Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 28.01.2012.
11:20
B92 A

"Bolje i nuklearka nego škriljci"

Ne prođe dan, a da se neki pojedinac ili grupa kritički ne oglasi povodom najnovijih aktivnosti oko najavljene eksploatacije uljnih škriljaca u Aleksincu.

Foto: Arhiva
 

Ovih dana u gradu na Moravici održan je i inicijativni sastanak za formiranje Ekološkog udruženja protiv eksploatacije škriljaca (Eko-Al).

Plaše građane

"Za ovaj projekt biće izrađena i ekološka studija, kada se uđe u proces, a mi smo na samom početku. Ni Aleksinčani niti bilo ko drugi neće ostati uskraćen za informacije kada je u pitanju zaštita životne sredine, a verujem da će pomenuta studija demantovati sve one koji sada bezrazložno plaše građane", kaže ministar Oliver Dulić. Slično tvrdi i njegov državni sekretar, Zlatko Dragosavljević, koji kaže, da je strah posledica nepoznavanja tehnologije koja postoji u svetu i da među ljudima koji sebe nazivaju ekspertima ima mnogo paušalnosti i demagogije.

Ovo udruženje, kako je istaknuto na skupu, namerava da žiteljima opštine predoči ekološke posledice koje bi mogle da budu izazvane eventualnom eksploatacijom i preradom uljnih škriljaca.

Dvadesetak Aleksinčana okupljenih tom prilikom složilo se da je ekološko udruženje neophodno i zbog niza drugih problema i da je Aleksinac trenutno na raskrsnici "sa koje lako može da krene u potpuno uništenje“.

"Ne postoji čista tehnologija za preradu uljnih škriljaca i tako nešto zbog zakonskih normi, ne bi bilo izvodljivo nigde u Evropi, pa je pitanje i do kada će Evropska unija dozvoljavati Estoniji da se bavi preradom", kaže mr Ivan Janjić sa Fakulteta zaštite na radu u Nišu i jedan od učesnika sastanka.

On dodaje da je "to najprljavija i najopasnija tehnologija. Inicijatorima ove ideje se strašno žuri, pa se postavlja pitanje, zašto baš sada".

Na prvom okupljanju pristalica protiv eksploatacije škriljaca takođe je istaknuto da Srbija jednostavno nema stručnjaka za tehnologiju prerade tog energenta.

"Prerada škriljaca ugrozila bi i mnogo šire područje sve do Kruševca, Sokobanje i Niša, a u dogledno vreme i sav Crnomorski sliv, a o Moravici i Bovanskom jezeru da ne govorim. Zvuči paradoksalno, ali ekološki gledano, bolje je izgraditi i nuklearku u blizini, nego pokrenuti preradu škriljaca", tvrdi Janjić.

Nedavno su završeni i poslednji istražno-bušački radovi na lokaciji Dubrava kod Aleksinca, koji su potvrdili rezerve škriljaca od 2,2 milijarde tona, a odmah je usledila i odluka Vlade Srbije o raspisivanju tendera za izbor savetnika za izbor strateškog partnera za eksploataciju pomenutog energenta.

Subota 28.01.2012. 11:38
Нимало изнанађујуће. А "стратешки партнер" ће вероватно бити из "демократских" земаља, који здушно раде против Србије уз свестрану сарадњу маринетске власти у Србији.
Subota 28.01.2012. 14:00
A koje su to patriote majke ti? Znam puno ljudi koji su se kleli u pojedine partije i pricali kako su patriote a sada im j... majku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online