Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2012.
18:22
Beta A

EPS i TENT pozvali štrajkače da zamrznu štrajk

Poslovodstva Elektroprivrede Srbije (EPS) i Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) pozvala su štrajkače u obrenovačkim elektranama da zamrznu štrajk i uključe se u razgovore za rešenje problema plaćanja smenskog rada.

Foto: Ilustracija
 

Predstavnici TENT-a kazali su na konferenciji za novinare da te termoelektrane rade punom snagom i da isporučuju dovoljne količine struje potrošačima u Srbiji i pored protesta Sindikata smenskih radnika u tom preduzeću.

Državni sekretar za energetiku Srbije Dušan Mrakić je kazao da će, ako se zadovolje zahtevi Sindikata smenskih radnika u TENT-u, u štrajk stupiti drugi sindikat u tom preduzeću u kojem su dve trećine radnika.

"Situacija je takva da oba sindkata i poslovodstvo moraju da sednu i da reše problem. To Sindikat smenskih radnika treba da shvati", kazao je Mrakić.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković pozvao je oko 660 radnika koji protestuju u TENT-u da počnu razgovore kojima bi se rešilo plaćanje rada u smenama na nivou cele Elektroprivrede, u kojoj ima 10.200 smenskih radnika.

Direktor TENT-a Petar Knežević kazao je da bi radikalizacija štrajkačkih aktivnosti ugrozila rad TENT-a i da preti da nanese ozbiljnu štetu elektroenergetskom sistemu Srbije.

On je kazao da će ukoliko sidikati prihvate predlog za zamrzavanje štrajka, preduzeti sve potrebne mere da se otklone sporna pitanja navodeći kao jedno od rešenja da se osmočasovno radno vreme u smenskom radu utvrdi jedinstveno u svim ograncima preduzeća.

Knežević je kazao i da bi dogovoreno rešenje trebalo da bude uključeno u Kolektivni ugovor.

Sindikat smenskih radnika u TENT-u sa oko 660 članova 18. januara je radikalizovao štrajk blokiranjem Upravne zgrade preduzeća zahtevajući povećanje plata na osnovu smenskog rada od 13 odsto.

Nakon jučerašnjih neuspešnih pregovora sa predstavnicima poslovodstva i Ministarstva za infrastrukturu i energetiku štrajkači su se povukli u prostorije u bloku 7 elektrane najavili da neće odlaziti kući.

Prema informacijama sindikata, prosečna osnovna mesečna plata smenskih radnika u TENT-u je 53.691 dinar. Dodatak za smenski rad prema Zakonu o radu dodatak iznosi do 26 odsto mesečne zarade.

TENT je najveći proizvođač električne energije u Srbiji i trenutno obezbeđuje 60 odsto ukupne prozivodnje EPS-a. U TENT-u je zaposleno oko 2.300 radnika

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online