Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 01.02.2012.
07:13
Večernje novosti A

Verska nastava ostaje u školama

”Versku nastavu u crkve, prosvetu u škole”, ”Država zatvara škole, a gradi hramove - dokle?” - samo su neke od parola osvanulih na plakatima i mnogobrojnim internet forumima poslednjih dana. Sve gađaju u istu metu - versku nastavu u osnovnim i srednjim školama. Ovo je samo poslednja od ofanziva na veronauku, koje traju čitavu deceniju, od kada je vraćena u učionice.

Nacionalni prosvetni savet ne razmatra ukidanje veronauke
 

U isto vreme pojavila se i vest da će Nacionalni prosvetni savet razmatrati ukidanje veronauke ”za početak u srednjim stručnim školama”. Ovakav zahtev stizao je prethodnih godina i od više nevladinih organizacija. Njihov stav je da verska nastava nameće mladim ljudima religijsko učenje, što je potvrđuje mešanje crkve u građanska pitanja.
 

Učitelji godinama bez statusa

Da verska nastava još nije pustila korenje dovoljno duboko, svedoči i nerešen status veroučitelja. Oni su zaposleni na određeno vreme i svakog septembra strepe da li će obnoviti ugovor. Na to nikakav uticaj nemaju prosvetne vlasti, već isključivo crkve. Tako, veroučitelji ne mogu da odu na duže bolovanje ili podignu kredit.

Međutim, u zvaničnim prosvetnim aktima, ali i onima koja su tek u povoju, veronauka ima čvrsto utvrđeno mesto. I u zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju koji će uskoro da budu pred parlamentarcima, veronauka je nesporna. I buduća strategija obrazovanja do 2020. godine, ne spori veronauku.


Da je mesto ovog predmeta u učionicama zagarantovano pokazuje i podatak da đaci podjednako biraju versku nastavu i građansko vaspitanje. Časove ”pravoslavlja” pohađa 530.000 učenika, dok islamsku veronauku uči 38.000 đaka. Osnove rimokatoličke vere sluša 14.000 školaraca, dok se za izučavanje evangelističke vere opredelilo njih 1.170.


Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta prof. dr Desanka Radunović za ”Večernje novosti” je rekla da nije istina da će NPS razmatrati ukidanje veronauke.


- Nikada NPS nije raspravljao o njenom ukidanju, niti je to naš posao - potvrdilo je i više članova NPS.


Na dušu crkve i države proteklih godina stavljan je loš kvalitet udžbenika za veronauku, gledanje kroz prste prilikom ocene vrednosti predmeta, načina izbora veroučitelja... U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da udžbenici za veronauku prolaze istu proceduru odobravanju kao i svi ostali.
 

Isti aršini

Dešava se da udžbenici veronauke budu odbijeni, kao i svi ostali. Tako je u dva navrata naša komisija vraćala na doradu udžbenik čiji je pisac episkop braničevski Ignjatije (Midić) - objašnjava Vladimir Krstić. - Tek kada je zadovoljio standarde, ušao je u nastavu.

- Ako je ranije i dolazilo do nekih propusta, danas je to gotovo nemoguće - naglašava i Vladimir Krstić iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, čije komisije ”aminuju” udžbenike. - Kod nas stižu rukopisi koji su već verifikovani u Ministarstvu prosvete. Kada naša komisija da svoje mišljenje, udžbenik šaljemo u NPS, koji daje završnu reč.


U Odboru za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke priznaju da udžbenici nisu savršeni, ali ističu da se neprekidno radi na njihovom usavršavanju.


- Odziv dece na versku nastavu već godinama je u blagom porastu - kaže predsednik Odbora episkop Atanasije (Rakita). - Veroučitelji su obrazovani, predano rade svoj posao i deca imaju poverenja u njih. Ali, podrazumeva se da stalno treba raditi na poboljšavanju nastavnog programa.

Sreda 01.02.2012. 07:37
Ovakav zahtev stizao je prethodnih godina i od više nevladinih organizacija. Njihov stav je da verska nastava nameće mladim ljudima religijsko učenje, A zna se ko placa ne vladine organizacije !
Sreda 01.02.2012. 07:26
Naravno ko se buni?... pa naravno ne vladine organizacije,isti oni koji su rusili sve sto vezuje Srbiju i Srpstvo zajedno, isti oni koji ruse porodicne vrednosti , isti oni koji se zalazu za vrednost gay organizacija kao velike buducnost Srbije u EU, isti oni koji srozavaju vojsku Srbije,isti oni koji kupuju Srpske politicare da pljuju po sopstvenom narodu , da uce decu da smo mi Srbi genocidan narod. Sta je jos ostalo sto moze da ujedini SRBE !!? Pa naravno Pravoslavna Crkva !!! Poslednji bastion koji moze da pruzi veru i neku nadu Srbima u bolje sutra. Poceli su napadi sve direktniji i bice ih jos vise ,sve u interesu novog Svetskog poretka , nisu sa nama jos zavrsili .
Sreda 01.02.2012. 07:16
Veronauku po školama uglavnom predaju nekompetentni ljudi, medicinske sestre, poloprivredni tehničari, znači, porebno je tu oblast shvatiti malo ozbiljnije, ako je već uvedena u škole.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online