Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 18.01.2012.
16:39
Beta A

Jovanović: Kasarne vratiti Novom Sadu

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović zatražio je u sredu da vojne kasarne koje su izgrađene gradskim novcem budu vraćene u vlasništvo grada, a među njima i kasarna "Arčibald Rajs", u kojoj su omladinski aktivisti samoinicijativno bili formirali alternativni Društveni centar.

Kasarna "Arčibald Rajs" - Vojska Srbije tvrdi da je njihova, Novosađani tvrde da nije
 

Jovanović je saopštio da je, nakon uvida u dokumenta Istorijskog arhiva grada Novog Sada, zaključio da je pojedine vojne objekte izgradio grad sopstvenim novcem, te da je logično da ti objekti budu vraćeni u vlasništvo Novog Sada.


Precizirao je da je reč o objektima u Petrovaradinu u Podgrađu, kao i o kasarni "Arčibald Rajs" u Futoškoj ulici, čiji su jedan deo koristili omladinski aktivisti, od 22. decembra do 13. januara, kada ih je odatle iselila vojna policija, uz pomoć civilne policije.


"Istorijski posmatrano, ovi objekti nikada nisu bili u vlasništvu vojske, ona je bila korisnik. Kasarne su izgrađene kao opšte dobro, a opšte dobro ne može biti prodato", naveo je Jovanović u saopštenju za javnost.


On je dodao da postoje dokumenti koji jasno ukazuju da je još udrugoj polovini 19. veka grad pokrenuo izgradnju kasarne na Futoškom putu, sadašnje kasarne "Arčibald Rajs", za potrebe tadašnjeg žandarmerijskog i pešadijskog puka.


Izbacivanje aktivista Društvenog centra iz bivše kasarne "Arčibald Rajs" u sredu je osudila i Liberalno demokratska partija u Novom Sadu, koja je ocenila da je to "loš primer" reagovanja države na probleme i potrebe mladih.


Izbacivanje aktivista iz bivše kasarne osudila je i Socijaldemokratska unija, a predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, pored osude, založio se da se novosadski "recept" pretvaranja vojnih objekata u omladinske kulturne centre primeni i u tom najvećem gradu u srednjem Banatu.


Aktivisti Društvenog centra juče su saopštili da bivša kasarna "Arčibald Rajs" nije u vlasništvu Vojske Srbije, već Republičke direkcije za imovinu i upitali kako je onda moguće da vojna policija interveniše i izbacuje aktiviste.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2012. 16:45
smrdljivi govnarko,drogirani,kasarne u SRBIJI,pripadaju,vojsci,SRBIJE, propalico.....!
Sreda 18.01.2012. 17:42
Šta ste vi zapenili!? Treba sve to lepo dogovoriti, kompenzovati i koristiti taj prostor. Šta vi imate protiv nas Vojvođana, pa mi smo u većini još čistiji Srbi od vas i ovde je (Sremski Karlovci, Fruškogorski manastiri, Iriška biblioteka) dugo godina bioo kulturni i duhovni centar Srbije. To što nismo Gedže, ne znači da nismo Srbi, ali brate ovo je oduvek bila pokrajina i to će ostati, jer ima svoje posebne osobenosti i ne znam odakle vam te vaše fikcije? Samo takve ideje mogu oterati Vojvodinu iz Srbije. Smirite se malo i dođite nam u Novi Sad na pićence.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online