Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 05.01.2012.
17:17
B92 A

Koliko su Srbi religiozni?

U poslednjih 11 godina koje su obeležile brojne krize, u Srbiji je zabeležen porast religiozne samoidentifikacije za 19 odsto, a većina vernika smatra da Srbija priključivanjem u Evropsku uniju neće izgubiti verski i nacionalni identitet.

Foto: Ilustracija
 

To je za NIN izjavio istraživač religije Mirko Đorđević i dodao da najveći broj vernika veruje crkvi kao instituciji.

Nizak standard, mladi bez perspektive, država koja ne nudi rešenje, samo su neki od razloga da se građani Srbije sve više okreću Bogu i religiji, a to je potvrdilo i istraživanje "Religioznost u Srbiji i proces EU integracija", koji je uradio Hrišćanski kulturni centar u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer i briselskim Centrom za evropske studije.

Istraživanje je pokazalo da se 93 odsto građana konfesionalno izjasnilo, čak 90 odsto praktikuje verske obrede, a 60 odsto stanovnika Srbije smatra da crkva treba više da učestvuje u javnom životu.

"Ne samo da će rezultati biti reper za neka buduća istraživanja religioznosti u Srbji, već poseduju pravu riznicu podataka i o odnosu religije prema najaktuelnijim društvenim temama", izjavila je istraživač religije sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Dragana Radisavljević-Chiparizović.

Istraživanje je pokazalo da je, u odnosu na 1999. godinu, porastao broj onih koji bar jednom nedeljno idu u crkvu i to za 13 odsto, slavljenje praznika poraslo je za pet odsto, a svakodnevnu molitvu praktikuje 11 odsto više građana.

To istraživanje je pokazalo i da je porastao broj građana koji redovono poste i to za 10 odsto. Chiparizovićeva je istakla da se religijska slika društva najviše izmenila od osamdesetih do kraja devedesetih godina prošlog veka i da su tome doprineli raspad zemlje, ratovi, bolna tranzicija, kao i nepodnošljiva svakodnevica većine stanovništva.

Đorđević je kazao da je istraživanje pokazalo, kako je istakao, jedan zanimljiv podatak, a to je da 62 odsto pravoslavnih vernika u Srbiji smatra da neće izgubiti verski i nacionalni identitet ako se Srbija priključi Evropskoj uniji.

Vernici hoće u EU i religioznost nije prepreka na tom putu, o čemu govori podatak da čak 89 odsto ispitanih želi da se Srbija priključi EU.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 17:22
Опет намештаљке.
Četvrtak 05.01.2012. 18:12
istrazivac za religije Mirko Dordjevic,,,,samo njegovo ime mnogo kaze...jedno pitanje za "istrazivaca" Djordjevica....ako su se SRBi u zadnjih 1o-tak god. vratili veri, radi krize,,,zasto imamo crkve i manastire stare skoro hiljadu godina,ko je ih gradio i da li su graditelji bili religiozni..ako smo ateisti kao po tvrdnji "istrazivaca" cudo smo cuvali nase Bogomolje.
Četvrtak 05.01.2012. 17:22
Mogu misliti "istrazivac religije" sve lepse od lepseg,urednici stiditeli se uopste ovakvih tekstova?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online