Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2012.
11:51 >> 15:48h
Vestionline A

Neka sela bez struje, u Brusu vanredno stranje

Do nekih sela u okolini Babušnice, na jugu Srbije, i dalje se teško stiže zbog visokih nanosa snega, koji su i do dva metra, a deo sela nema ni struju, rekao je danas zamenik predsednika opštine Babušnica Saša Stanković. Vlasti u Brusu proglasile su vanredno stanje, jer je veći deo te opštine pod snegom.

On je agenciji Beta rekao da su delimično očišćeni putevi do nekih planinskih sela, ali da se i dalje do mnogih sela teško stiže.

"Uspeli smo da angažovanjem naše mehanizacije delimično očistimo puteve do sela Rakita, Jasenov del, Radinjince, Vrelo i Crvena jabuka, a uz pomoć jedne mašine koju nam je poslala 'Alpina' čistili smo ulice u gradu", kazao je Stanković.

Foto: Ilustracija

Prema njegovim rečima, bez struje su danima i dalje sela Crvena jabuka, Dol i Brestiv dol.

"Iz jednog od zaseoka u Crvenoj jabuci imamo poziv jednog starog meštanina koji je bolestan i kome je potrebna pomoć, ali još ne mozemo da stignemo do svih zaseoka ovog razbacanog sela", kazao je Stanković.

U Moravičkom okrugu nastava obustavljena u osam škola


U Moravičkom okrugu nastava je obustavljena u osam osnovnih škola koje se nalaze u brdskim i planinskim predelima u Čačku, Ivanjici i Gornjem Milanovcu, zbog velikog snežnog prekrivača na lokalnim putevima. Prema rečima nadležnih u Školskoj upravi Moravičkog okruga, najviše škola ne radi u opštini Ivanjica, u kojoj je nastava prekinuta u pet škola koje su nepristupačne zbog snežnih smetova koji su visoki i do dva metra.

 

Nastava je u opštini Ivanjica prekinuta u osnovnim školama u Brativljevu, Kušićima, Katićima, Devićima i Kovilju. U čačanskom kraju jedino ne radi osnovna škola u selu Rošci koja se nalazi na vrhu planine Kablar. U opštini Gornji Milanovac nastave nema u izdvojenim odeljenjeima u Brajićima i Polovu.

Minulog vikenda su u toj opštini boravili predstavnci Vojske Srbije, koji su sa čelnicima lokalne samouprave obišli zavejana seoska područja, pa se ubrzo očekuje njihova pomoć.

Prošlog četvrtka je Opštinski štab za vanredne situacije proglasio vanredno stanje u opštini i uputio apel za pomoć Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane i Sektoru za vanredne situacije MUP-a, zahtevajuci prvenstveno pomoć u mehanizaciji.

Prosipali mleko zbog zavejanih puteva

Proizvođaći mleka u tri sela na padinama Maljena prinuđeni su da prosipaju mleko, jer zbog zavejanih puteva otkupljivači nisu u mogućnosti da dođu do stočara, izjavio je odbornik iz tog kraja Boško Milovanović.

Prema njegovim rečima, u selima Družetići, Gojna Gora i Bogdanica prosuto je oko 6.000 litara mleka, jer stočari ne znaju šta da rade sa velikim količinama mleka. Manji

deo preradili su u sir ili kajmak.

U petak je u Družetićima pročišćen glavni put, ali se čistač pokvario. Zahvaljujući tome, jutros je od Boška Vlaškovića preuzeto 1.300 litara mleka, dok do drugih ne može da se dođe. Na žalost, i to mleko će se prosuti, izjavio je Milovanović.

Vanredna situacija u Brusu zbog snega

Dve trećine površine opštine Brus zavejano je pod snegom, a put do odsečenih sela i zaseoka mogao bi da bude probijen za dva dana, rekli su danas u Opštinskom štabu za vanredne situacije.

"Na području naše opštine zavejano je desetak sela, uglavnom podkopaoničkih, ali i onih niz reku Rasinu, ka Kruševcu. Reč je o delovima opštine Brus koji su slabije

naseljeni", rekao je zamenik načelnika Štaba za vanredne situacije Radovan

Prioritet dopremanje lekova i hrane bolesnim i starim

 

U Novoj Varoši, gde je vanredna situacija proglašena pre gotovo dvadeset dana, prioritet je dopremanje lekova i hrane bolesnim i starima građanima, izjavio je danas načelnik Štaba za vanredne situacije Radivoje Bujišić.

 

On je rekao da opština obuhvata područja Zlatara, Javora i Murtenice, što u znatnoj meri otežava efikasnije čišćenje puteva i da je sneg u centru Nove Varoši iznad jednog metra visine, a u planinskim selima dostiže i 150 centimetara.


Moskovljević.

On je dodao da se na probijanju smetova, koji na pojedinim mestima dostižu četiri do pet metara, danonoćno radi, a angažovane su utovarne lopate, bulodžeri, uključene su vatrogasne jedinice.

"Sprovedene su tri akcije spasavanja meštana koji su hitno morali kod lekara, imali smo jedan slučaj šloga, jedna žena je zbog bubrega morala u bolnicu, a meštanka iz Kneževa je najverovatnije imala infarkt i hospitalizovana je u kruševačkoj bolnici", rekao je Moskovljević.

Dodao je da je u akcijama učestvovala i Gorska služba spasavanja, kao i mašine Skijališta. U Brusu sada ne pada sneg, ali je posao opštinskim vlastima otežan time što je temperatura danas bila i minus 20 stepeni Celzijusa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online