Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.01.2012.
00:11
FoNet A

Doček "osvajaču" Južnog pola

Prvi Srbin koji je osvojio Južni pol, Dragan Jovović vratio se sinoć u Kragujevac nakon uspešno okončane ekspedicije na najjužniju tačku planete na koju je krenuo 1. januara. Njega je na trgu ispred Skupštine grada, uz vatromet i trubače, dočakalo nekoliko stotina Kragujevčana.

Dragan Jovović ušao u istoriju Srbije i Kragujevca

Jovović je gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću raportirao o uspešno obavljenoj misiji nakon čega mu je uručio zastavu grada Kragujevca koja se, zajedno sa zastavom Srbije, 24 sata viorila na Južnom polu.


Kragujevački alpinista je zajedno sa još trojicom Rusa 16. januara u 16.50 stigao na najjužniju tačku planete prešavši na skijama 110 kilometara po ledenom snežnom bespuću.


On je rekao da je osvajanje Južnog pola bio izuzetno naporan i hrabar poduhvat i da je na cilj stigao prilično iscrpljen.


Posle ogromnog napora koji sam uložio da bih stigao do Južnog pola, prvo sam pomislio da se što pre dočepam toplog šatora. Tek kasnije sam bio svestan fantastičnog osećaja koji čovek doživi na osi zemljine kugle, koji ću zauvek pamtiti, rekao je Jovović.


On je ispričao da ih odmah nakon sletanja na Antartik dočekala snažna snežna oluja i da su im se tokom ekspedicije, zbog hladnoće ispraznile sve baterije u fotoaparatim i kamerama.


Prvog dana pohoda sam teško disao zbog razređenog vazduha i tog dana smo prešli samo četiri kilometara. Kasnije smo se adaptirali i dnevno prelazili više od 15 kilometara, kazao je on.


Najopasniji događaj zbio se četvrtog dana pohoda kada je Jovović zbog žurbeprilikom vezivanja pertli, skinuo tri sloja zaštitnih rukavica kada mu se praktično zaledila šaka desne ruke.


Za samo nekoliko sekundi na minus 50 stepeni osetio sam oštar bol u šaci, koja je počela je da mi trne i kada sam shvatio šta mi se dešava uspeo sam da snažnim kružnim zamasima ruke upumpam krv u šaku u kojoj je bukvalno počela da mi se ledi krv u žilama, rekao je Jovović.


On je podsetio da se ekspedicija 1. januara okupila u čileanskom gradu Punta Arensa, odakle je avionom odletela do Patriot Hilsa, a potom i do najvišeg planinskog masiva Vinson na Antartiku.


Prilikom sletanja na Antarktik avion udario u snežnu dinu, ponovo poleteo i tek u drugom pokušaju uspešno sleteo u “apsolutno belo”.


Jovović je pre Južnog pola osvojio vrhove Jongsong (7.462 m), Chukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).

Nedelja 22.01.2012. 11:52
Најзад нека лепа вест ,честитке Драгану и још пуно успешних подухвата.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online