Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.01.2010.
14:16
FoNet, Srna A

Mesić za nova priznanja Kosova

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas, po dolasku u Prištinu, da je "nezavisnost Kosova nova realnost u regionu", i pozvao sve zemlje da priznaju "novu nezavisnu i suverenu državu", što bi, prema njemu, bio "doprinos regionalnoj i evropskoj saradnji." Mesić se osvrnuo i na srpsku kontratužbu MSP-u ocenivši da Srbija njome "želi malo da balansira i da time relativizuje hrvatsku tužbu."

Stjepan Mesić prilkom posete Kosovu
 
"Hrvatska je spremna da svojim iskustvom i znanjem pomogne Kosovu na putu evropskih integracija", rekao je Mesić posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, koji je odlikovao Mesića "Zlatnom medaljom nezavisnosti" za doprinos koji su Hrvatska i predsednik Mesić dali, kako je rekao, za "slobodu i nezavisnost Kosova", javlja Slobodna Evropa.

Hrvatski predsednik je ocenio da su "Kosovo i Hrvatska negovali dobre odnose i u vreme bivše SFRJ", dok je govoreći o ratu u Hrvatskoj rekao da narod ove zemlje "nikada ne zaboravlja doprinos građana Kosova za njenu slobodu

Albanci i Hrvati ratni saveznici

 

Odbacujući konstatacije novinara da u funkciji predsednika Hrvatske ništa nije uradio da se "proterani Hrvati vrate na Kosovo", Mesić je rekao da Hrvati "nisu ni proterani sa Kosova."

 

"Nijedan Hrvat nije napustio Kosovo po završetku rata. Naši sunarodnici su otišli s Kosova prije izbijanja sukoba, priključili su se kao i veliki broj Albanaca domovinskom ratu i odbrani Hrvatske domovine", rekao je Mesić.

Sejdiju je izjavio da je Hrvatska "posebno značajna za Kosovo i izrazio želju za nastavak saradnje, koja predstavlja primer i za druge države."


"Kosovo ima podršku i drugih zemalja i dobru saradnju sa susedima, za izuzetkom Srbije. Za nas je značajno da dajemo najbolje signale za saradnju u interesu dva naroda i država, ali i onoga što mi nazivamo vizijom i stemljenjima učlanjenja u EU i NATO", rekao je Sejdiu.


Hrvatski predsednik je razgovarao sa predsednikom Skupštine Kosova Jakupom Krasnićijem, premijerom Hašimom Tačijem i govorio na svečanoj sednici Skupštine Kosova.


Posle toga na svečanoj sednici Skupštine opštine Priština Mesiću je uručena diploma počasnog građanina Prištine i zlatna bista Boginje na tronu, koja je simbol Prištine.

Govoreći o kontratužbi protiv Hrvatske za genocid koju je Srbija predala Međunarodnom sudu pravde u Hagu, Mesić je rekao: "Mi priznajemo da je i na strani Hrvatske bilo zločina i zato smo tražili da međunarodni sud bude uspostavljen, da se krivica individualizuje i za zločin budu krivi i oni koji su ih naredili i počinili. Narodi nisu krivi i moraju biti oslobođeni krivice, jer su krivi oni koji su predstavljali države".

Mesić smatra da je Srbija kriva jer je, kako je naveo, "sa motivom otimanja tuđih teritorija započela rat i u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu". On je naveo da je državni interes Hrvatske i njegovog nasljednika na mestu predsednika te zemlje povratak raseljenih, prvenstveno Srba.

"Moraju se stvoriti uslovi da se Srbi, koji to hoće, vrate u sigurno okruženje", rekao je Mesić.

Mesić je naveo da je raspad bivše Jugoslavije i "proces stvaranja novih država među kojima je i Kosovo, definitivno završen".

"Smatramo da samo saradnja među novostvorenim državama može pomoći građanima ove regije da žive bolje, da se regija demokratizuje, evropeizuje i da na kraju svi sa prostora jugoistočne Evrope, za šta se Hrvatska posebno zalaže, postanu deo EU", dodao je Mesić.

Pogledajte kako je portal Jutarnji hr. izveštavao o poseti hrvatskog predsednika Mesića Kosovu:

Ivanović: Poseta Mesića Kosovu - dodvoravanje ekstremistima


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je poseta hrvatskog predsednika Kosmetu dodvoravanje Stjepana Mesića ekstremnim krugovima u Zagrebu.


Mesićeva poseta Kosovu i prethodno smanjenje kazne čoveku koji je osuđen za likvidaciju srpskih civila devedesetih godina prošlog veka u Hrvatskoj nije ništa drugo nego njegovo dodvoravanje ekstremnim krugovima u Zagrebu, rekao je Ivanović Tanjugu.


On je ocenio da poseta Mesića Kosovu i Metohiji nije dobar potez i da sigurno neće imati za cilj poboljšanje, već pogoršanje odnosa između dve centralne zemlje zapadnog Balkana - Srbije i Hrvatske.

 

Ivanović smatra da je time ugrožena regionalna saradnja koja je u vrhu prioriteta hrvatskih vlasti i da je Mesić "stavio kosku" budućem predsedniku Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Petak 08.01.2010. 23:04
Druze Mesicu,na zalasku karijere ste i sada pokazujete svoje pravo,nekoliko godina,skrivano lice! Treba drzava Srbija da prizna Sloveniji onaj pedalj oko koga se sukobljavate sa Slovenijom! Treba prekinuti saradnju sa Hrvatskom,pa neka se oni bogate,ako mogu ,preko lijepog,njihovog priznatog Kosova! Zamislite on se najgrublje mesa u stvari u koje sme samo lud covek da se mesa! Mora da mu je i to zadatak koji je,kao americki i nemacki poltron,rado prihvatio! Nek se nosi
Četvrtak 08.03.2012. 20:09
ustaski primat
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online