Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 19.01.2012.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Procvetaće trgovanje mandatima

Ukidanjem blanko ostavki u junu prošle godine, srpski poslanici su postali vlasnici svog mandata, pa neki prognoziraju da će preletača iz stranke u stranku biti sve više.

- Na proleće, nakon izbora, u Skupštini možemo očekivati pravu poslaničku pijacu, jer više ne postoje mehanizmi kojima se može sprečiti da poslanik otkaže lojalnost partiji koja ga je uvela u Skupštinu. I do sada se u Skupštini Srbije trgovalo mandatima, a posle ovih izbora možemo očekivati da ta prodaja procveta - kaže u intervjuu za "Vesti" Dragan Todorović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke.
 

Kada je počela praksa da poslanici prelaze iz jedne partije u drugu?

- Takva praksa postojala je u vreme Slobodana Miloševića, nastavila se u vreme DOS-a i kasnije, a ove godine će doživeti ekspanziju. Našoj stranci su i do sada u više navrata otimali poslanike, a poslednji put 2008. godine radikalima je u Skupštini ukraden 21 mandat. Sada su liste zatvorene, ukinute su blanko ostavke i biće cirkusa.
 

Zašto poslanici "preleću" iz jedne u drugu stranku?

- Nije redak slučaj da im obećaju bolje funkcije, razne usluge pa oni napuste svoju stranku i pređu u drugu.

Da li im se nudi i novac?

- Dobijaju i novac. Mi smo imali dokumentovano da je i koliko para Jovan Damjanović dobio kada je svojevremeno napustio našu stranku. To je javni kriminal i korupcija.

Ipak, ukidanje blanko ostavki je jedan od uslova za ulazak Srbije u EU i postoji i u ostalim zemljama Evrope...

- Ali se nigde to ne radi kao u Srbiji. Oni imaju takve slučajeve, ali možda jedan u pet godina. Kod nas je to praksa. Vladajuća većina, a najviše Demokratska stranka najviše zloupotrebljava situaciju, i najčešće podmićuje i ucenjuje poslanike kada im zafali glas da izglasaju zakone.

Postoje li sankcije?

- Ljudi koji često menjaju partije gube poverenje. Ne mogu više puta da se dobro prodaju, jer niko ne voli izdajnike. Takvi ljudi, poslanici su kao toalet papir, koriste ih za jednokratnu upotrebu.

Šta je sa onima koji izađu iz stranke i ostanu u parlamentu kao nezavisni poslanici?

- Glume poštene ženske, a to nisu.

Zar to nije i trgovina izbornom voljom građana koji su glasali za te ljude da ih predstavljaju u Skupštini?

- Političari najčešće na to zaborave kada se puste u promet. Naša stranka ne voli izdajnike, niti veruje ljudima koji menjaju partije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 12:33
U pravu ste gospodine Todorovicu, prodanih dusa i izdajica u Srbiji ima more jedno!!! Mislim da sve clanice EU zajedno nebi bile u stanju da sakupe ni 50% ovog posebnog "elementa" medju svojim politicarima! Ali, sta da se radi? Ipak smo mi Srbi, zar ne?! Mi moramo da se isticemo, da budemo ispred svih ostalih!!! Nekad sa pamecu, sa herojstvom, sa humanoscu... Nekad da medju dobrima budemo najbolji, a doslo je eto i ovo zlo vrijeme gdje se pojedini bore svim sredstvima da budu gori i od najgorih!!! Nazalost, ovi danas se ne nalaze medju obicnim ljudima, nego na vodecim funkcijama!
Četvrtak 19.01.2012. 14:21
novi zakoni koji su izglasani u glupstini omogucavaju da se svako moze kupiti za pare (ovog puta cifra jednog poslanika ce biti manja) jer "stranke nisu bitne, vec poslanik" - koj FAIL !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online