Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.01.2012.
10:11
Novi magazin A

Moguć dijalog o Tadićevom planu za KiM

"Primena dosadašnjih sporazuma Beograda i Prištine i omogućavanje Kosovu da učestvuje na regionalnim forumima, izgradiće poverenje neophodno da se razgovara i o temama koje je u planu za Kosovo istakao i predsednik Boris Tadić", izjavio je britanski ambasador Majkl Devenport. "Prvo treba izgraditi poverenje koje je neophodno da bi se ušlo u širu diskusiju", rekao je on.

Britanski ambasador je u intervjuu za "Blic" ocenio da su "najveće garancije kosovskim Srbima sadržane u Ahtisarijevom planu, posebno u onim oblastima koje je predsednik Tadić istakao u govoru u Generalnoj skupštini UN i nedavno u intervjuima, vezano za enklave na jugu, srpsku zajednicu na severu, crkveno i kulturno nasleđe i zaštitu svojine".

Majkl Devenport

"Njegovo je pravo da istakne te četiri teme i one svakako spadaju u krug pitanja o kojima je potrebno razgovarati. Ali ponavljam, potrebno je pažljivo pogledati šta u tom smislu nudi Ahtisarijev plan", dodao je Devenport.

Tadić je nedavno rekao da rešenje za Kosmet mora da sadrži četiri bitne tačke: posebno rešenje za srpske manastire i administriranje manastirskim kompleksima, posebne garancije za Srbe u enklavama, regulisanje pitanja imovine srpskih građana i države i posebno rešenje za sever Kosova.

Devenport je rekao da nema razlika među članicama Evropske unije kada su u pitanju kriterijumi koje Beograd treba da ispuni da bi u martu dobio status kandidata.

On je podsetio da su zaključci Evropskog saveta bili jasni da je Srbija napravila značajan napredak u širokom spektru oblasti, ali da su očekivanja EU bila vezana i za oblast regionalne saradnje.

"Neophodno je da Beograd postigne sporazum sa Prištinom koji bi omogućio puno učešće Kosova u regionalnim forumima", rekao je britanski ambasador.

Devenport je, na pitanje o srpskim institucijama na severu Kosova, rekao da ne očekuje njihovo ukidanje "u tako kratkom periodu", ali da očekuje da "institucije vremenom počnu pravilno da funkcionišu".

On je takođe ocenio da referendum Srba na severu Kosova na kome građani treba da se izjasne da li prihvataju kosovske institucije ne doprinosi rešenju problema.

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 10:33
Sve ustupak za ustupkom sa nase strane....OVO nikako ne valja,cim se zapadu dopada...Predsednice...odstupi!
Subota 14.01.2012. 12:23
Odbacili su plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova, a onda prihvatili Euleks koji je tim planom predviđen da nadgleda kosovsku nezavisnost; lobirali su protiv nezavisnosti Kosova i tražili nove pregovore o njegovom statusu, a prihvatili da uđu u pregovore s Prištinom o „praktičnim pitanjima“ i pod pokroviteljstvom Roberta Kupera, koji je u ime EU s Amerikancima pravio strategiju koordiniranog proglašenja nezavisnosti srpske pokrajine; ohrabrivali su Srbe na barikadama u Rudaru, Zupču, Leposaviću… da izdrže u borbi protiv uspostavljanja kosovske carine na Jarinju i Brnjaku, a onda im novim briselskim sporazumom iza leđa doveli carinike Hašima Tačija.Izdaja!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online