Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 31.12.2011.
15:42
Beta A

Lideri Srba sa severa Kosova: 2011. godina najteža od 1999.

Lideri Srba sa severa Kosova i Metohije ocenili su danas da je 2011. godina najteža od 1999. zbog "pokušaja nametanja kosovske državnosti", a kao najvažniji cilj u narednoj godini naveli su ostanak i opstanak na Kosovu uz pomoć države Srbije.

Odbrana barikada na Kosmetu u zoru u poznu jesen

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je televiziji Most da je protekla godina bila teška i puna izazova, naročito posle 25. jula, kada je Vlada Kosova pokušala da "instalira svoje institucije".

Ninić je pohvalio građane jer su izdržali na barikadama kako bi sve to sprečili.

"Bez obzira na poteškoće, u Leposaviću su završeni infrastrukturni objekti, izgrađene ulice u više sela, vodovodne i kanalizacione mreže, a završeno je, nakon decenije i nekoliko objekata - sportska hala i obdanište u Leposaviću i sportska hala u Sočanici", kazao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da je 2011. godina bila izuzetno teška za sve stanovnike severa Kosova i zbog toga što su građani morali da se organizuju i brane.

Ristić je dodao da predstoji još puno posla kako bi međunarodna zajednica shvatila da Srbi ne žele kosovske institucije, i da im je cilj da ostanu i žive u svojoj državi Srbiji.

Prema njegovim rečima, realizaciju nekih projekata onemogućila su dešavanja na severu, i to ne samo bezbednosni razlozi već i zatvoreni administrativni prelazi preko kojih nije bilo moguće dopremiti materijal za gradnju.

"Nismo završili tri važna objekta iako smo imali sklopljene ugovore sa izvođačima radova i za koje je Vlada Srbije obezbedila sredstva", (putevi u Veljem Bregu, Jagnjenici, Donjem Jasenoviku, Đurovićima u centru Zubinog Potoka), rekao je Ristić.

Ristić je izrazio očekivanje da će regionalni Vodovod biti izgrađen jer on zajedno sa ostalim projektima daje veru i nadu građanima da će opstati na severu Kosova i Metohije.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović ocenio je da je godina bila teška i za Srbe na Kosovu i za Srbiju posebno nakon dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel i njenih nediplomatskh poteza.

"I dalje su na sceni dvostruki standardi međunarodne zajednice, za nekoliko meseci ubijena su trojica Srba, a od 1999. godine preko hiljadu i nijedan počinilac nije otkriven", rekao je Milović.

Milović je dodao da građani koji su na barikadama razmišljaju da spreče dolazak prištinskih institucija i da je manji deo njih odlučio da sebi da oduška i proslavi smenu stare i nove godine.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je uprkos tome što je 2011. bila najteža, važno to što su građani severa pokazali jedinstvo i rešenost da odbrane svoje domove.

Pantić je dodao da građani veruju u politiku koju sprovodi lokalno rukovodstvo i da će referendum još jednom proveriti da li je ona ispravna ili ne. Prema njegovim rečima, pred Srbima su i naredne godine brojni izazovi kao što su nastavak dijaloga, izbori i provokacije Albanaca.

"Siguran sam da će četiri opštine i dalje biti jedinstvene, da će sve odluke donositi jedinstveno jer se samo tako Kosovo može odbraniti i pomoći srpskoj Vladi i predsedniku Borisu Tadiću da sačuvaju Kosovo u Srbiji", rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da je zahvaljući građanima sprečen pokušaj Prištine da zaokruži nezavisnost Kosova i da postavi granicu prema centralnom delu Srbije.

"Siguran sam da ćemo stići do cilja uz podršku Srbije, imaćemo dobru koordinaciju sa Vladom i predsednikom Srbije i naćićemo najprihvatljivije i održivo rešenje", rekao je Nedeljković.

Nedeljković je najavio da će u narednoj godini uz pomoć Vlade Srbije biti rešeni brojni problemi i što je još važnije biti prevaziđena neslaganja i različiti pogled na situaciju u Pokrajni.

POVEZANE VESTI

Subota 31.12.2011. 15:50
Драги народе, желим вам да останете свој на своме, под било којим условима. Све ће то на своје доћи, и скидам капу пред онима који ће остати устрајни у одбрани свог огњишта и вере. Свако добро.
Subota 31.12.2011. 16:12
Спаљена Тирана Србин гризе ко пирана. Борба за Косово и Метохију до судњег дана.
Subota 31.12.2011. 15:47
a bota nam je obecao jos goru 2012-tu to mu verujem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online