Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.01.2012.
03:50
Vesti A

Ukinuta presuda Gnjilanskoj grupi

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su pripadnici Gnjilanske grupe tzv. Oslobodilačke vojske Kosova osuđeni na 101 godinu zatvora zbog zločina u Gnjilanu i naložio da im se ponovo sudi.

Istom odlukom osuđenima Memiši Agušu, Fatonu Hajdariju, Sametu Hajdariju i Sadiku Selimonu, Apelacioni sud je do daljeg produžio pritvor, u kome su od 26. decembra 2008. u Preševu. Ostali optuženi su krajem 2010. godine pušteni iz pritvora, ali im je produžena mera zabrane napuštanja prebivališta u Preševu.

Hapšenje pripadnika "gnjilanske grupe"

Izjavljenim žalbama se osnovano osporava prvostepena presuda zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka nejasna i protivrečna razlozima datim u obrazloženju, kao i da u obrazloženju nema razloga o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivrečni, navodi se u obrazloženju presude Apelacionog suda.


Ukinutom presudom na po 15 godina zatvora bili su osuđeni Aguš Memiši, Selimon Sadiku i Samet Hajdari. Na po 10 godina zatvora osuđeni su Nazif Hasani, Burim Fazliju, Faton Hajdari i Ahmet Hasani, a na po osam Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.
 

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene da su kao pripadnici Gnjilanske grupe OVK-a od juna do septembra 1999. godine na teritoriji Gnjilana na svirep način ubili više desetina Srba, Roma i Albanaca, dok se 35 civila vode kao nestali. Prema optužnici, još 153 civila je uhapšeno, mučeno, a zatim pušteno.

Tela sekli i bacali u jezero

 

Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćuir Šaćiri su, prema optužnici, kao starešine gnjilanske jedinice OVK-a, naređivali ostalim pripadnicima jedinice da hapse Srbe i zatvaraju ih u podrumske prostorije srednjoškolskog internata u Gnjilanu, gde su im kleštima čupali nokte, ubadali jezike nožem, zakucavali upaljač u lobanju, davili kesom i žicama. Kako bi prikrili zločin, tela su sekli na komade, potom ih stavljali u džakove i ubacivali u kontejnere pored internata ili bacali u Livočko jezero.


Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri, koji su bili štapski oficiri operativnog centra OVK-a za Gnjilane, nalaze se u bekstvu i sudilo im se u odsustvu, a optuženi su da su naredili ove zločine.

Vekarić: Sud ne sumnja u optužnicu

 

Bruno Vekarić

U tužilaštvu za ratne zločine još nisu dobili odluku Apelacionog suda, ali kako kaže njihov portparol Bruno Vekarić, najverovatniji razlog za ukidanje presude je tehničke prirode.


- Ne vidimo problem u ukidanju presude jer su članovi grupe ostali u pritvoru. To znači da se ne sumnja u istinitost navoda optužnice, već da su u pitanju tehničke stvari. Nema šanse da padne optužnica pripadnicima Gnjilanske grupe jer je ona potkrepljena čvrstim dokazima i izjavama svedoka, ali dok ne dobijemo pismeni otpravak ne želimo previše da komentarišemo odluku suda - izjavio je Vekarić.

Nedelja 08.01.2012. 14:11
Neka mole Alaha da se ne puvuku Ameri i ostali okupatori.... Krvi cu im se napiti onima sto su u bekstvu
Subota 08.09.2012. 10:56
Turke smo docekali posle 500 godina ... ali smo ih docekali i natakli... ove cemo bogami mnogo brze da docekamo... samo kad se spustimo ponovo na nase Kosovo...totalna dezinfekcija od siptara, do Tirane ima da idemo i da ih trebimo...bez milosti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online