Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.01.2012.
13:29
Press A

Poslanici: Kodeks nam ne može ništa

Poslanici poznati po incidentima u Skupštini Srbije ne strahuju od uvođenja kodeksa ponašanja kojim se zabranjuje nedolično ophođenje parlamentaraca, od psovanja i pretnji, do igranja mobilnim telefonima i laptopovima, čime prekraćuju radno vreme.

Nastaviće "po svom" iako im prete stroge kazne
 

Oni su najavili za Pres da će nastaviti "po svom" iako im prete stroge kazne - opomena, zahtev za javno izvinjenje, pokretanje postupka za oduzimanje mandata i novčana kazna u visini poslaničke plate.
 

Pop Lazić: Ponižavanje

Poslanica SRS-a Gordana Pop Lazić, upamćena po tome što je u skupštinskoj sali

skinula cipelu i bacila je u pravcu stola predsedavajuće Gordane Čomić, poručuje da je nikakva kazna ne može sprečiti da reaguje kako situacija nalaže.

- Taj kodeks me ne interesuje jer se bavi nečim što je posao vaspitača, učitelja, roditelja, a mi smo zreli, odrasli ljudi, izgrađene ličnosti. Neko ko u 21. veku ne dozvoljava korišćenje ajpeda, laptopa, zabranjuje poslaniku da o bilo kojoj pojavi govori šta želi, onda taj ne razume šta su demokratija i parlamentarizam -

Gordana Pop Lazić

komentariše Pop Lazić.

Ona smatra ponižavajućim što najavljeni pravilnik zahteva i prikladno odevanje, odnosno zabranu da poslanici nose majice sa likom lidera partije, što je inače manir radikala.

- Da neće možda da nam odrede koji model cipela ćemo da nosimo ili predsednici Skupštine zabrane da nosi cipele skuplje od 10.000 dinara? Poslanici su predstavnici naroda takvog kakav jeste i imaju reakcije takve kakve jesu, dobili su mandat od građana da se bore za njihove interese - ocenjuje Pop Lazić, koja gađanje cipelom ne vidi kao nekulturu već kao simboličan bunt protiv bahatog ponašanja predsedavajuće jer nije dozvoljavala poslanicima SRS-a da govore.

- Strašno je što sam ostala upamćena po cipeli, a ne kao neko ko je imao najduži govor u parlamentu 2003. kada je oborena vlada Zorana Živkovića - ocenjuje Pop Lazić.


Ilić: Ućutkuju opoziciju

Lider NS Velimir Ilić, poznat po oštrim skupštinskim raspravama, kaže da nema

Velimir Ilić

ništa protiv usvajanja kodeksa, ali mu smeta što se donosi samo da bi se "ućutkala opozicija".

- Kada je meni Nenad Čanak rekao: "Pijanduro, mrtav si pijan", otišao sam odmah na VMA gde su konstatovali da nemam ni promil alkohola u krvi. Zašto tada Čanak nije kažnjen, zašto nije od njega traženo da se javno izvini kolegi zbog uvreda? Taj kodeks je čist eksperiment vlasti i služi samo da stavi opoziciju pod kontrolu kako bi se o vladajućoj koaliciji govorilo afirmativno. Ali izdržaćemo i to, preživećemo, bliže se izbori - navodi Ilić.

Aligrudić: Ometanje prava

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, koji je privatnom video-kamerom snimao kako poslanici vladajuće većine izglasavaju zakon iako ih u tom trenutku nije bilo dovoljno ni za kvorum, ceni da "nije teško biti fin i bez kodeksa". On smatra da je cilj pravilnika da se nastavi blaćenje ove najvažnije demokratske institucije, jer ne postoji kodeks koji će promeniti ljudsku prirodu.

Miloš Aligrudić

- Drugi cilj bi bio u ometanju opozicije u ostvarivanju prava u ime građana. Ako već imamo čudovišan poslovnik, teror predsedavajućeg, onemogućavanje rasprave o zakonima spajanjem tačaka i neuvažavanjem predloga opozicije, onda je ovo prirodan nastavak uvođenjem mera protiv onih koji bi se bunili. Ovo ne znači da ne treba insistirati na pristojnosti, ali pristojnost prvo moraju da pokažu predsedavajući i pripadnici većine.

Kodeksom vraćaju poverenje građana

Kodeks ima za cilj, kako kažu u vladajućoj koaliciji, jačanje poverenja građana u integritet poslanika i parlamenta. Pravilnik koji će morati da potpišu svi parlamentarci, nalaže između ostalog da poslanik bude prisutan na svakoj sednici, ponaša se pristojno, ljubazno odnosi prema građanima i uvažava kolege, ne iznoseći nijedan detalj iz njihovog privatnog života.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.01.2012. 14:24
Ма какав бре кодекс.Па зар неко мисли да ће се они тога придржавати.Смешно.У Царини такође постоји кодекс понашања цариника и нико жив се не придржава тога.Ако се жалите(недај Боже) УПРАВНИЦИ ИЛИ ШЕФУ ЈОШ ДИБИЈЕТЕ ПО УШИМА (А ПОЗИВАЊЕ НА КОДЕКС НЕ ПАЛИ) ЈЕР И ОНИ КАЖУ ДА ТО ЗА ЊИХ НЕ ВАЖИ,ТОЛИКО О КОДЕКСУ
Sreda 25.01.2012. 15:44
postoje kodeksi ne lazi i ne kradi koga se niko od poslanika ne pridrzava! Oni su kraljevi i rade sta hoce a narod cuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online