Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.01.2012.
16:22
Blic A

Ministarstvo kreše prava zaštitnika

Ministarstvo pravde zatražilo da se zakonom suzi nadležnost zaštitnika građana - da se od njegove kontrole izuzmu Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, tvrde beogradski mediji.

Takav zahtev, iznet u formi mišljenja na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštitniku građana, potpisao je u ime pomenutog resora državni sekretar Slobodan Homen pre nedelju dana, tačnije 19. januara, saznaje ''Blic''.

Saša Janković

Prema Homenu, odnosno Ministarstvu pravde, tekst nacrta zakona trebalo bi dopuniti odredbom koja bi glasila: ”Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova, javnih tužilaštava, Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva”.

Obrazlažući stav da bi ombudsmanu trebalo uskratiti pravo i obavezu da ubuduće kontroliše i rad VSS-a i DVT-a, čelnici Ministarstva pravde su napisali: ”Na taj način bi se otklonile nedoumice u praksi o tome da li zaštitnik građana može da kontroliše rad VSS i DVt. Po našem mišljenju, zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše ova dva organa, imajući u vidu važeću odredbu... prema kojoj on, između ostalog, nije ovlašćen da kontroliše rad sudova i javnih tužilaštava, i ustavni položaj VSS, odnosno DVT”, piše dalje ''Blic''.

Taj list dodaje da je mišljenje o sužavanju nadležnosti ombudsmana Ministarstvo pravde iznelo nekoliko dana pošto je ombudsman Saša Janković, na pritužbu Društva sudija Srbije, upozorio da VSS ne može više da funkcioniše u krnjem sastavu i zatražio da sve odluke donete u nepotpunom sastavu budu poništene.

Beogradski list podseća da se posle Jankovića oglasio i Vensan Dežer, šef misije EU u Srbiji, jasno stavljajući do znanja da je zabrinut zbog stanja u VSS-u, a sličan stav izneo je i portparol evropskog komesara Štefana Filea, dok je gotovo u isto vreme Evropski parlament u nacrtu rezolucije o Srbiji takođe napisao da je zabrinut “zbog preostalih nedostataka u procesu razmatranja žalbi neizabranih sudija i tužilaca, uključujući i kršenje procedure i standarda”, a Evropska komisija je poslala u Beograd svog predstavnika da proveri šta se dešava sa VSS-om.

U nacrtu rezolucije o Srbiji posebno stoji da Evropski parlament pozdravlja rad zaštitnika građana i da traži od vlasti u Srbiji da mu obezbede veću političku i drugu podršku.

Ministarstvo, prma pisanju ''Blica'', takođe protivi da se u izmene i dopune Zakona unese odredba po kojoj bi mandat zaštitnika ubuduće trajao sedam godina, s mogućnošću da istu funkciju obavlja u još jednom periodu. ”Mišljenja smo da obavljanje bilo kakve javne funkcije, pa i funkcije zaštitnika građana, odnosno njegovih zamenika, u trajanju od 14 godina nije primereno”, piše u mišljenju Ministarstva.

Ovakav stav Ministarstva iznenađuje s obzirom na činjenicu da se sudije i tužiocu biraju doživotno na svoje funkcije, sudije Ustavnog suda na devet godina sa mogućnošću reizbora, a mandat poverenika za informacije traje sedam godina i može biti ponovljen.

Isto ministarstvo, prema navodima ''Blica'', protivi se i odredbi po kojoj je Vlada dužna da blagovremeno dostavlja ombudmanu na mišljenje predloge zakona jer smatra da je posao Vlade da uredi kome će dostavljati predloge zakona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online