Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.01.2012.
07:11
Večernje novosti A

Srpske šume i vinogradi prepuni mina

Za ovu godinu planirano je čišćenje oko 300 hektara tla zasutog kasetnom i drugom municijom, pišu "Novosti". Najrizičniji deo čišćenja okoline Paraćina od neeksplodirane municije počeće prvog dana marta.

Širom Srbije na više od 200 lokacija nalaze se neeksplodirane kasetne bombe
 

Mešoviti odred, koji čine stručnjaci ruske državne agencije ”Emerkom” i njihove srpske kolege, imaju zadatak da do početka septembra razminiraju 63 hektara bombama i minama zasute šume i vinograde. U planu za razminiranje za ovu godinu nalazi se i niz lokacija u okolini Prahova, na jugu Srbije i padinama Kopaonika.
 

Nastavak čišćenja terena od municije, rasute u eksploziji u paraćinskom skladištu municije, otvoriće sezonu uklanjanja ubojnih sredstava. Prema podacima Centra za razminiranje, na više od 200 lokacija i dalje se nalaze projektili kasetne municije, a nisu retkost ni neekspolodirane bombe i granate iz Drugog svetskog rata.

Prema rečima direktora Centra Petra Mihajlovića, ove godine čistiće se na gotovo 300 hektara, što će koštati oko 6,6 miliona evra

"Sredstva su već prikupljena za nastavak čišćenja okoline Preševa i Luke Prahovo," objašnjava Mihajlović. "Radove na jugu Srbije finansiraće Norveška, a tamo će biti angažovani demineri iz Srbije, BiH i Hrvatske. Prahovska luka se ”čisti” od projektila iz 1999. godine, ali i stare municije. Zahvaljujući sredstvima EU, koja je izdvojila 3,4 miliona evra, ove radove izvodi nemačka firma Sitera."
 

Međunarodnim organizacijama za razminiranje i zemljama donatorima dostavljeni su i projekti uklanjanja kasetne municije u Raškoj, Brusu, Kniću, Kraljevu i Kuršumliji. Reč je o više od 100 hektara, od čega se deo nalazi na padinama Kopaonika, ali van skijaških staza i zona namenjenih turistima.

Demineri su očistili više od 180 hektara tla, sa koga su pokupili više od 500 komada različitih ubojnih sredstava.

Četvrtak 12.01.2012. 08:59
evo resenja...Svi koji su za nato neka zasuku rukave i ociste srbiju od njihovih tako lepih poklona !
Četvrtak 12.01.2012. 13:39
te mine treba zaokviriti dje jesu i staviti spomenik sa natpisom. Ovo su bombe i mine koje je NATO bacao na Srbiju iz neopravdanih razloga. Ko god ih pokusa maknuti i ukloniti smatrace se pristalicom NATOa i neprijatelj srpskog naroda. Ukoliko je bas nuzno da se premeste neka budu barem 200 metara od mjesta dje su pale. Dokaze o agresiji na neduznu Srbiju nebi se smjeli ukloniti. Nijedan od naroda bivse Jugoslavije nije kriv za rat nego pohlepni amerikanci koji su propagandom zavadili narode Jugoslavije da bi ukrali prirodna pogatstva kao npr one kod rudnika Trepca. Samo smo krivi sto smo vjerovali u tu propagandu. Zemlje Jugoslavije se opet trebaju ujediniti. Svadja nema smisla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online