Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 01.02.2012.
12:19
Vestionline A

Poverenik zabranio obradu podataka za Bus plus

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti privremeno je zabranio društvu za marketing i usluge "Apeks solušn tehnolodži" (Apex Solution Technology) obradu podataka o ličnosti u sistemu "Bus plus", saopštila je danas Služba poverenika.

Poverenik Rodoljub Šabić privremeno je zabranio obradu podataka konkretno serijskog i alias broja personalizovanih SMART kartica u okviru sistema za naplatu karata i upravljanje u javnom prevozu u Beogradu, takozvani "Bus plus" sistem.

Šabić je izjavio da su još u postupku prethodne provere izvođači projekta "Bus plus" bili upozoreni na sve obaveze koje proizlaze iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na to da će Poverenik u slučaju da zakon ne bude poštovan zabraniti obradu podataka.

Mora se garantovati privatnost lica: Rodoljub Šabić

Upozorenje se, kako je naveo, pre svega odnosilo na neophodnost isključivanja mogućnosti "uparivanja" podataka iz dva centra, jednog u kome se vode podaci o pretplatniku i drugog u kome se vode podaci o saobraćaju.

"Mora se, dakle, garantovati privatnost lica koja pretplatne karte koriste i isključiti mogućnost praćenja njihovog kretanja, odnosno utvrđivanja vremena putanje kretanja građana na osnovu parametara koji bi bili isti u obe baze podataka", istakao je Šabić.

Neposredno pred početak funkcionisanja "Bus plus" sistema ovlašćena lica Poverenika su u ponovljenom postupku nadzora konstatovala da po Upozorenju nije postupljeno u potpunosti, zbog čega je i doneto rešenje o privremenoj zabrani obrade određenih podataka.

"Razloge zabrane ne treba dramatizovati ali ni potcenjivati. Dobro je što sistem 'Bus plus' funkcioniše na način koji isključuje mogućnost praćenja bilo koga u realnom vremenu. Isključena je i mogućnost naknadnog rekonstruisanja putanje kretanja korisnika usluga", naveo je Šabić.

On je istakao da je, međutim, ostala mogućnost da se naknadnim lociranjem vremena i vozila koje je korišćeno zadire u privatnost odnosno vrši obrada podataka o ličnosti. Pri tome, ni jednim pravnim aktom nije utvrđena svrha te obrade, razlozi zbog kojih se može vršiti, procedura i krug lica kojima su ti podaci dostupni, dužina čuvanja tih podataka i slično.

"Sve dok ti nedostaci postoje, takvu obradu, sa stanovišta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, čini nedopuštenom. O tome da ću doneti rešenje o privremenoj zabrani obrade podataka u jučerašnjem razgovoru obavestio sam gradonačelnika Dragana Đilasa. Mislim da je gradonačelnik u potpunosti razumeo razloge zabrane i da će preduzeti korake da se oni što pre otklone", istakao je Poverenik.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.02.2012. 14:10
Privatna kompanija uzima profit od karata JAVNOG preduzeca,privatni kontrolori za BUS-PLJUS (po dzepu),mogucnost pracenja gradjana, ...sta sa onima koji nemaju BUS-PLUS - duple kontrole za obicne karte,? Kakva igra u nizu za gradjane . Na kraju ce sve propasti ,od povracaja gradjanima uplate nece biti nista,,ko ce zadnji trljati ruke videcemo... Za sad se gradjani voze besplatno sa BUS-PLUS kartama...ko ce pokriti taj manjak prihoda trenutni GSB-u ??!
Sreda 01.02.2012. 14:42
Jednostavno je trebao zabraniti validaciju personalizovanih karti i kraj price.
Sreda 01.02.2012. 20:07
ma kakva bus fljus kartica, ja to necu uzeti pa po cenu da vise placam obicnu kartu a kolko vidim i nema neke bitne razlike za nas koji koristimo jedan prevoz
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online