove porodice ličio na pakao. Ali, još fascinantnija je borba ove male porodice jer niko od njih ne gubi nadu da će "sutra ipak svanuti sunčan dan".


- Naravno da možemo da sednemo i kukamo nad sudbinom, ali šta imamo od toga - pitaju u čudu majka i sin dok razgovaramo u sobi 1, na prvom spratu Doma za odrasla invalidna lica koji se nalazi na Bežanijskoj kosi u Beogradu.
Miloš je tamo zato što je kvadriplegičar. Ne može da pomera ni noge ni prste na rukama.


Pre sedam godina se sa vršnjacima grudvao ispred ulaza zgrade u Užicu, gde je rođen. Puno smeha i mladalačke radosti. Slavio se drugarov rođendan. Ali, Miloš se u toj igri nezgodno okliznuo na led i pao na glavu. Kada se probudio, lekari su konstatovali stopostotnu oduzetost udova.


U sledećih nekoliko meseci, dok se on privikavao na nov život, njegov otac - napustio je porodicu.

POMOGAO: Đorđe Jevrić

- Doktori su me upozorili da, posle ovakvih povreda dece, u 95 odsto slučajeva, očevi pobegnu od problema. Naravno da nisam verovala da će se isto dogoditi i nama. Ali može. U životu sve može - priča Slavica.


Objašnjava da je sledećih godina bila rastrzana između Beograda i bolesnog Miloša, i Užica i mlađe dece, Lazara i Radoša koji sada imaju deset i jedanaest.

Tek kada je izračunala da se za sedam godina 14 puta selila na relaciji Beograd-Užice, odlučila je da sa decom pređe u Beograd kako bi bili bliže Milošu. Bez stalnog posla, plaćala je kiriju i preživljavala tako što bi ili čuvala starije ljude za stan i hranu ili - prala tuđe stanove.


- Diplomirani sam geometar, ali mada je deficit ovog zanimanja, za mene posla nema. Svi obećavaju da se strpim da će biti, ali godine prolaze. Do oktobra nas je pomagao moj brat Slaviša, ali je preminuo od infarkta. Mislim da mi je na njegovoj sahrani bilo najteže u životu. Shvatila sam da sam i fizički ostala bez poslednje prave podrške u životu - veli ova majka koja ipak sve nevolje potiskuje da bi decu izvela na pravi put.

Najstariji sin Miloš pokušava da joj se tako i oduži.  Posle nekoliko godina provedenih po bolnicama i rehabilitacionim centrima, upisao je Elektrotehnički

Prva rečenica: "Ubiće me mama"


- Moja prva rečenica pošto sam se probudio u bolnici bila je: "Ubiće me mama". Kada su mi doktori rekli kakva je situacija i da ću jako teško opet prohodati, duboko sam uzdahnuo i shvatio da moram da se pomirim sa činjenicom da ću do kraja života biti u kolicima -priča ovaj 24-godišnjak koji se ipak nije predao.

fakultet u Beogradu, smer programer, a pre tri godine se upisao u srpsku istoriju i kao prvi kvadriplegičar koji je skočio padobranom iz aviona, sa 3.000 metara.


- Nije to bila želja da se dokazujem ili da pokažem kako i invalidi mogu da skoče. To je bio moj san od detinjstva i znao sam da ću ga ostvariti, kad -tad - kaže Miloš koji je prošle godine počeo i aktivno da trenira bacanje čunja udalj - zvaničnu disciplinu paraolimpijskih igara koje se održavaju odmah po završetku onih, zvaničnih Olimpijskih igara.


- Za London sam zakasnio, ali za Rio de Ženeiro nisam. Sigurno ću se kvalifikovati - priča mladić koji je već godinu dana i u obećavajućoj romansi sa devojkom iz Novog Sada. "Normalnom" devojkom.


- Upoznali smo se preko zajedničkih prijatelja i nimalo joj ne smeta što sam u kolicima, jer nas povezuju mnogo bitnije stvari u životu. Naravo da mi se posle povrede život okrenuo iz korena, ali verujte da i ovako, kao invalid, vodim mnogo ispunjeniji život od mnogih koji su fizički zdravi - kaže Miloš i gleda pravo u oči.


Njegova majka Slavica gleda ponosno sina. Sve životne vetrometine u tim trenucima nestaju.
 

Pomoć preko Dame herc


Prvi koji su se našli Slavici i njenoj deci bili su njeni prijatelji sa preferans internet portala Dama herc. Bez ikakve pompe, u samo par dana je sakupljeno više od 30.000 dinara. Zaljubljenici u preferans pokazali su veliko srce mada se većina učesnika akcije nikada u životu nije videla!


- Sajt sam i otvorio sa željom da okupim prijatelje, i one znane i one koje sam upoznao preko interneta. Naravno da sam odmah prihvatio da se organizuje pomoć za Slavicu, ali verujte da je bilo mnogo teže ubediti je da pristane na to, nego prikupiti novac - kaže Đorđe Jevrić, vlasnik preferans portala Dama herc.


Oglušili se na 200 adresa...


Slavica priznaje da je kroz godine borbe za svoju decu, prestala da veruje u ljude dobre volje.


- Pre nekoliko godina poslala sam pismo na više od 200 adresa privatnim firmama u kojem molim za pomoć bolesnog sina. Obraćala sam se firmama koje bi taj novac na kraju godine vratile kroz PDV, pa praktično ne bi bile u gubitku, ali verujte da mi niko nije čak ni odgovorio. Slično je bilo i kada sam obišla 18 raznih banaka u Srbiji. Na moj vapaj jedino su pomogli u Erste banci tako što su Milošu platili školarinu za jednu godinu - priča ogorčeno Slavica Jelić.

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2012. 16:25
U Miloševu izjavu da mu je život ispunjeniji nego mnogima, fizički zdravijima, sam uverena! Greota što je ova žena i nama ostalima pokazala određene kategorije i grupe ljudi kakvi su u situacijama kad su drugi u nevolji, i opet bila prijatno iznenađena ko ipak može da im pomogne. Želim im svu moguću sreću u daljem životu.
Petak 03.02.2012. 22:34
Sramota je biti takav otac! Svaka čast mami i mladiću. Mnogi zdravi i pravi nisu mu ni do kolena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online