Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.02.2012.
14:25
Beta A

"Vojska Kosova podržavaće separatiste"

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije, general u penziji Momir Stojanović, ocenio je danas da će, nakon transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage ta formacija pružati logističku podršku separatističkim elementima na jugu Srbije, u Makedoniji i u Crnoj Gori.

"Sasvim sigurno će pružati logističku podršku militantnim Albancima na jugu Srbije, kroz šverc oružja, vojne opreme, slanje instruktora, organizovanje manjih terorističkih grupa i izazivanje nestabilnosti na jugu Srbije", rekao je Stojanović agenciji Beta i dodao da ne veruje da će se "državnost Kosova zaokružiti u sadašnjim granicama".

Vojska Kosova od juna sledeće godine

Stojanović je rekao da je poznato da projekat takozvane velike Albanije obuhvata i delove Makedonije i Crne Gore, zbog čega veruje da će buduće oružane snage Kosova pružati podršku i svojim militantnim sunarodnicima u tim državama.

U izveštaju direktora Nacionalne obaveštajne službe odboru Senata Kongresa SAD navodi se da je veoma verovatno da će se Bezbednosne snage Kosova transformisati u oružane snage do juna 2013. godine.

Momir Stojanović

Bivši prvi čovek vojne obaveštajne službe rekao je da u ovoj fazi transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage ne predstavlja opasnost po bezbednost Srbije, ali da će se to sigurno desiti u perspektivi jer se kosovski Albanci neće zadovoljiti sadašnjim granicama.

"Negativno će se odraziti u pogledu stanja bezbednosti u zapadnoj Makedoniji i bezbednosti srpskih enklava na Kosovu i Metohiji", rekao je on i ocenio da već sada Bezbednosne snage Kosova imaju pod oružjem mnogo više od propisanih 3.000 pripadnika.

Penzionisani general Ninoslav Krstić, koji je bio nekadasnji komandant Združenih snaga na jugu Srbije, rekao je da BSK ne mogu predstavljati opasnost po bezbednost Srbije u ovom trenutku, ali da svakako treba pratiti razvoj situacije i sve promene, kako bi na osnovu toga Srbija mogla da formira svoju odbrambenu politiku.

Krstić je agenciji Beta rekao da je od formiranja Bezbednosnih snaga Kosova bilo jasno da će se ta formacija transformisati u vojsku, jer je za Ameriku Kosovo nezavisna i samostalna država, koja treba da ima svoju vojsku, kao i svaka nezavisna i samostalna država.

"Moramo da znamo da će Bezbednosne snage Kosova ići ka evroatlantskim integracijama, odnosno ići će u NATO. Time će osigurati bezbednost te nezavisne države Kosovo", rekao je Krstić. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 15:05
Ne odustaju siptari i Albanija od velike albanije ti spada pola makedonije jos jedan deo Srbije do leskovca sa Kopaonikom i delom raske kao i sa trecinom C Gore
Četvrtak 02.02.2012. 16:54
"Vojska Kosova podržavaće separatiste" Zato je formirana.
Četvrtak 02.02.2012. 17:53
najvazni je Srbe da naoruzamo ne vojsku vec narod da se borimo za svoje mesto. kakva drzava nema od drzave nista samo narod da se digne na noge kao u 1 i 2 svetkom ratu tako i sada jebes Nato mogu oni da budu gde kod hocu napad na bondstil da vidis kako Nato bezi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online