Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 06.01.2012.
19:06
Blic A

Siromašno više od 700.000 ljudi

U Srbiji je, prema statistici, siromašan svako ko zarađuje manje od 8.500 dinara ili oko 80 evra mesečno, što je dovoljno tek da se plati utrošena struja i dnevno kupi vekna hleba, litar mleka ili nekoliko krompira. Istovremeno je prag siromaštva u Evropi 598 evra mesečno, sa koliko jedan Evropljanin može ne samo da se pristojno hrani, već i da plati komunalije i priušti poneko zadovoljstvo. Bolje je i u susednoj Hrvatskoj, gde je granica siromaštva izmerena na 280 evra.

Foto: Ilustracija
 

Kada u Ministarstvu rada i socijalne politike računaju siromaštvo, polaze od minimalne potrošnje hrane. Potreban broj kalorija pretvaraju u novac, i na to dodaju nešto troškova za komunalije i higijenu. Praktično, to je mesečno oko 8.500 dinara za jednočlano domaćinstvo, 17.800 za tročlano i 23.000 dinara za četiri člana. Svi koji troše manje ubrajaju se u kategoriju siromašnih.

Socijalna pomoć za 190.000 osoba

Od socijalne pomoći u Srbiji trenutno živi oko 70.000 porodica, odnosno 190.000 osoba, što je trećina od zvaničnog broja siromašnih građana. Socijalna pomoć za jednog člana je oko 6.500 dinara mesečno, a za prosečnu četvoročlanu porodicu iznosi blizu 16.000 dinara. Pravo na novčanu pomoć države neograničeno imaju radno nesposobni ili porodice čija većina članova nije sposobna da samostalno zarađuje. Ovo pravo se ispituje jednom godišnje.

Imajući u vidu cene i troškove u Srbiji, jasno je da se s ovoliko novca teško može preživeti. Toga je najviše svesno oko 700.000 ljudi, koliko ih je po zvaničnoj statistici siromašno, a problematiku ne spore ni oni koji su propisali minimalne potrebe za kalorijama.


Kao školarac, Liljana Milić iz Stojnika (60) je dobro baratala sa brojevima, ali danas kaže da joj ni matematika ne pomaže. Da bi preživela, maksimalno je smanjila troškove - pre šest meseci je prestala da plaća struju, a greje se isključivo skupljajući drva.


- Sa penzijom od oko 8.000 dinara kupim nešto brašna, soli, mleka i testenine. Platim i pretplatu za telefon i 200 dinara preko, koliko potrošim da se čujem sa sestrom. Sreća pa imam bašticu i koju voćkicu, inače bih gladovala - priča Stojanka.


Da sagovornica kojim slučajem živi u Hrvatskoj ili Nemačkoj, statistika bi je verovatno proglasila za nekoga ko je gladan bar 12 dana mesečno. Kod suseda je granica siromaštva tri i po puta veća, a cene osnovnih namirnica - mesa, mleka, hleba, gotovo su identične našima. Osnovna higijena u Hrvatskoj čak je za desetak odsto jeftinija. Komunalije su doduše skuplje i do 20 odsto, ali se sa 280 evra mesečno, koliko je prag siromaštva, ipak nekako može preživeti. U mnogim evropskim zemljama siromaštvo je još ugodnije (ukoliko se može nazvati ugodnim) znajući da tamošnji građani mleko plaćaju koliko i žitelji u Srbiji, da isto koštaju jaja, te da je šećer jeftiniji i do 20 odsto. Hleb je skuplji, ali je činjenica da je prag siromaštva veći skoro osam puta.

Tri miliona Grka na ivici bede

Prema podacima grčkog zavoda za statistiku Elstat, u Grčkoj je danas siromašno nešto više od tri miliona, ili 27,7 odsto stanovništva. U Bugarskoj na ivici bede živi njih čak 41,6 odsto, Mađarskoj 29,9, Poljskoj 27,8, a Španiji 25,5 procenata. Prag siromaštva se meri u odnosu na godišnji prihod i ukoliko je on ispod 7.178 evra za jednu osobu, odnosno 15.073 evra za četvoročlanu porodicu, takve osobe se smatraju siromašnim.

U Ministarstvu rada i socijalne politike priznaju da se da sa 8.500 dinara može teško preživeti - posebno ako se zna da je takozvana minimalna potrošačka korpa po pojedincu za oko 2.000 dinara skuplja.

- Prag siromaštva od 8.500 dinara govori da su siromašni svi koji žive sa manje od toliko novca, ali i bračni par sa jednim detetom koji mesečno živi sa 17.800 dinara. To pokazuje statistika, ali je realno da je s tim primanjima teško preživeti. Ljudi se snalaze, neko ima bašticu, neko rođaka u inostranstvu ili na selu - objašnjava za „Blic” Ljubodrag Pejaković, specijalni savetnik ministra rada i socijalne politike.


Na konstataciju da je u Evropi prag siromaštva nekoliko puta veći, naš sagovornik konstatuje da je siromaštvo svuda teško, ali da statistika u Evropi, za razliku od Srbije, uključuje i kulturne sadržaje.


I bivša ministarka za socijalna pitanja Gordana Matković ne spori da prag siromaštva u Srbiji govori o teškom životu.

- Sa 8.500 dinara, u organizam se ne može ni unositi hrane koliko propisuje Svetska zdravstvena organizacija, a kamoli kupovati kvalitetnije namirnice. Deca iz siromašnih porodica nemaju igračke ili knjige za školu, ne kupuju im odeću, a navikla su i na ishranu bez slatkiša, sladoleda, voća ili mesa - kaže Matkovićeva za "Blic”. Ovakve siromašne dece u Srbiji otprilike ima oko 120.000.


Najsiromašnija su višečlana domaćinstva i neobrazovani. Sledi seosko stanovništvo, nezaposleni, te stariji od 65, i deca do 14 godina. Stopa siromaštva je 9,2 odsto ukupnog stanovništva, a kod dece dostiže i 13 procenata. Najmanje siromašnih je u Beogradu, Vojvodini i centralnoj Srbiji, a najviše u južnom i istočnom delu zemlje.


U resornom ministarstvu kažu da se broj siromašnih od 2002. do 2007. upola smanjio. S krizom, međutim, najosetljivije grupe su se ponovo našle na meti.
Gordana Matković kaže da je od 2008. godine broj siromašnih kontinuirano rastao.


- Podaci iz prve polovine prošle godine govore o stagnaciji, ali ove podatke treba uzeti s oprezom znajući da su u pitanju ankete. Nezahvalno je prognozirati i hoće li siromaštvo rasti u ovoj godini. Ukoliko pogledamo kako se kreće stopa nezaposlenosti i imamo u vidu nulte stope rasta u Evropi, nema osnova da budemo optimisti - objašnjava Matkovićeva.

POVEZANE VESTI

Petak 06.01.2012. 19:40
Нико не рачуна колико је потребно породици са троје,четворо или више деце.
Subota 07.01.2012. 08:24
Najgore od cele ove situacije je to što mnogi ljudi, pogotovo penzioneri nemaju izgleda na bolju budućnost. Trba živeti sa tim malim primanjima, i ne nadati se boljem. Tužna tema za praznik. Želim svima koji slave dobro zdravlje, pre svega, što manje nerviranja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online