Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 26.01.2012.
15:15
D. Dekić - Vesti A

Pucnji iz prazne puške Nataše Kandić?

Načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković uzvratio je tužbom direktorki Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataši Kandić na optužbe o njegovoj navodnoj odgovornosti za ratne zločine na Kosovu.

Da Kandićeva ne odustaje od tvrdnji, pokazala je i u polemici sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem kome je na izjavu da je dosije FHP lažan, odgovorila da nije reč o "zaključivanju ili pretpostavkama", već činjenicama utvrđenim pred Haškim sudom ili onim koje su potvrdili svedoci. Tužbu Dikovića ne želi da komentariše, jer je kako kaže, to njegov potez, a ona i FHP su uradili ono što je zadatak organizacije za ljudska prava.


- Čista mi je savest, jer radim ono što mora da se radi posle ratova, da se uznemiravaju institucije, a ako nekom to ne odgovara onda je reč o političkim razlozima. Samo očekujem da predmet po toj tužbi protiv mene stigne kod sudije kome je jedina obaveza zakon, a ne politika - kazala je Nataša Kandić za "Vesti".
 

Sukob sa institucijama države imala je i marta prošle godine kada je za korupciju optužila Tužilaštvo za ratne zločine, tvrdeći da ima informacije kako je uzet novac za oslobađanje iz pritvora jednog osumnjičenog. Zbog tih navoda je zaradila krivičnu prijavu za klevetu koju je podneo tužilac Dragoljub Stanković.

Kandićevu je tužio i lider naprednjaka Tomislav Nikolić zbog izjave da je 1991. u hrvatskom selu Antin "bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili". Zbog tih navoda izrečenih 2005, sud je četiri godine kasnije kaznio za klevetu sumom od oko 2.000 evra. Oslobođena je optužbi za krivično delo uvrede po tužbi Nikole Popovića iz Peći kome je udarila šamar na protestu kosmetskih Srba u Beogradu, a vidno iznervirani Popović je u sudnici uzvratio rečenicom "Bog će svima da vam sudi."

Čelnica FHP-a je veliku prašinu u javnosti podigla i sa svedocima u sudskim postupcima pred Haškim trbunalom. Svedok Nenad Jović je na suđenju Šešelju zbog nepoštovanja suda optužio Kandićevu da je prva otkrila njegov identitet i prekršila pravila ovog suda. Optužbe na njen račun stigle su i od Zorana Stojanovića, optuženog u slučaju Zvornik 5, koji je tvrdio da je ona zaštićenom svedoku nudila evre i kuću kako bi svedočio.

Da je nevladin sektor, a prvenstveno Kandićeva zahtevala da bude smenjena iz Veća za ratne zločine ustvrdila je sudija Gordana Božilović-Petrović, koja je predsedavala sudskim većem u predmetu Škorpioni, u pismu tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici i predsedniku Borisu Tadiću , što joj je, kako je navela, rekao tadašnji predsednik Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić.
 

Orden Danice Hrvatske


Aktivnosti Nataše Kandić nagradili su bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ordenom Danice Hrvatske, a federalni deo Sarajeva zbog njenog zalaganja "da se kazne svi oni koji su počinili grozni masakr u Srebrenici". Kandićeva je bila počasni gost na proglašenju nezavisnosti Kosova, a čulo se da joj kosovski Albanci dodeljuju epitet počasne građanke Uroševca. 


Bivšem mužu plata 2.800 evra
 

Kandićevu su napale NVO, pre svega iz BiH, da je od međunarodnih fondova za realizaciju REKOM-a dobila 3,5 miliona evra i isključila ih iz odlučivanja. Predsednik Helsinškog odbora RS Branko Todorović je istakao da je, između ostalog, Kandićeva postavila svog bivšeg supruga reditelja Lazara Stojanovića za direktora medijske kampanje s platom od 2.800 evra. 

 

Dosije generala Dikovića čist

 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond za humanitarno pravo naveo u dosijeu Ljubiše Dikovića utvrdilo da ne postoji "bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost" načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine.

 

Tužilaštvo navodi da su postupali i po krivičnoj prijavi FHP-a od 3. marta 2009. protiv sedam lica za događaje oko Drenice, ali da u toj prijavi nema imena Dikovića.
 

"Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima 10 kosovskih Albanaca. U njihovim izjavama general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasao živote tri romska deteta u ratnim događajima, koji su se odigrali u Pustom Selu", navodi Tužilaštvo i podseća da je prve istrage ratnih zločina 1998. i 1999. na lokacijama koje pominje Fond za humanitarno pravo sprovela upravo Vojska Jugoslavije.


"Da je postojala sumnja da je general Diković odgovoran za ratne zločine na KiM 1998. i 1999. Haški tribunal bi protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom, jer je general Diković tada po činu bio dovoljno visoko kao tada optuženi za slučaj Ovčara", zaključuju u Tužilaštvu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.01.2012. 15:36
Majko mila kakva je,samo joj metla fali...
Četvrtak 26.01.2012. 15:49
ЖИВЕЛА ГОСПОЂА НАТАША КАНДИЋ... Још који дан...
Četvrtak 26.01.2012. 16:24
A TEBI NIJE " OBAVEZA " LJUDSKA PRAVA, VEC NOVAC, PRODANA DUSO !!! RECI SAMO KO TE FINANCIRA , ODAKLE TVOJOJ " ORGANIZACIJI " SREDSTVA ZA TAKO UPORAN RAD PROTIV SRBA !!!!??? U KOJOJ DRUGOJ DRZAVI IZ EX - YU POSTOJI SLICNA ORGANIZACIJA KOJA RADI SLICAN POSAO ? DA JE SRBIJA OZBILJNA ZEMLJA, TREBALO BI TI ODUZETI I DRZAVLJANSTVO I IMOVINU I PROTJERATI TE DA ZIVIS SA ONIMA KOJE TOLIKO ZALIS KAO NAVODNE ZRTVE !!! NAKAZO, GADIS MI SE !!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online