Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 19.01.2012.
00:11
Večernje novosti A

Sever odustaje od referenduma?

Moguće je da lideri Srba sa severa Kosova odustanu od najavljenog izjašnjavanja na Sretenje, a odbornici četiri opštine spremni su da saslušaju argumente vlasti o štetnosti referenduma.

Predsednici opština sa severa Kosova i Metohije
 

Vlasti u Beogradu pokušaće još jednom da ubede političke predstavnike Srba sa severa Kosova da odustanu od referenduma na kojem građani treba da se izjasne da li prihvataju prištinske institucije, najavljenog za 14. i 15. februar.


Kako pišu beogradske ”Večernje novosti”, za četvrtak je u Beogradu zakazan sastanak predsednika četiri opštine sa severa Kosova s ministrom za KiM Goranom Bogdanovićem, na kojem će jedna od glavnih tema biti predstojeći referendum.


Predsednici opština, čije su skupštine donele odluku o referendumu, poručivali su da će od njega odustati samo ukoliko Ustavni sud donese odluku da je ovakvo izjašnjavanje građana - neustavno. Međutim, takav zahtev Ustavnom sudu, potvrđeno je za ”Novosti” u ovoj instituciji, do sada nije stigao.
 

Sloboda kretanja pred Ustavnim sudom

 

Skupština opštine Kosovska Mitrovica podnela je 30. decembra Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti Vladine uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema KiM. Kako je rečeno u ovom sudu, taj postupak je u toku.

Kako je rekao ministar Bogdanović, vlasti u Beogradu neće ”isterivati pravdu” pred sudom i podnositi zahtev za ocenu ustavnosti referenduma. Prema mišljenju Bogdanovića, referendum je trošenje vremena i resursa na dokazivanje onoga što ceo svet zna - da građani sa severa Kosova ne priznaju prištinske institucije. Takvi potezi, smatra ministar za KiM, nisu u interesu ni kosovskih Srba ni nacionalnih državnih interesa.


Sada, međutim, i predsednici opština ostavljaju mogućnost da još jednom razmotre odluku o referendumu. Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kaže, za ”Večrnje novosti”, da ih obavezuje odluka skupština o izjašnjavanju, ali da su spremni da zakažu zajedničku sednicu ukoliko neko od zvaničnika iz Beograda bude želeo da se obrati odbornicima.


- Smatramo da referendum nije u suprotnosti sa našim nacionalnim i državnim interesima, ali ostavljamo mogućnost da čujemo argumente vlasti. Ne želimo da se svađamo sa Vladom u Beogradu, niti da budemo rampa evropskom putu Srbije. Ukoliko skupštine opština odluče da stave odluku o referendumu van snage, mi ćemo to ispoštovati - objašnjava Pantić.


Prvi čovek Leposavića Branko Ninić, koji je od starta bio protiv održavanja referenduma, rekao je za “Večernje novosti“ da od sastanka s ministrom Bogdanovićem očekuje da i njegove kolege iz preostale tri opštine pokuša da ubedi da još jednom razmotre odluku o glasanju. On smatra da referendum nije najbolji put za odbranu srpskih interesa i institucija na Kosovu.


Ukoliko sever KiM ipak ne odustane od referenduma, vlast ima još jednu mogućnost - da rezultate poništi. Kako nam kaže Slobodan Vučetić, bivši predsednik Ustavnog suda, Vladi to omogućava Zakon o lokalnoj samoupravi. Naime, Vlada može, do odluke Ustavnog suda, da odloži izvršenje svakog propisa za koji smatra da će izazvati nenadoknadivu štetu ili teže povrediti opšti interes.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2012. 00:15
Овај Богдановић је толико препаметан, да нема потребе да више читам његове изјаве, увек човек маестрално "бриљира"! Једино не знам шта ће сирома кад почне та памет да се прелива, отиче и тако то? Згубидан, чисти.
Četvrtak 19.01.2012. 06:19
Не, за име Бога, браћо моја наша драга! Не чините то, јер је обмана у питању! Уставни суд није независтан суд и није устравни, јер је потпуно под контролом издајничке досманлијске власти. Ако се та власт понаша тако као да ви и Космет нисте више у Србији, шта вас уопште обавезује према тој власти? Знам, вас обавезује однос према отаџбини Србији. Али, не верујте њима: ви управо тим референдумом браните отаџбину. Нема ничега пречег за Србе од одбране целовитости отаџбине и Космета у Србији! Јадна је та Еу и некаква кандидатура ако она зависи од вашег референдума: Осим тога, није србски интерес прикључивање ЕУ! Они су вас пустили низ воду - зато радите све супротно од онога што они траже од вас
Četvrtak 19.01.2012. 08:18
Nikako ne odustajte..Narod je uz vas,a dace Bog i vlast kada se promeni!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online