Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2012.
13:03
N. S. Preradović - Vesti A

Arbitraže su ojadile Srbiju

Srbija je u međunarodnim arbitražama poslednjih godina izgubila blizu 86 miliona evra, a u toku su postupci gde se potražuju nove milionske svote. Stručnjaci smatraju da je razlog takvom ishodu činjenica da su ugovori koje država sklapa sa stranim kompanijama loši, ali i zbog toga što advokati koji zastupaju Srbiju nemaju dovoljno stručnosti.

Izgubili 12,1 milion dolara: Srbija mora da plati odštetu američkom Junivorldu i Srbi Iliću za slučaj "Putnik"
 

Među afere koje su najviše potresle Srbiju je ona vezana za prodaju zemunske fabrike lekova Galenika američkoj firmi ISN, pre dvadesetak godina. Međunarodna arbitraža vođena je u Parizu, a Srbija je platila odštetu od 28 miliona dolara vlasniku ISN Milanu Paniću, koji je nekad bio i premijer naše zemlje.


Potom je Parking servis morao da isplati deset miliona evra izraelskoj of-šor kompaniji Elektronikal end automejšn. Spor je vođen pred Arbitražnim sudom u Parizu od 1995. godine, jer je izraelska firma u skladu sa ugovorom sklopljenim tri godine ranije trebalo da preuzme beogradski parking sektor, modernizuje ga i izgradi javne garaže. Izraelci se nisu držali dogovora da modernizuju Parking servis i izgrade javne garaže. Umesto toga kupljeni su jedan kompjuter i nekoliko paukova marke tojota. Grad Beograd je odustao od ugovorenog posla, a inostrana firma je presavila tabak. I pored očigledne nanete štete, srpska strana je morala da plati!
 

Samo Davinić na tapetu

 

Prvoslav Davinić
 

Koliko je poznato, niko u državi nije odgovarao za izgubljene sporove. Jedino su preduzete pravne mere u aferi Satelit, i to protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića.


Advokatu 500 evra za sat

Država mora da brani svoje interese, a to košta. Ne plaćaju se samo odštetni zahtevi, već i sudski troškovi. Primera radi, u Engleskoj, zavisno od predmeta, satnica za advokata je od 600 do 700 funti, u Parizu i Beču od 400 do 700 evra. U ovo nisu uračunati troškovi prevoza, smeštaja, svedoka... Najniži honorar za arbitriranje pred Međunarodnim sudom pravde je oko 500 evra za sat.

Međunarodni arbitražni sud takođe je odlučio da Srbija plati 12,1 milion dolara američkom Junivorldu za slučaj Putnik.


Šlag na tortu bio je slučaj Satelit i afera Davinić iz 2005/06. godine (vreme vlade Vojislava Koštunice) koji je građane naše zemlje koštao oko 35 miliona evra.


Pre nekoliko dana izgubili smo proces sa Junivorldom oko privatizacije Srbija-turista. Vlada Srbije moraće da uplati četiri miliona evra.


Junivorld je 2003. za 1,1 milion dolara kupio niški Srbija-turist uz investicioni program od devet miliona dolara za period od tri godine. Tu privatizaciju juna 2006. poništila je Agencija za privatizaciju zato što Junivorld nije poštovao ugovorene obaveze. I opet je srpska strana izvukla deblji kraj!


Kompanija Sever-jug autoput, osnivača Alpine-por, podnela je zahtev za arbitražu protiv Vlade Srbije u vezi sa izgradnjom autoputa Horgoš-Požega. Traže obeštećenje od 71 milion evra. Novo ročište zakazano je za mart.


Sporni ugovor, prema kome je konzorcijum Alpina-por trebalo da gradi ovaj autoput, raskinut je krajem 2008. Od tada obe strane pokušavaju da reše problem, svaka u svom interesu, zbog čega je 2009. godine započela i arbitraža u Parizu.


Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja, zamera srpskoj vladi i Agenciji za privatizaciju što prihvataju arbitraže pre nego što procene njihov ishod.
 

Loš pravni poredak

Dr Danijel Cvjetićanin kaže da srpski pravni poredak utiče na to da loše prolazimo u međunarodnim procesima.
- Naš pravni poredak je stvarno loš, jer nešto po jednom zakonu važi, dok ga drugi isključuje, tako da nije nelogično da loše prolazimo u međunarodnim arbitražama - kaže dr Cvjetićanin.

- Veliki problem su advokati koji zastupaju Vladu, jer nemaju dovoljno stručnosti u duelu sa kolegama koji zastupaju strane firme. S druge strane, logično je da ako Vlada pita za mišljenje advokate da će oni predložiti arbitražu, čak i ako znaju da neće biti povoljna za nas - kaže dr Kovačević.


Naš sagovornik je kao konsultant za strana ulaganja učestvovao u četiri arbitraže i to su slučajevima Galenika, Mobtel, Putnik i Srbijaturs. Svaki put je, kako ističe, pružao usluge pobedničkoj strani.


Na pitanje zašto se ne pokreću slučajevi protiv onih koji potpisuju loše ugovore, Kovačević kaže da su neki slučajevi poput Galenike iz 1991, Parking servisa iz 1992. verovatno i zastareli.


- Problem je što bi u pravilu svaka nova vlada trebalo da preuzima i grehe i zasluge svojih prethodnika. Kod nas se to ne čini i pored činjenice da bi se mogli iščačkati izborni poeni - kaže dr Kovačević.

Odšteta od 28 miliona dolara: Milan Panić

U vezi zahteva Alpine-por za arbitražu protiv Vlade Srbije, dr Kovačević smatra da nam se ne piše dobro.


Prema njegovim rečima, koncesija je propala jer Alpina nije mogla da gradi. Država Srbija je uzela s pravom depozit od Alpine, ali će oni sada tražiti povraćaj novca.


- Problem je u tome što je samo jedan deo ugovora dospeo u javnost, pa se ne zna koliko je traljavo sklopljen deo ugovora o kome mi ne znamo ništa - kaže dr Kovačević.
 

Jedino Gašo ne veruje u gubitak

Iako je u dosadašnjim arbitražama Srbija inkasirala svega 2,8 miliona evra, jedan od retkih koji tvrdi da država ne gubi često međunarodne arbitraže je Gašo Knežević, predsednik Arbitraže pri Privrednoj komori Srbije. To će moći lako da se proveri i u procesima koji slede. Biće nastavljena arbitraža za koncesiju Horgoš-Požega. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je spor sa Mađarskom zbog gasa.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online