Subota 5. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 03.02.2012.
12:12
J. Arsenović - Vesti A

Stid me je što imamo Čedu

Televizijski duel predsednika RS Milorada Dodika i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića još se prepričava, a utisak o tome ko je bio ubedljiviji "Vesti" su potražile od političkog analitičara Branka Raduna.

Branko Radun

- Problematično je što je uopšte došlo do tog duela jer je data tolika pažnja jednom ekstremnom i usamljenom stavu lidera LDP-a. Ipak, on ne predstavlja neku političku snagu u Srbiji da bi bio pravi sagovornik predsedniku RS. Sramota je da neko iz Srbije govori o genocidnosti RS. Pre svega, to nije istina, a podrivanjem temelja RS nanosi se velika šteta nacionalnim interesima - kaže Radun.


Šta se ovim duelom zapravo htelo?
- Da se pošalje poruka RS da mora da sluša i da ne pravi probleme, kao i da ta vrsta pritiska dolazi iz Beograda. Mislim da ovo može da pokvari odnose Srbije i RS, gde tamošnji Srbi mogu da kažu kakvi su nam to sunarodnici iz Beograda kada izjavljuju da je RS "genocidna tvorevina". To je skandalozno za Srbiju. Mene je lično sramota što u Srbiji imamo takvog političara.


Jeste li bili više iznenađeni što je poziv prihvato predsednik RS ili lider LDP-a?
- Što je poziv prihvatio Dodik. Ne znam zašto je uopšte pristao na duel sa nekim čija je funkcija daleko ispod pozicije predsednika RS. Dodik treba da polemiše sa premijerom i predsednikom, a ne sa čovekom koji još zastupa i tako ekstremno mišljenje da tu nema polemike. Kada neko kaže da republika na čijem ste čelu počiva na zločinu, sa njim nema polemike - već ste osuđeni i presuđeni.


Zašto je Jovanović ušao u priču koja mu ne može doneti popularnost ni s jedne strane Drine?
- Očigledno je da nekom na Zapadu odgovara da u Srbiji postoji politička stranka koja prihvata secesiju Kosova, kojoj je pozitivno to što se Crna Gora odvojila od Srbije i koja je maltene protiv postojanja RS. Nekom je očito zasmetalo 20 godina

Neće da rizikuju karijeru

 

U Srbiji nema nekih zvaničnih komentara, iako je gledanost tog duela bila velika?
- To je osetljiva tema u koju naši političari neće da se mešaju u izbornoj godini. Niko neće da se zamera Zapadu, a opet ne žele da rizikuju dobre odnose sa Dodikom, niti da se zameraju sopstvenim biračima.
U jednoj normalnoj i civilizovanoj zemlji, ako nastupate protiv legitimnih nacionalnih interesa, vi ne biste mogli da se bavite politikom, to bi bio kraj vaše karijere. Očigledno da u Srbiji to nije slučaj.

postojanja RS, tako da je Jovanović odradio deo kampanje protiv RS. Mislim da i on ne veruje u ono što je pričao. Nije delovao ubedljivo, već kao da je morao da odradi neki posao koji mu nije baš prijatan i u koji sam ne veruje. Deluje mi da je to neko sa strane režirao.


Ko?
- Ta predstava je očito bila potrebna zapadnim silama koje održavaju BiH na veštačkim plućima. Pa i ona priča s Nikolaidisom je zapravo iz iste kuhinje, samo što je došla iz Podgorice, dok sada napad na RS dolazi iz Beograda, od Čede. Sve je to na liniji Stejt departmenta da dovrši svoju priču na ovom delu Balkana.


Otkud onda Dodik da prihvati poziv?
- Mislim da je želeo da nastupi pred javnošću i brani RS, i pored toga što se suočavao sa čovekom koji nije na njegovom nivou jer on je vođa Srba preko Drine, dok Jovanović nije ni u vlasti, niti je popularan u narodu, niti bitan faktor u srpskoj opoziciji.

Sam ne veruje u svoju priču


Ko je više rizikovao u sučeljavanju pred kamerama?
- Čeda, jer on zastupa priču u koju ni sam ne veruje, koja pri tom nije činjenična, i štetna je za naše interese, a i nepopularna u Srbiji, a pogotovu u RS. Izjavu da je RS genocidna tvorevina nećete čuti ni od hrvatskih političara. Ispada da je Čeda veći Hrvat od Hrvata, što je bizarno. 

POVEZANE VESTI

Petak 03.02.2012. 12:18
"U jednoj normalnoj i civilizovanoj zemlji, ako nastupate protiv legitimnih nacionalnih interesa, vi ne biste mogli da se bavite politikom, to bi bio kraj vaše karijere. Očigledno da u Srbiji to nije slučaj. " TIME JE SVE RECENO.Samo ne znam kojoj vrsti pripada danasnja Srbija????????/////
Petak 03.02.2012. 12:44
Zna narod u R.SRPSKOJ da si Srbi iz Srbije uvek uz njih i da osecamo da smo jedno! Ovakvih minornih antisrba nazalost ima ali ne mogu ugroziti nase odnose i pomoc jednih drugima...ZIVELE SRPSKE DRZAVE!
Petak 03.02.2012. 12:48
CEDO JE NAJOBICNIJA OFUCANA PROSTITUKA I NJOJ (NJEMU) NE TREBA DAVATI NI RECI PROSTORA I KOMENTARA. KURVA UVEK OSTAJE KURVA....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online